Pariz i Ankara imaju različite stavove o brojnim međunarodnim pitanjima

Erdogan ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Makrona: On je "danonoćno opsjednut"

"On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsjednik Turske

8196 pregleda 7 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje Emanuela Makrona, dan pošto je iznio sličan stav o francuskom predsjedniku, što je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsjednik "danonoćno opsjednut" njime.

"On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je nedavno ocijenio kao provokaciju izjavu Makrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi da Francuska "strukturira islam" pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Turski predsjednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

"Sve što možemo reći o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih vjerskih zajednica jeste - prvo idite na preglede mentalnog zdravlja", rekao je Erdogan i dodao da je "Makronu potrebno liječenje".

Francuski predsjednik je prošle nedjelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature". Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocijenjena kao "neprihvatljiva", pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Pariz i Ankara imaju različite stavove o brojnim međunarodnim pitanjima kao što su tenzije u istočnom dijelu Sredozemnog mora, sukobi u Libiji i u oblasti Nagorno-Karabaha gdje Turska podržava Azerbejdžan protiv Jermenije.

Preporučujemo za Vas