Zakon neće moći da se usvoji bez analize ASK

Članica Savjeta Agencije Goranka Vučinić ocijenila je da je to "prilično ambiciozan zadatak s obzirom na tempo rada parlamenta" i da bi možda taj rad trebalo usmjeriti na određene oblasti

7558 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Agencija za sprečavanje korupcije radi na tome da se uvede analiza zakonskih tekstova kao obavezna, saopštila je na današnjoj sjednici Savjeta načelnica za međunarodnu saradnju, standarde i odnose sa javnošću Marina Mićunović.

"Dakle, da ne može zakon da se usvoji, odnosno ni u formi predloga da bude, a da ne prođe analizu Agencije u odnosu na rizike od korupcije. Da se izbjegnu svi propusti, sva široka mjesta u zakona koja dozvoljavaju nekakva diskreciona ovlašćenja ili nedovoljno definisane kriterijume...", kazala je ona na sjednici.

Mićunović je ocijenila da bi "mi u samom korijenu u izradi tekstova zakona" eliminisali određene rizike koji bi se mogli pojaviti u njegovoj primjeni.

Komentarišući najavu Agencije, članica Savjeta Agencije Goranka Vučinić ocijenila je da je to "prilično ambiciozan zadatak s obzirom na tempo rada parlamenta".

"Ipak mislim da bi trebalo definisati određene oblasti i odrediti ih kao prioritetne, gdje bi postojala zaista obaveza da Agencije da radi. U protivnom moglo bi se desiti, zbog broja akata koji su u skupštinskoj prceduri, da iako je propisano, neće biti realizovano blagovremeno i imaćemo zastoj," kazala je Vučinić.

Savjet Agencije je na današnjoj sjednici razmatrao posljednji Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori.

Iz Savjeta su donijeli zaključak da su zadovoljni nalazima Evrospke komisije i da je Agencija prepoznata kao svijetla tačka u poglavlju 23.

"Međutim, mi smatramo da Agencija može i bilje i da će Agencija dati nove napora da sve sve ono na šta nam je skrenuta pažnja defitnitivno stvi ad acta i da više ne bude predmet bilo kakvih komentara unarednim izvještajima EK", kazao je predsjednik Savjeta Momčilo Radulović.

EK je konstatovala da je Agenciaj pod novim menadžmentom demonstrirala proaktivnihji pristup, ali da uprkos pozitivnm trendu izazovi koji se tiču nezavisnosti, postavljanja pripriteta, selektivnog pristupa i kvaliteta odluka ostaju i da se u tom dijelu zahtijeva ulaganje daljih napora.

"Više nemamo zaostalih predmeta. Fioke u ovoj Agenciji su očišćene. U ovim fiokama više nema ničega što bi bilo problematično i neće se desiti da takvih fioka više ima", kazao je Radulović, međutim dodavši da su vezani problematičnim odlukama iz prethodnih perioda, najčešće 2017. i 2018. godine, koji su na sudskim instancama da riješe ili su vraćeni Agenciji na ponovne postupke.

Mićunović je istakla da se u nalazu ne pominju dvije oblasti koje su ranije isticane kao sporne, a više ne - to su da Agencija osigura puna transparentnost i ujedinačenu i punu primjenu relevatnih zakona.

"Nije dovoljna godina i po dana da ubijedimo evrospke partnere da mi nećemo skrenuti kursa kojim smo krenuli. Da li ćemo podleći nekim pritiscima, Agencija kao nezavisna institucija koja kontroliše isključivo javne funkcionere i organe vlasti, dakle kontinuirano ima određeni stepen pritisaka od ovih ciljnih grupa i u tom smislu EK će pratiti da li ćemo ostati na nivou koji smo započeli prije godinu i po dana," kazala je ona.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su izrečene sankcije uglavnom i dalje ispod minimuma i da nemaju odvraćajajući efekat.

Mićunović je najavila i da su u Agenciji odlučili da u budućem periodu formiraju radnu grupu gdje će analiziati da li postoje povratnici koji krše zakon da bio vidjeli da li zapravo može da se tvrdi da izrečene mjere nemaju odvraćajući efekat.

Bonus video: