Tumbaković o Kazahstanu: Uporni su, disciplinovani, "bezobrazni"...

"Kada je Jovetić u takmičarskom kontinuitetu, kada je zadovoljan, onda njegov kvalitet dolazi do izražaja. Meni je posebno drago da je našao klub i potpisao ugovor", rekao je selektor Crne Gore
64 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2017. 19:29h

Ljubiša Tumbaković nije od prvog dana priprema, za mečeve sa Kazahstanom i Rumunijom, mogao da računa na Stevana Jovetića, ali ne žali što je naš najbolji igrač opravdano odsutan.

Jovetić završava transfer u Monako, u nacionalni tim će sigurno doći rasterećen i željan igre.

"Kada je Jovetić u takmičarskom kontinuitetu, kada je zadovoljan, onda njegov kvalitet dolazi do izražaja. Meni je posebno drago da je našao klub i potpisao ugovor", rekao je selektor Crne Gore.

Sa raspoloženim Jovetićem, mnogo se lakše ispunjavaju ciljevi - a prvi je osvajanje daleke Astane.

"Svaka utakmcia je krucijalna, a ovog momenta se spremamo samo za Kazahstan. Naravno, jedna grupa mojih saradnika, priprema i Rumune, ali koncentracija i profesionalnost trebalo bi da budu usmjereni prvo na Kazahstan", kazao je Tumbaković.

Put u nepoznato čeka njegove izabranike. Kazahstan je opasan na svom terenu, duga putovanja i vremena razlika je problem za svakog gosta.

"Poljska i Rumunija nisu pobijedile u Kazahstanu, a sa Danskom su odigrali izjednačenu utakmicu, dok krajem prvog poluvremena nije isključen najbolji fudbaler Kazahstana. Na kraju su Danci pobijedili 3:1, ali smo više puta gledali utakmicu i vidjeli prilično izjednačenu borbu, s tim da je kvalitet bio na strani Danske. Kazahstanski tim, međutim, ima upornost, disciplinu u igri, neki - žargonski rečeno - bezobrazluk, koji posebno može da nas optereti, kada je naša koncentracija u pitanju. Imamo šestoricu igrača sa kartonima, a moramo da vodimo računa i o narednim utakmicama", upozorio je Tumbaković.

Razlika u odnosu na druga gostovanja je i podloga na kojoj se igra utakmica - vještačka trava je na stadionu u Astani.

"Kažu da je najsavremenija vještačka trava koja je napravljena. Vjerovatno ima razlike, ali svi se prilagođavaju, moramo i mi, od tih uslova ne možemo da pobjegnemo. To je, ipak, samo jedna utakmica i nećemo se sigurno kroz naš proces treninga prilagođavati toj podlozi", rekao je Tumbaković.

Tim se neće prilagođavati ni vremenskoj razlici. Reprezntacija će dan uoči meča, u četvrtak ujutro, otputovati u Astanu, a utakmica je u petak od 18 sati po našem vremenu.

"Sve smo prilagodili biološkim uslovima koji nam najviše odgovaraju, tako da sve što budemo radili radićemo u našem vremenu, jer ćemo vrlo kratko boraviti u Kazahstanu", objasnio je Tumbaković.

Početak je takmičarske sezone, ali neki igrači su uveliko u ritmu.

"Stojković, Janković i Zverotić su već odigrali po 12-13 utakmica u kontinuitetu, to je nama interesantno. Postoji mali umor, ali zato treninzi do prve utakmice služe da ih osvježimo, pripremimo, postavimo i sve ćemo učiniti da meč sa Kazahstanom dočekaju najspremnije", objasnio je selektor.

Što se tiče zdravstvenog biltena, problema nema. Kosović je pauzirao 15-ak dana, ali je, kako je rekao Tumbaković, posljednja tri treninga odradio najnormalnije. Bio je i na klupi protiv Zvezde i u kombinaciji je za predstojeća dva duela.

Galerija

Bonus video: