Džonson poslao nepotpisano pismo: Traži odlaganje Bregzita, ali ga ne želi

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je na Tviteru napisao da je zahtjev za odlaganje Bregzita stigao
4713 pregleda 1 komentar(a)
Džonson u parlamentu, Foto: BETA/AP
Džonson u parlamentu, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 20.10.2019. 00:49h

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poslao je večeras nepotpisano pismo Evropskoj uniji (EU) tražeći odlaganje Bregzita (izlazak Velike Britanije iz EU), objavio je "Sandej tajms", navodeći da je britanski premijer poslao i drugu poruku u kojoj ističe da on ne želi produženje roka, prenosi agencija Rojters.

Džonson je poslao tri dokumenta – fotokopiju nacrta teksta zakona prema kojem je dužan da zatraži odlaganje, propratno pismo koje je napisao službenik navodeći da je Džonson bio primoran da pošalje pismo, kao i poruku Džonsona u kojoj ističe da ne želi bilo kakvo produženje roka, prenosi Rojters.

Prethodno je "Gardijan" objavio da je Džonson u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom potvrdio da će poslati pismo, tražeći odlaganje Bregzita poslije 31. oktobra.

Tusk je na Tviteru napisao da je zahtjev za odlaganje Bregzita stigao.

"Sada ću početi konsultacije sa liderima EU o daljim koracima", napisao je Tusk.

Britanski parlament usvojio je juče amandman poslanika Olivera Letvina kojim se zahtijeva odlaganje glasanja o sporazumu o Bregzitu, odnosno donošenje konačne odluke dok se ne usvoji poseban zakon o sporazumu.

U skladu sa odlukom parlamenta, Džonson je bio u obavezi da od EU zatraži novi datum za istupanje Velike Britanije iz članstva u EU.

Džonson je u parlamentu rekao da ne želi da pregovara o novom odlaganju, a odmah poslije glasanja Evropska komisija navela je da je na Londonu da navede šta treba dalje da učini EU po pitanju Bregzita.