HRA: Prijava zbog mučenja Grujičića ponovo odbačena, VDT da preuzme predmet

U Akciji za ljudska prava smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila "hitna, temeljna i nepristrasna"

4252 pregleda 3 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog odluke osnovne državne tužiteljke u Podgorici, Maje Knežević, da po drugi put odbaci krivičnu prijavu protiv svih deset prijavljenih službenika Uprave policije, iz podgoričkog Centra bezbjednosti, u čijoj se nadležnosti nalazio Jovan Grujičić 26. maja 2020. godine.

Ističu da je tada medicinskim nalazima "potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz". "Grujičić je tada primoran da 'prizna' izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand - a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe", saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila "hitna, temeljna i nepristrasna". Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Od vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Maje Jovanović, zatražili su da istragu sada preuzme Vrhovno državno tužilaštvo.

"HRA podsjeća da su u istrazi 'bombaških napada' na lokal Grand i kuću Duška Golubovića, službenika ANB i, kasnije, Uprave policije, u policiji zlostavljane tri osobe u cilju iznuđivanja iskaza. Da se radilo o planiranoj primjeni torture, ukazuje i to što je jedan isti policijski službenik, Dalibor Ljekočević, optužen za zlostavljanje dvije osobe u toj istrazi, Marka Boljevića i Benjamina Mugoše. Pored policajca Ljekočevića, za iznuđivanje iskaza od Boljevića, tužiteljka Romina Vlahović je optužila još četvoricu policijskih službenika, Bojana Vujačića, Nemanju Vujoševića, Ivana Peruničića i Danila Grbovića. Međutim, za zlostavljanje trećeg, Jovana Grujičića, niko nije optužen. Prva trojica optuženih za zlostavljanje Boljevića prijavljeni su i za mučenje Grujičića, i potvrdili su da su ga ispitivali, međutim, tužiteljka Knežević je protiv njih odbacila prijavu", navodi se u saopštenju.

Početak suđenja optuženima za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića, koje je trebalo da se održi 15. septembra pred Osnovnim sudom u Podgorici, odloženo je za 13. oktobar. Početak suđenja za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše zakazan je za 3. oktobar.

"Podsjećamo da se Jovan Grujičić nalazio u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, kada mu je terapija neopravdano ukinuta da bi se doveo u anksiozno stanje, a zatim je odveden u CB Podgorica, gdje je zlostavljan tako što su mu udarcima, elektrošokovima i prijetnjama iznuđivali lažno priznanje djela koje nije učinio. Uprkos tome što je zlostavljanje medicinskim nalazima potvrđeno, i iako su već optuženi policajci za zlostavljanje drugih ljudi u istoj istrazi, za iznuđivanje iskaza od Grujičića niko nije procesuiran već preko dvije godine", dodaju iz HRA.

„Ovdje se, s jedne strane, zataškava organizovano iznuđivanje iskaza u policiji, dok se, sa druge, ne otkrivaju stvarni izvršioci „bombaških napada“ na Grand i kuću Golubovića. Ponovo apelujemo na direktora Uprave policije, Zorana Brđanina, i v.d. VDT, Maju Jovanović, da ne dozvole da počinioci svih ovih krivičnih djela ostanu nekažnjeni, a posebno ne nalogodavci policijske torture“, izjavila je Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Iz te NVO podsjećaju da je tužiteljka Knežević 8. marta ove godine prvi put donijela rješenje kojim je odbacila krivičnu prijavu protiv svih deset prijavljenih službenika Uprave policije u čijem pritvoru bio Grujičić 26. maja 2020.

Nakon toga, Više državno tužilaštvo u Podgorici je u maju 2022, postupajući po prigovoru Grujičićevog advokata, ocijenilo da je odbacivanje krivične prijave bilo „preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“.

"Tom prilikom je ODT-u naloženo da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a da potom donese pravičnu i zakonitu odluku. Međutim, ODT je sada krivičnu prijavu ponovo odbacilo, a da nije postupilo po instrukcijama Višeg državnog tužilaštva, jer činjenice ovog slučaja i dalje nisu utvrđene", navode iz HRA.

Kazali su da je tužiteljka Knežević prilikom odbacivanja krivične prijave oba puta navela da je, "navodno, očigledno da niko od prijavljenih službenika koji su ispitivali Grujičića i neprekidno bili nadležni za njega nije izvršio mučenje, zato što djelo nisu priznali, a Grujičić nije mogao da ih prepozna jer su bili maskirani".

"Bilo je logično da tužiteljka Knežević nakon vraćenog predmeta od strane Višeg državnog tužilaštva ponovi radnju prepoznavanja koju je prethodno nesavjesno sprovela u neposrednom prisustvu osumnjičenih, ne uzimajući u obzir brutalnu torturu kojoj je Grujičić bio izložen, a koja je kod njega prouzrokovala traumu i postraumatski stresni poremećaj. Uprkos zahtjevu njegovog advokata, to nije učinjeno i odluka je zasnovana na prethodno datim iskazima. Takođe, ni na koji način nije obrazloženo kako je moguće da je pet inspektora iste policijske stanice optuženo zbog iznuđivanja iskaza torturom drugih osoba u okviru iste istrage (Benjamina Mugoše i Marka Boljevića), dok se baš niko, kao ni njihov rukovodilac, ne tereti za torturu nad Grujičićem", dodaju iz HRA.

Na listi osumnjičenih po krivičnoj prijavi bili su Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, sadašnji rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković, koji su se, prema pisanoj dokumentaciji, bavili Grujičićem i njegovim slučajem i "tog dana kada je mučen u CB Podgorica", podsjeća se u saopštenju.

U međuvremenu su Dalibor Ljekočevič, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević i Ivan Peruničić suspendovani, jer se protiv njih vodi krivični postupak zbog iznuđivanja iskaza od Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, ističu iz HRA.

"Od torture u ovom predmetu prošlo je više od dvije godine, a još uvijek niko nije procesuiran", zaključuju iz HRA, uz podsjećanje da Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).

Bonus video: