MANS predao SDT-u krivičnu prijavu protiv Vukovića, Makrida i Toškovića

"Vuković i Makrid se sumnjiče za zloupotrijebu službenog položaja, te nesavjestan rad u službi što je rezultiralo zaključivanjem ugovora sa kompanijom „Toškovići“ čiji vlasnik je u tom momentu bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza", saopšteno je iz MANS-a

15995 pregleda 121 reakcija 19 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

MANS je danas Specijalnom državnom tužilaštvu predao krivičnu prijavu protiv Ivana Vukovića, gradonačelnika Glavnog grada Podgorica, Filipa Makrida, izvršnog direktora „Vodovoda i kanalizacije“ Podgorica i Ivice Toškovića, vlasnika kompanije „Toškovići“, a sve "zbog njihove uključenosti u aferu u vezi sa poslom izgradnje sekundarne kanalizacije u Podgorici", koju je MANS nedavno otkrio.

"Vuković i Makrid se sumnjiče za zloupotrijebu službenog položaja, te nesavjestan rad u službi što je rezultiralo zaključivanjem ugovora sa kompanijom „Toškovići“ čiji vlasnik je u tom momentu bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Ivica Tošković se u prijavi MANS-a sumnjiči za krivično djelo prevare, te zloupotrebu ovlašćenja u privredi. Osnov da protiv Toškovića podnese krivičnu prijavu je imao i sam gradonačelnik Vuković, ali za sada ne postoji potvrda da je to i učinio. Kako je MANS objelodanio prethodne sedmice, Vuković i Makrid su učestvovali u dodjeli ugovora o izgradnji I faze sekundarne kanalizacije Toškovićevoj kompaniji, iako je to bilo suprotno pravilima KfW banke iz čijeg kredita se finansira ovaj projekat, ali i domaćem zakonodavstvu", saopšteno je iz MANS-a.

Kažu da je ugovor od 1.83 miliona eura zaključen krajem marta ove godine, iako je presuda protiv Toškovića donešena u novembru prošle, a period između ta dva događaja bio je dovoljan za gradsko rukovodstvo da se upozna sa time kome daju milionski posao. "Postoji i više nego osnovana sumnja da su Vuković i Makrid imali punu informaciju o presudi Toškovića, kao i da su svjesno zanemarili činjenice koje su njegovu kompaniju mogle da isključe iz ovog posla. U tom smislu, MANS od tužioca traži da ispita sve veze Vukovića i Makrida sa Ivicom Toškovićem kako bi se dobila što preciznija slika o motivima gradskih funkcionera da, uprkos jasnim pravilima kreditora, dodijele posao kompaniji „Toškovići“. Sa druge strane, Ivica Tošković je u okviru svoje ponude dostavio Izjavu kojom garantuje da nije pravosnažno osuđivan čime je, kako se sumnja, počinio krivično djelo prevare i zlouoptrebe ovlašćenja u privredi. Postoji osnovana sumnja da je upravo ta Izjava, iako nevalidna, poslužila kao izgovor za Vukovića i Makrida da sa Toškovićem zaključe sporni posao. Ipak, dodjela ugovora od gotovo dva miliona eura bi morala da prethodi elementarnim provjerama kredibiliteta kompanija sa kojima Glavni grad i Vodovod ulaze u ugovorne odnose, što Vuković i Makrid nikada nisu uradili", rečeno je iz MANS-a.

Kažu da je afera „Vardar“ tokom prethodne godine bila predmet desetine medijskih članaka, "a Vuković i Makrid su sasvim sigirno znali ko je Ivica Tošković."

"Tako ozbiljan propust je praktično nemoguć ako govorimo o ozbiljnim i profesionalnim, a prije svega nekorumpiranim, državnim institucijama. Od tužilaštva očekujemo blagovremenu reakciju koja će dodatno rasvijetliti odnose između Vukovića, Makrida i Toškovića i u krajnjem rezultirati procesurianjem svih koji su odgovorni za kršenje zakona", zaključeno je iz MANS-a.

Bonus video: