Premijer Albanije Edi Rama: Susjedi ostavili loš utisak priredbe

12 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
Edi Rama, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2014. 23:01h

Premijer Albanije Edi Rama je reagujući na utakmicu između Srbije i Albanije koja je u Beogradu prekinuta zbog incidenta ocijenio da su susjedi ostavili loš utisak priredbe.

"Ponosni na crveno-crne dok je bilo fudbala u igri i šansama, na žalost po susjede koji su ostavili loš utisak priredbe", napisao je Rama na Tviteru.

Fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, sinoć je u Beogradu prekinuta u 42. minutu, poslije incidenta sa albanskom zastavom.

Brat albanskog premijera Orfi Rama uhapšen je sinoć u VIP lozi stadiona Partizan pod sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom sa albanskom zastavom poslije kojeg je prekinuta fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Albanije.

Beriša: Iznenađeni smo

Dvojica albanskih reprezentativaca, Ertit Beriša i Bekim Belaj, izjavili su da su iznenađeni situacijom.

"Bilo nam je nezgodno u ovoj teškoj situaciji, ali sada je sve gotovo i gledamo samo naprijed", rekao je Beriša novinarima u Beogradu.

Beriša je kazao da je iznenađen, kao i da situacija "bila baš opsana" za albanski tim "u takvom ambijentu".

Bekim Belaj, koji je prvi dotrčao da bi uzeo transparent od srpskih igrača, kazao je da se nije uplašio ni u jednom trenutku.

"Svako bi uradio isto za svoju zastavu", kazao je Belaj.

Beriša i Belaj bili su jedini igrači albanske reprezentacije koji su pristali da daju izjave novinarima u Beogradu i iz Srbije i iz Albanije.

U Prištini slavlje poslije incidenta na stadionu Partizana

Poslije incidenta zbog koga je prekinut meč fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, u centru Prištine je slavlje uz vatromet, muziku i uzvikivanje "Albanija, Albanija".

Veliki broj građana Prištine izašao je na gradske trgove, a ulicama kruže kolone vozila sa zastavama Albanije.

Policija je blokirala sve prilaze za vozila glavnom trgu, a i okolni trgovi su prepuni ljudi koji slave.

Kako javlja "Indekosonline", poslije prekida utakmice građani iz Podujeva na organizovan način su pošli u pravcu graničnog prelaza Merdare.

Oni pjevaju poznate pesme albanskih navijača i razne druge parole kao sto su "Etnička Albanija".

Kako izvještava sa mjesta događaja dopisnik "indeksonline", građani Podujeva su skinuli srpske tablice sa vozila i kamiona.

Ulice Prištine su pune navijača koji u koloni vozila sa albanskim zastavama slave i viču "Albanija ...Albanija".

Policija Kosova je u centru Prištine i nadgleda situaciju, ali ujedno i zabranjuje prilaze centru grada.

Nešto prije ponoći na portalima na albanskom jeziku koji su se pozvali na "Blic" pojavila se vijest da je u Beogradu uhapšen brat premijera Albanije Edi Rame.

Međutim, mediji u Prištini navode da je to laž, i da je brat premijera Albanije sa albanskom delegacijom.

Kako prenosi TV "Top Chanal" iz Albanije pojava zastave Albanije na stadionu Partizana u Beogradu je bila u znak protesta što nije dozvoljeno simpatizerima Albanije da prisustvuju utakmici.

Inače, prištinski mediji pokazuju razne slike i snimke sa utakmice u trenutku prekida gdje se navodno vidi kako se navijači Srbije guraju sa igračima Albanije.

Iznad centra Prištine, odnosno trga "Zahir Pajaziti" pojavio se leteći predmet sličan onom koji je bio nad stadionom Partizana, ali bez zastave, a prisutni građani su to propratili aplauzima.

U Mitrovici poslije prekida utakmice okupili se Albanci

U južnom dijelu Kosovske Mitrovice okupilo se nekoliko stotina Albanaca poslije prekida fudbalske utakmice Srbija i Albanija u znak podrške reperezentaciji Albanije.

Istovremeno, sa druge strane mjosta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice okupili su se Srbi, mahom mladi, koji su pratili šta se dešava s druge strane mosta.

Na samom mostu je pojačano prisustvo Kosovske policije i Kfora.

Šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je Tanjugu da je napetost trajala 20-ak minuta, ali da incidenata nije bilo.

Albanci su uzvikivali parole "Albanija, Albanija", a bilo je i upotrebe pirotehničkih sredstava.

Bonus video: