Francuska ministarka: Ja ne znam da negdje postoji umjereni islam

Bugrab istakla da je zabrinuta zbog uspjeha islamskih partija na nedavnim izborima u Egiptu, Maroku i Tunisu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 18:16h

Francuska ministarka alžirskog porekla Žanet Bugrab izjavila je da umjereni islam ne postoji, i istakla da je zabrinuta zbog uspjeha islamskih partija na nedavnim izborima u Egiptu, Maroku i Tunisu.

Zakonodavstvo zasnovano na islamskom šerijatskom zakonu "neminovno" nameće ograničenja prava i sloboda, ocijenila je Bugrab.

"To je veoma zabrinjavajuće. Ja ne znam da negdje postoji umjereni islam," rekla je ona u intervjuu listu Parizjen, ističući da govori kao "Francuskinja arapskog porijekla".

Napominjući da je po profesiji advokat, ministarka za omladinu je rekla da "kakvo god bilo vaše teološko, književno ili osnovno tumačenje, zakon zasnovan na šariji neizbježno ograničava slobode, posebno slobodu savjesti".

Žanet Bugrab je poreklom iz Alžira, a njen otac se borio na strani francuskih kolonijalni vlasti tokom alžirskog rata za nezavisnost.

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe pozvao je na dijalog sa pobjedničkim islamskim partijama, poput Enahde u Tunisu, Pravo i razvoj u Maroku i Muslimanskog bratstva u Egiptu dok god one budu poštovale izvjesne kriterijume, uključujući vladavinu prava i prava žena.

Bugrab je, aludirajući na 30 odsto Tunišana u Francuskoj koji su glasali za Enahdu prošlog mjeseca, istakla da je šokirana time "da su oni koji uživaju prava i slobode dali svoje glasove vjerskoj partiji", prenijela je agencija AFP.

Bonus video: