Leonardo da Vinći, genije koji je izmislio i fudbalsku loptu

Čovjek koji je umro prije tačno pet vjekova je skicirao „ikosaedron”, poliedar sa 20 šestouglova i 12 petouglova, koji izgleda baš kao prva fudbalska lopta napravljena od kože
709 pregleda 1 komentar(a)
Leonardo da Vinći i njegov „ikosaedron”
Leonardo da Vinći i njegov „ikosaedron”

U francuskom Ambuazu, gradu u kojem je preminuo, danas je obilježeno 500 godina od smrti najvećeg genija koji je ikada hodao planetom Zemljom - Leonarda da Vinćija.

O izumima čovjeka koji je naslikao najpoznatiju svjetsku sliku, Mona Lizu, moglo bi da se piše i čita dugo, dugo, ali su Italijani izdvojili jednu od mnogih koja je bila daleko ispred svog vremena.

U Ambrozijana biblioteci u Milanu nalazi se skica „ikosaedrona”, koja neodoljivo podsjeća na današnju fudbalsku loptu. U pitanju je poliedar sa 20 šestouglova i 12 petouglova, baš kao što izgleda prva lopta napravljena od kože!

Mnogi teoretičari zavjere su činjenicu da je Da Vinći bio toliko ispred svog vremena tumačili time što je vanzemaljac ili je putovao kroz vrijeme. Riječi kojima je opisao svoj „ikosaedron” im daju za pravo - „Ako ga obložite kožom životinja, sa ovim ćete moći da igrate” i „Ova lopta za igru će natjerati muškarce da prekinu ćutanje bijesnim krikovima i bogohuljenjem”. Ova druga konstatacija podsjeća na najvatrenije navijače, zar ne?

Bonus video: