Borovinić Bojović: Bilo je nepravilnosti u radu, ali nedovoljno za smjenu Popovića

Ona je naglasila da nema razloga da se prave bilo kakve pozorišne predstave i da zbog kontrola niko ne treba da bude ljut

43568 pregleda 907 reakcija 68 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.05.2021. 11:47h

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je bilo nekih nepravilnosti u radu specijalne bolnice "Vaso Ćuković" u Risnu, ali da je to nedovoljno za smjenu direktora te bolnice Vlada Popovića, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Ona je potvrdila da je Komisija za kontrolu kvaliteta obavila jednu analizu u risanskoj bolnici.

"Bilo je nekih nepravilnosti u radu, za sada nedovoljnih za smjenu doktora Popovića. Ono što želim da naglasim i što je veoma važno jeste da znate da je zdravstveni sistem Crne Gore zauzeo potpuno novi stav rada, koji se zasniva na apsolutnoj transparentnosti i nultoj korupciji u svakom smislu. Naš osnovni cilj je uzdizanje kvaliteta zdravstvene zaštite na jedan viši nivo sa fokusom na pacijenta odnosno građanina. Dakle, nije važan ministar, nije važan direktor bolnice, nije važan načelnik odjeljenja u smislu da je bilo ko od njih rođen sa tom foteljom, počevši od mene. Prema tome, svi moraju da znaju da će kontrole rada svih bolnica, svih domova zdravlja, Ministarstva i svih zdravstvenih ustanova biti jedan kontinuiran proces i da će se na takav način nastaviti i u daljem toku. Visoki nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, je ono što naši građani apsolutno zaslužuju", kazala je Borovinić Bojović na otvaranju renoviranog Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku.

Ona je rekla da niko nije rođen u fotelji, a onaj ko ništa nije griješio ne treba da bježi od kontrole.

Naglasila je i da će se kontrola kompletnog zdravstva vršiti kontinuirano, počev od nje kao ministra pa sve do direktora bolnice u Risnu.

Ona je naglasila da nema razloga da se prave bilo kakve pozorišne predstave i da zbog kontrola niko ne treba da bude ljut.

"Što se tiče bolnice u Risnu, Ministarstvo zdravlja nije do sada dalo ni jednu izjavu u vezi sa špekulacijama o smrtnom ishodu pacijenta iz Berana. Najvažnije je da svi shvatimo da kontrole moraju da postoje, da od njih niko ne treba da bježi, osobito onaj koji ništa nije zgriješio. Želim da istaknem da će se kontrole rada svih bolnica, pa i risanske odvijati na jedan kvalitetan i kontinuiran način što do sada nije bo čest slučaj, tako da su kontrole generalno jedna novost u zdravstvenom sistemu", navela je ministarka zdravlja.

Ona je kazala i da nema nikakve potrebe da bilo ko, bilo čiju kontrolu, počev od nje, razumije na bilo kakav loš način, bez ikakve primisli da se radi ili vrši bilo kakav stepen degradacije, bilo kojeg ljekara.

"Naprotiv, kao ministar zdravlja potrudiću se da svi ljekari i svi zdravstveni radnici ponovo imaju status koji zaslužuju, ali da bi ga dobili, moraju da podlegnu kontrolama i nema nikakvog razloga da se prave bilo kakve pozorišne predstave ili bilo kakva okupljanja na račun nečega, što niti je provjereno, niti je do kraja iznešeno. Ponavljam, za sada nema razloga za smjenu doktora Popovića, ali će se i kontrola doktora Popovića i svih drugih direktora počevši od mene kao ministra vršiti kontinuirano i niko zbog toga ne treba da bude ljut", zaključila je ona.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je nezvanično saopšteno "Vijestima" da će Popović najvjerovatnije biti smijenjen prije svega, zbog utvrđenih nepravilnosti u toj ustanovi, kao i oglušivanja o odluke Kriznog medicinskog štaba i Ministarstva zdravlja.

Izvori "Vijesti" su tvrdili da je slučaj neprijavljivanja smrti mladića iz Berana policiji ili tužilaštvu samo kap koja je prelila čašu, jer su u toj ustanovi nezakoniti brojni ugovori o radu.

Povezani članci

27. Maj 2021.

Spremaju smjenu direktora risanske bolnice

Tvrdili su i da je menadžment specijalne bolnice "Vaso Ćuković", inače čiste, ne-kovid bolnice, odbijao da primi u tu ustanovu operisane pacijente i nadzire ih, pa su navodno morali da budu smješteni u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u kojem je zbog koronavirusa zauzetost postelja bila i do 70 odsto.

Iz Ministarstva su nezvanično tvrdili i da je menadžment prije nekoliko mjeseci operisanog pacijenta uputio u Opštu bolnicu Berane, gdje ne postoji odjeljenje neurohirurgije i specijalista te grane medicine.

Popović je ranije "Vijestima" kazao da nije upoznat sa ovim optužbama Ministarstva, jer sa tim resorom nema nikakvu komunikaciju već šest mjeseci.

On je tada rekao da će, nakon što dobije dokumente tog resora, odgovoriti na njih, te da riječ o ustanovi koja pokriva najveći dio neurohirurgije i ortopedije u Crnoj Gori i u kojoj se poštuju medicinski protokoli.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru ispituje zašto niko od dežurnih ljekara u Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju "Vaso Ćuković" u Risnu danima nije prijavljivao policiji ili nadležnom tužiocu da je mladić iz Berana J. Š. (32) preminuo tri dana, nakon što je u tu ustanovu primljen sa povredama nakon udesa kod Kotora.

Prethodnih dana grupa građana protestovala je protiv najavljene smjene Popovića.

Oni su blokirali magistralni put Kotor-Risan i ulicu koja vodi ka bolnici.

Bonus video: