Lider Senata SAD: Najnepošteniji opoziv u istoriji

On je izrazio spremnost da sarađuje sa Bijelom kućom kako bi osigurao brz tok postupka protiv predsjednika u Senatu
1305 pregleda 0 komentar(a)
Mekonel, Foto: Beta-AP
Mekonel, Foto: Beta-AP

Lider republikanske većine u američkom Senatu Mič Mekonel optužio je većinske demokrate u Prestavničkom domu zbog opoziva predsjednika Donalda Trampa, prenio je večeras Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Demokrate su sprovele najbrzopletiju, najpovršniju i najnepošteniju istragu za opoziv u modernoj istoriji. Njihov traljavi proces je rezultirao prvim potpuno stranačkim opozivom od Građanskog rata (1861-65)", ocijenio je Mekonel.

Po njegovim riječima, Predstavnički dom je dozvolio da "taj stranački bijes" stvori "toksični presedan koji će se osjećati u budućnosti".

Mekonel je upozorio da tromjesečna istraga Predstavničkog doma protiv Trampa može da nanese štetu institucijama američke demokratije, a smatra i da to tijelo nije uspjelo da dokaže da je Tramp prekršio bilo koji zakon.

On je izrazio spremnost da sarađuje sa Bijelom kućom kako bi osigurao brz tok postupka protiv predsjednika u Senatu.

Međutim, demokrate nijesu zadovoljne Mekonelovom najavom da će proces biti brz i bez izvođenja novih svjedoka. Stoga je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila prošle noći nakon glasanja o Trampovom opozivu da će možda odložiti slanje optužnice u Senat da bi izdejstvovala povoljnije uslove.

To bi moglo da čitav proces u gornjem domu Kongresa SAD odloži na neodređeno vrijeme, onemogućavajući tako očekivanu oslobađajuću odluku za Trampa u Senatu gdje su njegovi Republikanci u većini.

Bonus video: