Španija zaustavila vladare planete

Rukometaši Španije pobijedili su večeras u Novom Sadu Francusku sa 29:26 i tako već u prvom meču Grupe C iznenadili vladajuće evropske, svjetske i olimpijske šampione.
0 komentar(a)
Rukometaši Španije, Foto: Beta
Rukometaši Španije, Foto: Beta
Ažurirano: 16.01.2012. 21:23h

Golom najboljeg rukometaša današnjice Nikole Karabatića, nakon 63 sekunde, Francuska je prva povela na meču sa Španijom. To je, međutim, bilo i jedino vođstvo aktuelnih evropskih, svjetskih i olimpijskih šampiona u derbiju prvog kola Evropskog prvenstva u Srbiji. Španija je tokom meča u nekoliko navrata vodila i pet razlike, posljednji put u 50. minutu, ali je Francuska minut i po kraja zaostajala samo gol (26:27). Ugalde je 47 sekundi prije kraja postigao gol za pobjedu, koju je ovjerio iz kontre Garsija.

"Veoma sam zadovoljan igrom mog tima. Odlučila je dobra odbrana tokom svih 60 minuta i mislim da smo bili superiorni kao ekipa", rekao je Valero Rivera, selektor Španije.

Podatak da se čak 13 igrača Španije upisalo u listu strijelaca (osim golmana, jedino Sarmijento nije postigao gol), dovoljno govori o igri “crvene furije”. Najefikasniji u španskoj selekciji bili su Alberto Entrerios, Kristian Ugalde i Žoan Kanjeljas sa po četiri pogotka. Hose Havijer Ombrados je imao 15 odbrana. U selekciji Francuske izdvojili su se kapiten Žerom Fendandez sa sedam i Luk Abalo sa šest golova.

"Nekada se u rukometu lošiji tim vrati u nastavku, ali je to sa selekciojom SSpanije veoma teško", rekao je selektor Francuske Klod Onesta i čestitao Omradosu na odbranama jer su one i prelomile meč.

Pobjedom je startovala i Hrvatska, koja je otpor Islanda slomila tek u finišu. U 55. minutu Island je vodio 28:27, a onda su Hrvati serijom 4:0 preokrenuli i osvojili prva dva boda. Manuel Štrlek sa osam golova je bio najbolji hrvatski igrač, po pet su dodali Blaženko Lacković, Denis Buntić i Ivan Čupić, dok je Mirko Alilović imao 16 odbrana. U poraženom timu izdvojio se Valur Sigurdson sa osam golova.

Slovenija je u 39. minutu vodila 21:17, ali je na kraju slavila Norveška (28:27), pa su Slovenci jedina bivša jugoslovenska republika koja je poražena u prvom kolu.

Bjarte Mirhol, Erlend Mamelund i Kristofer Rambo su predvodili Norvešku sa po šest golova, ali je presudan bio učinak golmana Olea Erevika sa 20 odbrana, od čega tri penala. Odbranu manje u slovenačkoj selekciji imao je Goražd Škof, dok su najefikasniji bio Uroš Zorman i Dragan Gajič sa po pet golova.

Najzad, Mađarskoj nije bio dovoljan igrač više da protiv Rusije bolje iskoristi posljednjih 11 sekundi u posljednjem napadu za pobjedu. Imajući u vidu da su Španija i Francuska apsolutni favoriti u grupi, trećeg putnika u drugu rundu odlučiće, najverovatnije, bolja gol-razlika između Mađara i Rusa, koji su remijem startovali i na EP 2008. godine, protiv Crne Gore, kada su zbog slabije gol-razlike pakovali kofere nakon prve runde, dok je Crna Gora otišla dalje...

Na meču na kojem se golmani nijesu proslavili (mađarski sedam odbrana, ruski dvije više), najefikasniji u selekciji Rusije bio je Mihail Čipurin sa pet golova, dok su u selekciji Mađarske odskočili Gabor Češar sa osam i Đerđ Ivančik sa šest golova.

Rezultati

Grupa C (Novi Sad)

Francuska - Španija 26:29 (13:15)

Mađarska - Rusija 31:31 (19:19)

Srijeda

Rusija – Francuska (18.15)

Španija – Mađarska (20.15)

Grupa D (Vršac)

Norveška - Slovenija 28:27 (14:14)

Hrvatska - Island 31:29 (14:15)

Srijeda

Slovenija – Hrvatska (18.10)

Island – Norveška (20.10)

Grupa A (Beograd)

Sjutra

Slovačka – Poljska (18.15)

Srbija – Danska (20.15)

Grupa B (Niš)

Sjutra

Makedonija – Njemačka (18.15)

Češka – Švedska (20.15)

Bonus video: