BLOG Izrael izveo napad na Rafu, nedugo nakon odluke suda da obustave djelovanja

Sukob Izraela i Hamasa – 231. dan

42848 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Međunarodni sud pravde, Hag, Foto: Reuters
Međunarodni sud pravde, Hag, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2024. 21:47h
Završeno
21:42h

Izraelska vojska izvela je nove napade na Rafu, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) toj državi naredio da zaustavi vojnu ofanzivu na grad u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Kako prenosi Anadolija, u vazdušnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafe, povrijeđeno je više ljudi koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu.

Navodi se da su stanovnici Rafa kazali da su zabrinuti i uplašeni zbog novih napada izraelske vojske.

Medicinski timovi i pripadnici Civilne odbrane nastavljaju sa aktivnostima u centru Refe kako bi došli do povrijeđenih nakon bombardovanja.

ICJ je danas naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na Rafu, grad u kom je veliki broj Palestinaca našao sklonište.

Prema podacima agencija Ujedinjenih nacija (UN), više od 800 hiljada Palestinaca je pobjeglo iz Rafe zbog kopnene invazije.

Sud je naveo da je humanitarna situacija u Rafi sada "katastrofalna i pogoršana".

Najviši sud UN-a naredio je Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.

19:57h

Izraelski Savjet za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo spoljnih poslova su večeras naredbu Međunarodnog suda pravde (MSP) da Izrael zaustavi operacije u Gazi kojima rizikuje da uništi civilno stanovništvo na jugu te palestinske teritorije, označili "lažnom, sramnom i odvratnom".

"Poslije užasnog terorističkog napada na građane Izraela 7.oktobra 2023, Izrael je pokrenuo pravedan odbrambeni rat da eliminiše terorističku organizaciju Hamas i oslobodi naše taoce", navedeno je u zajedničkom saopštenju savjeta i ministarstva.

"Izrael čini to u skladu sa pravom da brani svoju teritoriju i njene građane dok se pridržava moralnih vrijednosti i međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Uz to se tvrdi da "Izrael nije i neće izvoditi vojne operacije u području Rafe da stvori uslove koji bi mogli da dovedu do uništenja palestinske civilne populacije u cjelini ili dijelom".

Najavljuje se da će Izrael nastaviti nastojanja da dopusti ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze u skladu sa pravom i delovati koliko god je moguće da smanji štetu po civilno stanovništvo.

(Beta)  

Izmjena: 20:04h
17:29h

Palestinski islamistički pokret Hamas je pozdravio današnju odluku Međunarodnog suda pravde da naredi Izraelu da odmah zaustavi vojni napad u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas je međutim ocijenio da to nije dovoljno i zahtjeva obustavljanje izraelske ofanzive u čitavom Pojasu Gaze - prenose agencije.

Uz to je Hamas pozvao Savjet bezbednosti UN da primjeni odluku Međunarodnog suda pravde (MSP).

Izraelski ministar finansija, ultradesničar Becalel Smotrič je poslije odluke MSP izjavio da oni koji traže da Izrael zaustavi rat "traže da odluči da prestane da postoji" i dodao da ta zemlja neće na to pristati.

Izraelski ministar nacionalne bezbjednosti Itamar Ben Gvir, takođe ultradesničar, je objavio na društvenoj mreži X (Twitter) da je sud u Hagu antisemitski i da bi sudska naredba o zaustavljanju ofanzive na Rafu trebalo da ima samo jedan odgovor, okupaciju tog grada, povećanje vojnog pritiska i slamanje Hamasa dok se ne postigne potpuna pobjeda u ratu.

Palestinska uprava koja vlada djelovima druge palestinske teritorije okupirane Zapadne obale je pozdravila odluku MSP, ocijenivši da predstavlja međunarodni konsenzus da se okonča rat u Pojasu Gaze, rekao je Rojtersu portparol palestinskog predsjednika Nabila Abu Rudeina.

Odluku je pozdravila i Južna Afrika, čiji advokati su prošle nedjelje tražili da MSP naredi hitne mjere, ocijenivši da izraelski napadi na Rafu moraju prestati kako bi se osiguralo preživljavanje palestinskog naroda.

"Ova nareba je obavezujuća i Izrael se toga mora pridržavati", piše u južnoafričkom saopštenju koje su prenijele agencije.

U širem slučaju Južna Afrika je optužila Izrael da je pokrenuo genocid protiv palestinskog naroda, o čemu sud nije presudio i mogle bi proći godine dok se presuda donese, ali je odbacio zahtjev Izraela da ga ne razmatra.

(Beta)

15:39h

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija naredile su Izraelu da zaustavi svoj vojni napad na grad Rafu u južnom pojasu Gaze, unutar šireg slučaja u kom Južna Afrika optužuje Izrael za genocid.

Čitajući odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) ili Svjetskog suda, predsjednik tog tijela, Navaf Salam, rekao je da se situacija u palestinskoj enklavi pogoršala otkako je sud posljednji put naredio Izraelu da preduzme korake da je poboljša. Stekli su se uslovi za izdavanje novog hitnog naloga, navodi Rojters. 

"Država Izrael (....) odmah da prekinue svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u guberniji Rafi, koja bi palestinskoj grupi u Gazi mogla da izazove uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cjelini ili dijelom", rekao je on.

Sud je takođe naložio Izraelu da otvori prelaz Rafe između Egipta i Gaze kako bi omogućio humanitarnu pomoć, i rekao da mora da obezbijedi pristup opkoljenoj enklavi za istražitelje i da u roku od mjesec dana izvijesti o svom napretku.

Naredbu je usvojilo veće od 15 sudija iz cijelog svijeta sa 13 prema 2 glasa, čemu su se usprotivile samo sudije iz Ugande i iz samog Izraela.

Izmjena: 16:01h
15:16h

Sudije najvišeg suda Ujedinjenih nacija, Međunarodnog suda pravde (MSP), počele su da čitaju svoju odluku o zahtjevu da se Izraelu naredi da zaustavi ofanzivu na grad Rafu na jugu Gaze i da se povuče iz enklave, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, javlja Rojters.

Vijeće od 14 stalnih sudija iz zemalja širom svijeta, plus dodatni Ad hok sudija koga je Izrael imenovao kao stranu u predmetu, zauzeli su svoja mesta u sudnici u Hagu.

Napolju, mala grupa propalestinskih demonstranata mahala je zastavama i pustila rep na "bum boksu" pozivajući na slobodu Palestini.

Odluka protiv Izraela mogla bi da izazove veći diplomatski pritisak na vladu premijera Benjamina Netanjahua.

Širi slučaj Južne Afrike pred MSP-om optužuje Izrael za orkestriranje državnog genocida nad palestinskim narodom. MSP nije doneo odluku o osnovi te optužbe - to bi moglo da potraje godinama - ali je odbacio zahtjev Izraela da se slučaj odbaci.

MSP, takođe poznat kao Svjetski sud, je najviše tijelo UN za razmatranje sporova između država. Njegove presude su konačne i obavezujuće, ali su u prošlosti ignorisane. Sud nema ovlašćenja za prisilu izvršenja presude.

U prethodnim presudama, sud je naredio Izraelu da spreči akte genocida nad Palestincima i dozvoli protok pomoći u Gazu, a istovremeno nije naredio zaustavljanje izraelskih vojnih operacija.

Izrael je u više navrata odbacivao optužbe slučaja za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.

15:10h

Preko potrebne zalihe hrane na egipatskoj strani granice sa Pojasom Gaze počele su da trule jer je granični prelaz zatvoren treću nedjelju zaredom pošto je Egipat odbio da ga otvori sve dok izraelska vojska kontroliše palestinsku stranu.

Prelaz Rafa na granici sa Egiptom, glavni ulaz za robu i ljude koji ulaze i izlaze iz Gaze, zatvoren je od 7.maja jer ga je Izrael preuzeo od Hamasa, podsjećaju izraelski mediji.

Pošto je izraelska vojska preuzela kontrolu nad prelazom, Egipat je prekinuo koordinaciju za ulazak kamiona sa svoje teritorije u Gazu, insistirajući da druga strana prelaza bude pod palestinskom kontrolom prije nego što ga otvori.

Posljedica je gomilanje pomoći na putu između egipatske strane prelaza i grada Al-Ariša, udaljenog od Rafe 45 kilometara, gdje stižu donacije iz inostranstva.

Vozači kamiona pokušavaju da istovare pokvarenu hranu, pa je prodaju po sniženoj cijeni na lokalnim pijacama na sjeveru Sinajskog poluostrva.

To je dovelo da konfiskacije pokvarenih jaja, rekli su lokalni zvaničnici egipatskog Ministarstva za snabdjevanje.

Jedan vozač kamiona Mahmud Husein rekao je da je njegovo vozilo natovareno već mjesec dana i da se hrana postepeno kvari na suncu, pa se dio baca, a ostatak jeftino prodaje.

On kaže da su se pokvarile jabuke, banane, piletina i sir, te da je neka hrana vraćena i prodaje se za četvrt prvobitne cijene.

Izrael i SAD su pozvale Egipat, koji se takođe brine da postoji opasnost od raseljavanja Palestinca iz Gaze da otvori granicu.

Egipatski zvaničnici kažu da su humanitarne operacije pod rizikom zbog vojne aktivnosti i da bi zato Izrael trebalo da preda prelaz nazad Palestincima da bi se ponovo otvorio, preneo je Rojters.

(Beta)

14:23h

Kancelar, Olaf Šolc, odbio je da spekuliše o tome da li će Njemačka izvršiti nalog Međunarodnog krivičnog suda za izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, napominjući da još uvijek nije izdat nalog i da Izrael ima nezavisno pravosuđe, navodi Rojters.

"Vijeće sudija će odlučiti", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa svojim portugalskim kolegom na pitanje o zahtjevu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga povodom ponašanja Izraela u ratu u Gazi.

Prilikom odlučivanja da li da izdaju nalog, sudije "imaju u vidu da je Izrael demokratska država sa jakim i nezavisnim pravosuđem", prenosi Rojters.

Prema principu komplementarnosti, MKS sa sjedištem u Hagu može da goni samo zločine tamo gdje lokalna jurisdikcija to ne može ili ne želi. Ako sudije utvrde da sam Izrael sprovodi kredibilnu istragu o optužbama koje je naveo tužilac MKS-a, mogli bi da odbiju zahtjev.

14:01h

Izraelske snage pojačale vojne udare na Gazu, rekli su stanovnici i medicinari, pri čemu su prijavljene teške borbe u Džabaliji na sjeveru i tenkovi koji se dalje "guraju" ka Rafi na jugu, saopštava Rojters.

Ljekari su rekli da je najmanje pet Palestinaca ubijeno kada su kuće u Džabaliji pogođene i da se vjeruje da je više njih zarobljeno pod ruševinama, ali da se do tog područja nije moglo doći zbog intenziteta bombardovanja.

U južnom gradu, Rafi, koji se graniči sa Egiptom, gdje je eskalirajući izraelski napad primorao stotine hiljada ljudi da bježe iz jednog od rijetkih preostalih mjesta koja predstavljaju utočište, stanovnici su prijavili eksplozije i dim koji se dizao u daljini dok su tenkovi napredovali dalje ka istoku okrugu Žaneini.

Stanovnici su rekli da su tenkovi uništili lokalnu pijacu i da su buldožeri nastavili da uništavaju prodavnice i imovinu u uskim uličicama Džabalije. Hamasovo angažovano naoružano krilo saopštilo je da su njegovi borci tamo imali tri tenka.

Tenkovi su takođe napredovali u blizini obližnje bolnice "Kamal Advan", gdje su ljekari rekli da je izraelska vatra izazvala obustavu operacija u poslednjoj funkcionalnoj medicinskoj ustanovi u sjevernom pojasu Gaze.

Izrael je bio rekao da su njegove snage očistile Džabaliju, najveći od osam istorijskih izbegličkih kampova u Gazi, mjesecima ranije tokom rata. Ali vratio se tamo ovog mjeseca rekavši da treba da spriječi pregrupisavanje islamističkih militanata, a poslednjih nedelja u toj oblasti su se vodile intenzivne borbe.

Sudije najvišeg suda UN-a trebalo bi kasnije tokom dana da donesu odluku o zahtjevu Južne Afrike da naredi Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafu i da se povuče iz Gaze, u dijelu šireg slučaja u kome se Izrael optužuje za genocid.

13:53h

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Vilijam Berns, očekuje se danas ili sjutra u Parizu da pokuša ponovo da pokrene razgovore sa Izraelom o primirju u Gazi, saznaje agencija Frans pres od zapadnog izvora bliskom tom pitanju.

Izrael je juče dao zeleno svjetlo za nastavak pregovora sa ciljem oslobađanja talaca koji se drže u Gazi. Pregovori o primirju koji se vode posredno sa palestinskim islamističkim Hamasom mjesecima ne daju rezultate.

Zapadni izvor je potvrdio djelimično informacije koje su ranije objavili američki mediji.

Prema američkom sajtu Aksios, šef CIA, Vilijam Berns, treba "narednih dana" da dođe u Evropu da se sastane sa šefom Mosada, izraelskom tajnom službom, premijerom Katara u naporu da ponovo pokrene pregovore.

Prema Njujork tajmsu nije sigurno da će katarski i egipatski pregovarači direktno učestvovati u predviđenim pregovorima između Bernsa i njegovog izraelskog kolege, Davida Barnee.

Krajem januara Berns i visoki zvaničnici Egipta, Katara i Izraela su se prema izvještajima već sreli u Parizu da razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu u Gazi.

Početkom maja indirektni pregovori između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD nisu postigli sporazum o primirju povezanim sa oslobađanjem talaca i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

11:15h

Izraelska vojska saopštila je danas da je pronašla tijela trojice talaca koje je palestinski Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra 2023.

Tijela trojice muškaraca su pronađena tokom noći, u zajedničkoj operaciji pripadnika izraelske vojske i obavještajnih službi u Džabaliji, na sjeveru ratne teritorije, navodi se u saopštenju vojske.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodicama žrtava i rekao da Izrael ima dužnost da učini sve da vrati otete.

"Imamo nacionalnu i moralnu dužnost da učinimo sve što možemo da vratimo naše taoce, žive i preminule, i to je ono što radimo", rekao je Netanjahu.

Palestinski ekstremisti su izveli napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine. Oko 1.200 ljudi je tada ubijeno i 250 oteto.

U napadima Izraela na Pojas Gaze koji su uslijedili poginulo je više od 35.000 ljudi.

(BETA)

11:14h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 231. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: