Mundijalska groznica: Detalji žrijeba za Svjetsko prvenstvo

"Žrijeb će biti uobičajen za ovakve prilike. Sve kuglice biće iste veličine i imaće istu temperaturu", napomenuo je Kris Unger, direktor FIFA za takmičenja
70 pregleda 1 komentar(a)
Žrijeb, Foto: Fifa.com
Žrijeb, Foto: Fifa.com
Ažurirano: 29.11.2017. 17:18h

U Moskvi se obavljaju posljednje pripreme pred žrijeb grupa Svjetskog prvenstva, koji će se obaviti u petak u Kremlju.

Na pozornici su se našli glavni akteri spektakla, među njima i prve zvijezde - ruska TV voditeljka Marina Komandnaja i legendarni engleski fudbaler Gari Lineker, koji će voditi žrijeb, te Dijego Forlan, njihov prvi asistent.

Pored Forlana još osmorica bivših asova izvlačiće kuglice sa imenima nacionalnih timova.

"Žrijeb će biti uobičajen za ovakve prilike. Sve kuglice biće iste veličine i imaće istu temperaturu", napomenuo je Kris Unger, direktor FIFA za takmičenja.

Procedura žrijeba je poznata. Timovi su podijeljeni u četiri šešira, iz kojih će se odrediti osam grupa sa po četiri tima.

Unaprijed se zna da će Rusija, koja je jedan od osam nosilaca, biti u grupi A, dok Njemačka, Brazil, Argentina, Portugal, Francuska, Belgija i Poljska žrijebom dobiti svoje grupe.

FIFA je uvela i geografsku podjelu, koja će umnogome odrediti ishod žrijeba.

Nijedna grupa ne može da ima više od jednog tima iz konfedercije, sa izuzetkom Evrope, jer je 14 selekcija sa Starog kontinenta u završnici.

Sa druge strane, u jednoj grupi ne mogu biti više od dvije evropske reprezentacije.

Tako, recimo, Peru, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj, koji su u drugom šeširu, ne mogu se žrijebati u grupe, čiji će nosioci biti Argentina i Brazil.

Lako je, dakle, moguće da Engleska i Španija, dvije evropske super-sile, budu u istoj grupi sa južnoameričkim gigantima.

Kao i svaka gala-ceremonija, i žrijeb u Kremlju imaće i umjetnički dio.

Mini-koncert održaće ruska pop-diva Alsu, a nastupiće i gitarista Nuno Betankur.

Trofej namijenjen pobjedniku Mundijala - Zlatnu boginju - na scenu će iznijeti Miroslav Klose, najbolji strijelac u istoriji svjetskih prvenstava.

Još nije poznato da li će se zvanicama obratiti predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Bonus video: