Štrajk već ostavlja trag: U Osnovnom sudu u PG nije se pojavio nijedan advokat

"U većini predmeta su se pojavile stranke koje su imale kvalifikovane punomoćnike odnosno branioce pozivajući se na pravo na pravnu pomoć odnosno pravo na odbranu", kazala je Televiziji Vijesti portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić

14011 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica (Ilustracija), Foto: Filip Roganović
Osnovni sud Podgorica (Ilustracija), Foto: Filip Roganović

Obustava rada advokata već ostavlja trag u crnogorskim sudovima.

U Osnovnom sudu u Podgorici u kojem je za danas bilo zakazano 126 ročišta, 78 je otkazano zbog toga što se advokati nisu pojavili.

"U većini predmeta su se pojavile stranke koje su imale kvalifikovane punomoćnike odnosno branioce pozivajući se na pravo na pravnu pomoć odnosno pravo na odbranu", kazala je Televiziji Vijesti portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

Kako saznaje Televizija Vijesti, danas se u Osnovnom sudu nije pojavio nijedan advokat.

Većina advokata u Crnoj Gori stupila je u štrajk, a Advokatska komora naložila im je da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u sudovima, tužilaštvima ili policiji.

Becić kaže da bi broj otkazanih suđenja u predstojećem periodu mogao da bude i veći, zbog toga što je za naredne dane zakazano više ročišta.

"Kako je danas prvi radni dan u sedmici, to određeni broj sudija koristi za izradu sudskih odluka i postupanje u predmetima zbog čega je ukupan broj zakazanih predmeta veći u ostalim radnim danima nego što je to bio danas, tako da broj odloženih predmeta na današnji dan ne može biti realan parametar za broj očekivanih odlaganja koja će uslijediti zbog obustave rada advokata. Prosječan broj zakazanih predmeta pred ovim sudom, odnosno suđenja, svakog radnog dana u toku sedmice osim dana kada sudije koriste za izradu sudskih odluka, je između 180 i 210 suđenja", kazala je Becić.

Bonus video: