Premijer Gruzije optužio neimenovanog komesara EU za ucjenjivanje i užasne prijetnje

Prema rečima Kobahidzea, dotični "evropski komesar" je u telefonskom razgovoru naveo mjere koje bi Zapad mogao da preduzme ako bi ovaj zakon o tzv stranom uticaju bio definitivno usvojen

7604 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze optužio je danas neimenovanog evropskog komesara za "ucjenjivanje" i iznošenje "užasne prijetnje", uoči novog glasanja gruzijskog parlamenta o zakonu o tzv "stranom uticaju" koji osuđuju Evropska unija i SAD, protiv kojeg se stalno održavaju demonstracije i na koji je predsjednica Gruzije stavila veto.

Prema rečima Kobahidzea, dotični "evropski komesar" je u telefonskom razgovoru naveo mjere koje bi Zapad mogao da preduzme ako bi ovaj zakon bio definitivno usvojen.

Tom prilikom je neimenovani komesar navodno pomenuo nedavni atentat na premijera Slovačke: "Vidjeli ste šta se desilo (Robertu) Ficu. Trebalo bi da budete vrlo oprezni".

Pored ove "užasne prijetnje", Kobahidze je pominjao i da "visokorangirani strani političari ucjenjuju gruzijski narod i njegovu demokratski izabranu vladu".

Uprkos masovnim protestima i upozorenjima Brisela i Vašingtona, parlament Gruzije usvojio je 14. maja predlog zakona o "stranom uticaju", koji je, prema tvrdnjama njegovih protivnika, napravljen po uzoru na zakon koji se u Rusiji od 2012. koristi za represiju protiv svakog protivljenja vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prozapadna predsjednica Salome Zarubišvili stavila je veto na zakon, ali gruzijski parlament, kojim dominira premijerova partija Gruzijski san, planira da ga poništi na glasanju koje se očekuje sledećeg utorka.

Gruzijski zakoni omogućuju da predsjednički veto bude zaobiđen i da zakon stupi na snagu kada ga potpiše predsjednik parlamenta.

Zakon zahtijeva da od svake nevladine organizacije i medijske kuće koja više od 20 odsto svojih sredstava dobija iz inostranstva da se registruje kao "organizacija koja sprovodi interese strane sile" i da se podvrgne kontroli gruzijske države.

Gruzija, bivša članica Sovjetskog Saveza, postala je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji u decembru 2023. godine.

Iako Gruzijski san zvanično podržava ustavom zacrtan cilj da se jednog dana pridruži EU i NATO, ova partija, koja je na vlasti od 2012. godine, posljednjih godina približava zemlju uticaju Moskve.

Rusija je pod sankcijama SAD i EU zbog invazije na Ukrajinu i rata koji ona vodi protiv te zemlje počev od 24. februara 2022. godine.

Bonus video: