Katar i Francuska u finalu

Sastav Valera Rivere postao prva selekcija van Evrope koja će igrati u finalima planetarnog šampionata
78 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Katara, Foto: Reuters
Rukometaši Katara, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2015. 20:03h

Euforija u Kataru, rukometna selekcija te zemlje plasirale se u finale Svjetskog prvenstva, čiji je domaćin, pošto je u polufinalu pred više od 15.000 navijača savladala Poljsku 31:29 (16:13).

Do istorijskog uspjeha sastav Valera Rivere predvodili su Kubanac Rafael Kapote i jedan od rijetkih domaćih igrača Kamalaldin Malaš sa po šest pogodaka.

Bivši reprezentativac Crne Gore Žarko Marković, najbolji strijelac tima sa 60 pogodaka, i Mahmud Hasab Ala su po pet puta pogodili mrežu rivala.

Golman Danijel Šarić je sakupio 12 odbrana od kojih su neke bile u ključnim momentima, pa je proglašen za igrača utakmice.

Kod Poljaka najefikasniji su bio Mihael Jurecki (osam) i Marijuš Jurkijevič (šest).

“Miran sam jer sam emotivno ispražnjen, poslije silnih utakmica koje smo odigrali. Trebamo biti svi zadovoljni, mislim da smo se zasluženo plasirali u finale, a volio bih da igramo protiv Španije”, rekao je Šarić nakon meča.

Da je Katar napravio istorijski rezultat, pokazuje i podatak da je postao prva selekcija van Evrope koja je izborila ulazak u finale svjetskih prvenstava.

U dosadašnja 23 izdanja, sve medalje osvojile su reprezentacije iz Evrope.

Šariću se želja nije ispunila, rival Katara u borbi za zlato biće Francuska, koja je bila bolja od aktuelnog šampiona Španije 26:22 (18:14).

“Trikolori” su se sredinom prvog poluvremena odlijepili na četiri gola prednosti (10:6) i tu prednost su sačuvali do kraja meča.

“Crvena furija” je u 40. minutu prišla na 18:19, ali dalje od toga nije mogla.

Jedan od junaka pobjede Francuske je iskusni golman Tijeri Omejer, koji je imao 23 odbrane.

Mišel Gigu je za Francuze dao pet golova, a po četiri su upisali Danijel Narsis, Sedrik Soraindo i Valentin Porte, dok je Đoan Kaneljas bio najefikasniji u sastavu Španije sa pet.

Francuska će u nedjelju (18 sati) pokušati da stigne do pete titule prvaka svijeta, dok će domaćin juriti prvo najsjajnije odličje.

Bonus video: