"Jezik čuva granice - Ne kaže se gej, nego peder"

Letak, namijenjen zaposlenima u JP Informatika u Novom Sadu, sugeriše kako se strane riječi koje su se već odomaćile u srpskom jeziku izgovaraju
212 pregleda 27 komentar(a)
Jezik čuva granice, Foto: Radio 021
Jezik čuva granice, Foto: Radio 021
Ažurirano: 05.06.2014. 09:56h

Zaposleni u JP Informatika u Novom Sadu dobili su letak o pravilnoj upotrebi jezika u svakodnevnoj komunikaciji. Njime se sugeriše da se ne koriste strane riječi.

Kako je za Radio 021 kazao izvor iz ovog preduzeća, zaposleni su obaviješteni mejlom da letak mogu vidjeti na sajtu firme koji se koristi u interne svrhe, odnosno samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom "Jezik čuva granice" sugeriše kako se strane riječi koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovdje izgovaraju. Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umjesto brend može se reći robna marka, umjesto fensi pomodarski, itd. Takođe, i za sam letak je sugerisano da se ne radi o flajeru već letku.

B92 podsjeća da je Informatika u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika na kojem je za novu riječ za pojam "digitalizacija" pobijedila reč "ubrojčavanje".

Informatikom kao i Kulturnim centrom upravlja Treća Srbija, organizacija koju u Novom Sadu podržava 1,3% građana i koja je nastala od bivših članova pokreta Dveri. Novom preraspodjelom unutar vladajuće koalicije ostaće im da i dalje rukovode ovom gradskom firmom. Nije poznato da li su ovaj elektronski letak s uputstvom o pravilnoj upotrebi jezika dobili zaposleni i u drugim preduzećima i ustanovama u kojima je, bar još nedjelju dana, glavnokomandujuća ova interesna grupa.

Bonus video: