Kotor: Prezentacija podataka o morskim sisarima i kornjačama na Jadranu

Biće prezentovani i prvi podaci o satelitskom praćenje morskih kornjača na Jadranskom moru
2 komentar(a)
Institut za biologiju mora, Foto: Skalaradio.com
Institut za biologiju mora, Foto: Skalaradio.com
Ažurirano: 16.06.2015. 13:09h

U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru (IBMK), sjutra i u četvrtak održava se partnerski sastanak u okviru projekta „NETCET – Mreža za zaštitu morskih sisara i morskih kornjača“.

„Na sastanku će biti prezentovani posljednji rezultati vezano za stradanja morskih sisara i morskih kornjača na Jadranu, u okviru čega će biti predstavljena jedinstvena baza podataka vezano za stradanje ovih zaštićenih vrsta, kao i usvajanje standarda prilikom unošenja podataka u bazu na nivou cijelog Jadrana", kazao je tim povodom dr Mirko Đurović, direktor IBMK.

Jedan od rezultata tog projekta je i potvrda stalnog prisustva jata od osam jedinki tzv. dobrog delfina u vodama zaliva Boke Kotorske.

Biće prezentovani i prvi podaci o satelitskom praćenje morskih kornjača na Jadranskom moru.

„U Institutu za biologiju mora prošle godine jedna zelena kornjača obilježena je satelitskom transmiterom, i svečano puštena u zaliv. Poslednji podaci sa satelita govore da je ta kornjača još uvjek u Kotorsko zalivu“, dodao je Đurović.

Dio sastanka u IBMK biće posvećen i predstavljanju preliminarnih rezultata istraživanja brojnosti populacije dobrih delfina u Albaniji, koje je kotorski Institut, realizovao zajedno sa Institutom „Plavi svijet“ iz Hrvatske. Takođe, naučnici iz zemalja regiona predstaviće i Strategiju za očuvanje morskih sisara i morskih kornjača na nivou Jadranskog mora, a koju bi trebalo da usvoje sve države Jadrana i koja je urađena na osnovu velikog broja sakupljenih podataka tokom trajanja projekta NETCET, kao i dostupnih istorijskih podataka.

„Ovi strateški dokumenti treba da budu osnova za upravljanje ovim zaštićenim vrstama kako bi svi zajedno uradili dodatni napor na njihovom očuvanju“, pojasnio je dr Đurović koji je bio i na čelu crnogorskog tima stručnjaka što su učestvovali u tom značajnom međunarodnom naučnom projektu.

Inače,Upravni odbor projekta NETCET-a, odredio je datum održavanje finalne konferencije projekta od 3-4 decembra u Veneciji, na kome će, osim predstavnika Instituta za biologiju mora iz Kotora, biti pozvani po jedan predstavnik Opština Kotor, Budva, Tivat i Ulcinj, kao potpisnica Mreže gradova NETCET.

Bonus video: