Dačić: Predlog o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova auto-gol i veliki minus za Trampa

Dačić je rekao da dokument sa 16 tačaka, u čijoj tački 10 se Srbija i Kosovo obavezuju na uzajamno priznanje, za Trampa predstavlja unutrašnjopolitički potez koji treba da mu pomogne u kampanji pred predsjedničke izbore u SAD 3. novembra

8997 pregleda 5 komentar(a)
Dačić u jednom od razgovora sa Trampom u Ujedinjenim nacijama 2017., Foto: Screenshot/Youtube
Dačić u jednom od razgovora sa Trampom u Ujedinjenim nacijama 2017., Foto: Screenshot/Youtube

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je večeras da predlog dokumenta koji su SAD danas ponudile Srbiji na pregovorima s Prištinom u Bijeloj kući, predstavlja "veliki minus" za američkog predsjednika Donalda Trampa.

Dačić je na beogradskoj TV-Pink rekao da dokument sa 16 tačaka, u čijoj tački 10 se Srbija i Kosovo obavezuju na uzajamno priznanje, za Trampa predstavlja unutrašnjopolitički potez koji treba da mu pomogne u kampanji pred predsjedničke izbore u SAD 3. novembra.

"Taj predlog (sa uzajamnim priznanjem) je auto-gol Trampa. Ako ga je neko savjetovao ili je neko to uradio bez njegovog znanja, mislim da je ovo njegov veliki minus u kampanji. Šta Tramp dobija spoljnopolitičkim dogovorom koji je na štetu Srba?", upitao je Dačić.

Ocijenio je da su Trampu na izborima "potrebni srpski glasovi", dok Albanci u SAD glasaju za kandidata opozicionih Demokrata, Džozefa Bajdena.

Mediji u Srbiji su ranije danas javili da je Vučiću stavljen na sto papir sa priznanjem Kosova.

To je potvrdio i ministar finansija Srbije, Siniša Mali.

Nakon toga je portal Nova.rs objavio da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Ričard Grenel demantovao navode pojedinih medija, ali i Malog, da je predsjedniku Srbije uručen papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Dačić je ranije večeras izjavio da je dobio informaciju da je Vučić na sastanku u Bijeloj kući oštro odbio predlog koji je podrazumijevao uzajamno priznanje Srbije i Kosova.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O'Brajen je danas rekao da su razgovori Beograda i Prištine u Bijeloj kući bili usredsređeni na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju.

Bonus video: