Šta nam je nuđeno 2012: Jeftinije do Srbije, nego sada do Kolašina

Brza cesta (put sa četiri trake - bez zaustavnih traka) na potezu Smokovac - Mateševo koštala bi 502 miliona eura
166 pregleda 24 komentar(a)
Ivan Brajović, Radoje Žugić, autoput, Foto: Vlada CG
Ivan Brajović, Radoje Žugić, autoput, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 02.03.2015. 20:16h

Da je kineskim partnerima zaista stalo da se za odobravanje ogromnog zajma za dionicu Smokovac - Mateševo ispuni uslov da to bude ekonomski isplativ projekat, oni bi već zatražili da im se dostavi studija Evropske investicione banke (EIB). Brzo bi shvatili da od crnogorske vlade nisu dobili objektivnu nego friziranu studiju od koje se i naš Ekonomski fakultet ogradio, osjetili bi se prevarenim i odustali bi od davanja kredita za dionicu od Podgorice do Mateševa, ocijenio je Dejan Mijović, ekonomski analitičar i član Građanskog pokreta.

Mijović osporava validnost objavjenih zaključaka socio-ekonomske analize projekta gradnje dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, profesorice Ekonomskog fakulteta Jasmine Ćetković, po kojoj je gradnja te dionice finansijski neisplativa, ali ekonomski isplativa, i smatra da treba ozbiljno da se zabrinemo.

Dejan Mijović

Prema studiji EIB-a, za kompletan pravac Bar - Boljare, koju je za njene potrebe napravila konsultantska kuća “Skot Vilson” 2012. godine, autoput se ne preporučuje jer je neisplativ.

Iako nikada nije objavljena, “Vijesti” je posjeduju i njome se preporučuju dvije opcije - prva, da se kompletno rekonstruiše put kroz Platije i druga, koja podrazumjeva izgradnju novog puta. Riječ je o brzoj cesti (put sa četiri trake - bez zaustavnih traka) na potezu Smokovac - Mateševo (za 502 miliona eura), rekonstrukciji puta Mateševo - Kolašin i postojeće magistrale od Kolašina do granice sa Srbijom, koja podrazumijeva i izgradnju trećih traka (196 milion eura).

Skupština CG je u decembru 2014. prihvatila Vladin predlog da kineska kompanija CCCC, odnosno njena kćerka firma CRBC, koju podržava Eksim banka, grade 41 km autoputa Bar - Boljare, trasu Podgorica - Mateševo. Od ukupnog iznosa za izgradnju dionice (809,6 miliona eura), 85 odsto (688,16 miliona eura) će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto (121,44 miliona eura) je učešće države Crne Gore.

Rok otplate je 20 godina, sa šestogodišnjim grejs periodom. Godišnja kamatna stopa dogovorena je u visini od dva odsto. Prema Vladinim podacima, nedostajuća sredstva u periodu otplate kredita, na godišnjem nivou, iznosiće oko 25 miliona eura.

Prema procjenama ekonomskih stručnjaka, Crnu Goru će parče autoputa koštati najmanje 1,2 milijarde eura, jedan kilometar će na kraju ispasti oko 28 miliona eura, javni dug će zbog tog projekta biti izjednačen sa BDP-om, što znači da se rizikuje dužničko ropstvo.

“Ako dobrobit Crne Gore nije toliko važna Kinezima, već nešto drugo, onda treba ozbiljno da se zabrinemo šta im je to naša vlast ponudila da bi dobila ovaj i druge velike kredite koje radosno najavljuju čelnici DPS-SDP koalicije. Mi smo, kao prezadužena zemlja, rizični dužnik i nemamo šta da ponudimo Kinezima kao kolateral, sem možda atraktivne nekretnine na primorju. Kao npr., Buljaricu, o čemu je pisao “Monitor”. Sumnje da bi o tome moglo da se radi podstiče predlog za dopunu Zakona o eksproprijaciji, koji je usvojila Vlada 26. januara ove godine, prema kojem se od privatnih vlasnika po kratkom postupku mogu oduzeti zemljište i kuće ako je to od strateškog značaja za ekonomski razvoj ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga”, smatra Mijović.

Kako je između Kolašina i Mateševa prosuto 9,5 miliona

Direkcija za izgradnju autoputeva (današnji Monteput) ušla je u 2006. godine u rekonstrukciju puta Kolašin - Mateševo, vrijednu 9,5 miliona eura. Tom dionicom od 10-ak kilometara dnevno saobraća veoma mali broj vozila. Prema mišljenju eksperata Evropske investicione banke (EIB), ta dionica već mora da se ponovo rekonstruiše jer je, između ostalog, djelove magistrale već odnosila Tara.

Tada je praktično 9,5 miliona eura utrošeno na put koji je trebalo da predstavlja vezu Kolašina sa još nepostojećim autoputem. Prema riječima poznavaoca saobraćajne politike, to predstavlja jedinstven primjer u svijetu, koji pokazuje nemanje vizije i strategije, te rasipanja novca građana. Poređenja radi, sve ono što vozači vide na potezu od Podgorice do Budve (treće trake) zajedno je koštalo oko 11 miliona eura.

Da bi se isplatio, autoputem treba da prolazi 20.000 vozila dnevno, a teško će ih biti i 6.000

Iz Vlade najavljuju početak radova za maj 2015, a prema riječima profesorice Ekonomskog fakulteta Jasmine Ćetković, koja je za Vladu pripremila socioekonomsku analizu, za povratak novca koji će biti potrošen u izgradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa potrebno je 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 od početka njegove eksploatacije. Analiza je, kako je objasnila, rađena u skladu sa standardima Evropske komisije, a pokazala je opravdanost projekta kada su u pitanju ekološke uštede, kao i zbog smanjanja troškova prilikom saobraćajnih udesa.

Ipak, studija EIB je jasna – autoput je apsolutno neisplativ zbog male frekvencije vozila, što se vidi i po tome da kroz Sozinu, najprometniji putni pravac, prosječno prolazi 5.767 vozila. Ako bi, čak, autoputem, za čiju je isplativost neophodna frekvencija od 20.000 vozila dnevno, prolazilo 10.000 vozila, uz putarinu od najavljenih tri eura, godišnje bi se zaradilo 10.800.000 eura. Za održavanje te dionice, po standardima, trebalo bi oko 4,5 milona eura godišnje. Dakle, prihod bi bio u idealnim uslovima 6,3 miliona eura, a Crnoj Gori, samo za rate, treba još najmanje 40 miliona.

Bonus video: