ODLUKA MEĐUNARODNOG SPORTSKOG SUDA

CAS odbacio žalbu Semenje: Uredbe diskriminišuće, ali neophodne

CAS je u presudi naveo da su propisi IAAF-a neophodni kako bi se osiguralo fer takmičenje među atletičarima
1793 pregleda 0 komentar(a)
Semenja, Foto: Reuters
Semenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2019. 12:49h

Međunarodni sportski sud (CAS) odbacio je žalbu poznate južnoafričke atletičarke Kaster Semenje, na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da uvede granice hormona – testosterona – koje će morati da imaju žene da bi mogle da se takmiče u kraljici sportova. Odluka Suda je obavezujuća.

"Komisija je utvrdila da su DSD uredbe diskriminišuće, ali da je, na osnovu dokaza koje su dostavile strane, takva diskriminacija neophodna, razumna za postizanje očuvanja integriteta ženske atletike u određenim disciplinama", piše u obrazloženju.

CAS je saopštio da ozbiljno brine zbog buduće praktične primjene ovih pravila.

CAS je u presudi naveo da su propisi IAAF-a neophodni kako bi se osiguralo fer takmičenje među atletičarima.

Donošenje ove odluke znači da će Semenja i ostali atletičari, koji imaju slične probleme, morati da uzimaju ljekove da bi se takmičili.

Pravila stupaju na snagu od osmog maja.

IAAF je u obrazloženju odluke da ograniči nivo testosterona kod atletičarki, naveo da žene obično imaju vrijednosti ovog hormona između 0.12 i 1.79 nanomola po litru (nmol/L), a muškarci od 7.7 do 29.4 nmol/L.

Prema odluci IAAF, ženama će biti dozvoljeno da imaju najviše 5 nmol/L.

Semenja ima više od toga, a IAAF tvrdi da takve vrijednosti daju jasnu prednost ženama poput nje: 4.4 odsto više mišićne mase, između 12 i 26 odsto veću mišićnu snagu i 7.8 odsto više crvenih krvnih zrnaca.

Prema odluci IAAF, ženama koje imaju viši nivou testosterona biće dozvoljeno da ga snize hormonskim medikamentima - kao što su pilule za kontrolu trudnoće - te da će takvu terapiju moći da koriste minimum šest mjeseci prije takmičenja na kome žele da učestvuju. Kako Svjetsko prvenstvo u atletici počinje u septembru u Dohi, atletičarke već od sljedeće nedjelje moraju početi da uzimaju terapiju.

"Rodiš se takav - kakav si. Ja sam rođena ovakva, ja sam djevojka, ja tu ništa ne mogu da uradim. Ne postoji nijedan nauči test koji može da definiše ljudsku vrstu. Bog stvara živote, ja ne mogu da utičem na to", kazala je ranije olimpijska šampionka na 800 metara iz Londona i Rio de Žaneira.

Preporučujemo za Vas