Kolašincu ne fali ideja i nagrada: Stiglo priznanje za balanser bicikla

Radi se o praktičnom pronalasku koji povećava funkcionalnost i tehničku moć bicikla. Pronalazak može da se proizvodi serijski
141 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Ilinčić, Foto: Dragana Šćepanović
Zoran Ilinčić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.10.2016. 19:40h

Brojnim priznanjima sa svjetskih i regionalnih smotri znanja i inovacija, mašinski inženjer i pronalazač Zoran Ilinčić nedavno je dodao i zlatnu medalju sa Sajma pronalazača u Novom Sadu.

Na 30. po redu „Tesla festu“, koji se održava povodom obilježavanja 160 godina od rođenja velikog naučnika, Ilinčić je priznanje dobio za pronalazak balansera obrtnog momenta kod bicikla.

„Radi se o još jednom praktičnom pronalasku koji povećava funkcionalnost i tehničku moć bicikla. Pronalazak može da se serijski proizvodi i potvrđuje moju koncepciju da svoju naučnu inovativnost usmjerim ka proizvodnji i otvaranju novih radnih mjesta“, kazao je kolašinski pronalazač.

Većinu svojih pronalazaka on vidi kao mogućnost za poboljšanje privredne slike sjevera.

Ilinčić je ubijeđen da bi prva radna mjesta mogla da se otvore realizacijom i tehnološkom primjenom nekih od njegovih pronalazaka.

Tako smatra da bi fabrika ultralakih aviona mogla postojati Podgorici, Beranama ili Nikšiću, gdje ima ili je bilo aerodroma.

„Ta proizvodnja bi koristila moj pronalazak - dinamično krilo letjelice, koji bi avionima dao superiorne tehničke karakteristike i omogućio konkurentnost na tržištu. Već postoji svjetski poznata fabrika zainteresovana za ovu proizvodnju, a ja sam ih uslovio da ću im patentna prava dati jedino ako fabriku otvore u Crnoj Gori“, tvrdi Kolašinac.

Korisno za državu, smatra on, bilo bi i ako novac uloži u fabrike solarnih kolektora, zatim amortizera za zemljotrese, čistač mora od naftnih mrlja, rotacioni zupčasti motor, letjelice sa vertikalnim polijetanjem i slijetanjem...

Ilinčić kaže da se njegovi pronalasci, koji se odnose na prehrambenu proizvodnju, već uspješno primjenjuju, ali da očekuje i veće interesovanje za njih.

„Prošle godine sam napravio instalaciju za proizvodnju sokova, džemova, ajvara... Taj mali proizvodni pogon je značajno jeftiniji od sličnih koji se nude na tržištu. Nauka može i mora da nam pomogne u ekonomskom uzdizanju koje treba da prati i pokreće budućnost moderne Crne Gore“, naglasio je on.

Ilinčić smatra da crnogorski naučnici i stručnjaci treba da prihvate odgovornost, ali i da im se omogući šansa, da budu akteri privrednog razvoja.

Na te naučne domete treba da se nadovežu poslovni ljudi, što do sada nije bila praksa, ocijenio je kolašinski pronalazač.

Oslonac na nauku donio bi više izvoza

Ilinčić je zagovornik ideje da se, pored onih, koja se planiraju u turizmu, poljoprivredi, drvopreradi, mnogo radnih mjesta treba da budu „otvorena naukom“ i proizvodnjom visokoprofitnih roba za svjetsko tržište.

To, tvrdi, ne bi bilo previše komplikovano, čak ni u ovom trenutku u Crnoj Gori.

„Moramo biti svjesni obaveze da izvozom pokrivamo što više uvoza. Trenutna situacija je da onim što izvezemo pokrijemo svega 15 odsto uvoza. U „bici“ ka uravnoteženju uvoza i izvoza, moramo se ozbiljnije i organizovanije oslanjati na učinke nauke“, naveo je on.

Bonus video: