Ako nema kazni za zloupotrebe službenih vozila, nema ni povjerenja

Građani se češće u vezi sa ovom vrstom zloupotreba državnih resursa obraćaju medijima i organizacijama civilnog društva, nudeći upravo fotografije kao dokaz

42246 pregleda 120 reakcija 20 komentar(a)
Građani sve manje prijavljuju zloupotrebe službenih vozila Vladi, a češće medijima i NVO (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Građani sve manje prijavljuju zloupotrebe službenih vozila Vladi, a češće medijima i NVO (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Službeno vozilo državne Barske plovidbe "audi A4", krajem novembra prošle godine, u dane vikenda, fotografisano je zbog nepropisnog parkiranja na trotoaru pored podgoričke OŠ "Sutjeska".

Na fotografiji, koju je napravio građanin, vidi se da vozilo blokira prolaz pješačkom stazom, a ta moguća zloupotreba korišćenja službenog automobila prijavljena je preko sajta Vlade i proslijeđena Ministarstvu kapitalnih investicija, ali su iz Barske plovidbe ministru Mladenu Bojaniću odgovorili da odbacuju kao neosnovanu svaku tvrdnju o zloupotrebi.

Takav je epilog čak sedam od svega devet prijava zloupotreba službenih vozila prošle godine, koje su prijavljene preko Vladinog sajta, dok za dvije nije naznačeno šta je urađeno.

Iz Barske plovidbe su tada naveli da upotreba službenih automobila u tom preduzeću je regulisana Pravilnikom o korišćenju i upotrebi službenih vozila, a kojim je propisano da pravo na korišćenje službenog vozila na 24 sata osim direktora mogu dobiti i drugi zaposleni ukoliko to zahtijevaju poslovi na njihovom radnom mjestu. Ovakav odgovor nije opravdao nepropisno parkiranje.

Iako sajt Vlade bilježi malo prijava, građani se češće u vezi sa ovom vrstom zloupotreba državnih resursa obraćaju medijima i organizacijama civilnog društva, nudeći upravo fotografije kao dokaz.

Najviše prijava preko sajta Vlade bilo je 2013, kada je i uspostavljena mogućnost. Te godine prijavljeno je 147 mogućih zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe.

Godinama se broj prijava preko tog linka smanjivao, pa u više od tri mjeseca ove godine nije bilo nijedne.

Istovremeno, građani medijima i civilnom sektoru često prijavljuju slučajeve zloupotrebe, pa su brojni primjeri službenih vozila snimljenih vikendom pored plaža, šoping centara, diskoteka, na svadbenim slavljima, a bilo je i onih koja prevoze drva.

Koordinator programa ljudska prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić smatra da je u potpunosti obesmišljena prijava zloupotreba službenih vozila.

“Naime, od 2013. godine se na sajtu Vlade mogla prijaviti zloupotreba službenih vozila. Tokom prve godine prijavljena je zloupotreba 147 službenih vozila. Međutim, zbog apsurdnih odgovora i razloga korišćenja službenih vozila, broj prijavljenih zloupotreba je iz godine u godinu opadao, tako su na primjer u 2016. godini prijavljene svega tri zloupotrebe vozila, a 2017. samo jedna. Za period od 2018. do 2020. bile su ukupno 23 prijave. Upravo loši mehanizmi kontrole, fingirani odgovori i nekažnjivost osoba koja koriste službena vozila u privatne svrhe dovelo je do toga da građani izgube povjerenje u rad insitucija nadležnih za rješavanje problema zloupotreba”, kaže Vujičić.

Vujičić
Vujičićfoto: Savo Prelević

Iako je još rano govoriti šta je uradila ili će uraditi nova Vlada po ovom pitanju, navodi on, nephodan je racionalan pristup koji podrazumijeva prije svega popis svih vozila, utvrđivanje realnih potreba na nivou državnih institucija i uspostavljanje mehanizma kontrole korišćenja ovih vozila.

“Racionalizacijom u ovoj oblasti obezbjedila bi se sredstva koje Vlada Crne Gore može da iskoristi za rješavanje drugih pitanja od značaja za društvo. Kao jedan od načina da se pomenuta vozila učine vidljivijim, predlagali smo da sva auta budu vidno označena i da se na osnovu oznaka može nedvosmisleno utvrditi da pripadaju državi i konkretnoj instituciji, što bi umnogome olakšalo monitoring. Ujedno, na ovaj način bi se djelovanje moglo usmjeriti na konkretnu instituciju čiji zaposleni zloupotrebljavaju službena vozila”, kazao je Vujičić.

Očigledan slučaj zloupotrebe službenog vozila se desio 2015. godine, kako su “Vijesti” pisale kada je tadašnji ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović vikendom vozio službeni “mercedes” ML sa tablicama automobila “opel astra” i “sitroen”.

Službene tablice vozila Numanovića su bile mijenjane tokom vikenda civilnim tablicama. Ministar je tada tvrdio da nije ništa uradio što je mimo zakona i mimo interesa građana Crne Gore.

Ministrov vozač je priznao da je mijenjao tablice, a osuđen je na četiri mjeseca zatvora.

Bonus video: