Liješević: Carević urušava ponudu TO Budva

"TO Budva neće ostaviti Budvu jedinu bez Novogodišnjeg programa, to se ne smije desiti niti to Budva zaslužuje, njeni građani, privreda, ugostitelji, privatnici"....

9663 pregleda 18 komentar(a)
Liješević, Foto: Mediabiro
Liješević, Foto: Mediabiro

Direktorka Turističke organizacije Budva Maja Liješević optužila je gradonačelnika Budve Marka Carevića "da urušava ponudu" te lokalne TO, kao i za kršenje zakona.

Novoizabrani Izvršni odbor TO Budva juče je razriješio dužnosti Liješević. Ona tu odluku smatra nelegitimnom i tvrdi da je riječ o "pravnom nasilju".

"Prije svega, da kažem da i pored toga što mogu da razumijem da gospodin Carević ne shvata ili ne želi da shvati kako funkcioniše javna uprava, ne mogu da razumijem i da prihvatim da neko ko se nalazi na poziciji predsjednika opštine i predsjednika Skupštine TO Budva urušava turističku ponudu svog grada i utiče na ambijent haosa, bezakonja i nesigurnosti što ima negativne efekte na imidž grada i posjetu značajnog broja turista u do sada omiljenoj destinaciji, a treba puno raditi da tako i ostane. I pored zdušne pomoći svog predanog kabineta nikako da uspiju povezati kako stvari funkcionišu u smislu Zakona o turističkim organizacijama, Statuta TO Budva, poslovnika i drugih regulativa koje se tiču funkcionisanja i rada turističkih organizacija", navela je Liješević u reagovanju.

Kako je kazala Carević nije sazvao Skupštinu TOB pune tri i po godine od kada je na čelu opštine, iako je to zakonom propisana obaveza.

"Time, osim što je prekršio Zakon, takođe nije pokazao zainteresovanost da na bilo koji način učestvuje ili pak, što je za očekivati, konstruktivno doprinese u radu TOB i time sa visoke pozicije doprinese turističkoj ponudi Budve. Predsjednik opštine i po funkciji predsjednik Skupštine TO Budva u javnim dopisima objašnjava i naređuje šta je obaveza direktora i menadžmenta TO Budva, a da vjerovatno pune tri i po godine nije pogledao koje su njegove nadležnosti i djelovao po istima već je to ignorisao.Tako sada osporava već ugovoreni Novogodišnji program u Budvi, valjda nije po volji što je TO Budva radila svoj posao dok je on odbijao da učestvuje u radu TOB nesazivajući Skupštinu, ili možda Novogodišnji program nije po ukusu", istaka je Liješević.

Navela je i da se Carević "interesovao za Novogodišnji program dobio bi informaciju o istom kada god je htio".

"Međutim TO Budva neće ostaviti Budvu jedinu bez Novogodišnjeg programa, to se ne smije desiti niti to Budva zaslužuje, njeni građani, privreda, ugostitelji, privatnici. Nasuprot tome, predsjednik opštine sa svojim saradnicima, pokušavajući da unize TO Budva i njen rad i profesionalno i lično diskredituju menadžment TO Budva i njenu direktorku, želi da se igra političkih igrica sa turističkom privredom Budve i destinacijom što se moglo već vidjeti i prilikom "okupljanja" članova sporne sjednice skupštine TO Budva od 5. 11. 2021”, kazala je Liješević.

Uz to, dodaje, još i pravnim nasiljem u prostorijama TO Budva, sazivanjem sjednice "svog" Izvršnog odbora tokom radne obaveze direktora, organizovanjem "sječe" direktora na taj način i "isleđivanjem" zaposlenih u TO Budva zajedno sa istim Izvršnim odborom i ostalim članovima svoje političke grupacije, uključujući i pojedine iz kolektiva, traumira i vrši prepade na zaposlene.

"To svakako izlazi iz domena profesionalnosti, nadležnosti i ovlašćenja i sigurno zahtijeva određenu vrstu odgovornosti. Apelujemo na predsjednika opštine da svojim istupima u javnosti ne zbunjuje naše goste koji tradicionalno u ogromnom broju dočekuju Novu godinu u Budvi. Od ovoga Budva živi, a to nije teren na kojem bi trebalo igrati političke igrice koje je zarad viših interesa građana potrebno u ovom slučaju ostaviti po strani. Javnosti radi, kao što je na jučerašnjoj pres konferenciji već saopšteno, Nova godina je dogovorena već neko vrijeme i ugovori potpisani ranije, prije nelegitimne sjednice Skupštine TO Budva, ali i da nije tada, Izvršni odbor koji je izabran nema legitimitet niti utemeljenje u zakonu da odlučuje o ovome. Za organizaciju dočeka Nove godine, kao i kompletan Program rada TOB za 2021. godinu je legitimno izabran Izvršni odbor TO Budva dao saglasnost još prošle godine, kako je to i propisano relevatnim propisima. Na isti je shodno Zakonu saglasnost dala i NTO CG", navela je Liješević.

Nažalost, kako je istakla, to nije uradila Skupština TO Budva "jer je predsjednik nije sazvao i pored desetina naših dopisa".

"Takođe, javnosti radi, ponovićemo da se organizacija javnog dočeka Nove godine finansira isključivo iz budžeta TO Budva, dok opština Budva finansijski uopšte i ne učestvuje od kada je predsjednik Carević na njenom čelu. Nigdje ne piše da predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine TO Budva odobrava ili daje saglasnost na novogodišnji program ili bilo šta drugo iz domena programa rada osim na sjednici Skupštine TO Budva, kao i svi ostali njeni članovi. Ako je to zakonska obaveza, molim predsjednika ili bilo koga ko je u materiji da me javno uputi na član zakona koji propisuje takvu obavezu. Dakle, mi u TO Budva radimo svoj posao, i bez podrške opštine Budva nažalost pune tri godine, a život i turizam u Budvi ne staju ni zbog predsjednika, direktora ili bilo koga drugo jer kao što već rekoh, svi posredno ili neposredno živimo od turizma i to ne trpi političke insinuacije i igre. Barem se mi u TO Budva nećemo igrati sa interesom građana Budve i Crne Gore, kao ni imidžom našeg grada", istakla je Liješević.

U saopštenju Liješević je navela da "imamo nekoliko problema, ali da im je svima isto ishodište i to je sjednica Skupštine TO Budva koja je održana 5. novembra 2021. godine".

"Smatramo da ista nije sazvana u skladu sa Zakonom i Statutom TO Budva i o tome smo obavjestili jedinu adresu koja ja nadležna da taj problem riješi, to jest finalno odluči da li je sjednica legitimna ili ne, i da li donešene odluke važe ili ne. Ta adresa je Ministarstvo ekonomskog razvoja, i javno kažemo tj. ponavljamo da će i menadžment i stručne službe poštovati jedino odluku i stav Vlade Crne Gore, tačnije nadležnog ministarstva. Fotelje nisu problem, ova "fotelja" je neudobna, vrlo i konstantno, kada cijelo vrijeme u opštini postoji neprijatno turbulentna politička sitiacija u kojoj niste ni podanik ni poslušnik već se bavite svojim poslom i poslovanjem firme. U pitanju je princip profesionalni, ako hoćete i lični iznad svega u smislu poštovanja regulative i tako će biti do kraja što se mene tiče kao direktora. Nadležni organi će utvrditi sigurno ko je i kako prekršio zakonske i statutarne obaveze, prekršio ili zloupotrijebio položaj ili nanio i kome štetu, i naravno da svako treba da odgovara. Ukoliko nadležno ministarstvo ustvrdi da je pomenuta sjednica skupštine TO Budva kao i ovakva "sječa" direktora obavljena u skladu sa zakonom i statutom i donijete odluke na ovakvim sjednicama validne, prihvatiću to kao legitimno sa firmom u dobrom stanju finansijski i organizaciono. Uz poruku da se vodi računa o tome da je Budva kosmopolitski grad, lider u turizmu zemlje, da se treba razvijati ponuda uz njegovanje vrijednosti koje karakterišu ovaj grad i podneblje u svakom smislu. A kada nam se bude slušala muzika ili uživalo u karakteristikama nekog drugog kraja npr. manifestacije Guča, treba je i posjetiti i to rado činiti jer ima što i da se vidi i doživi. Mi ne trebamo kopirati nikoga, Budva je lider, toliko omiljena i posjećena zato što je Budva - Budva. To treba očuvati a ko će ako ne mi Budvani. Tačka. Uz nadu da će se medijska hajka zaustaviti iako očekujem i dalje verbalne, a moguće i neke druge pritiske i prijetnje, poručujem ovog puta vrlo jasno i javno da do stava nadležnog organa, a radi statutarnog i legitimnog poslovanja organa TO Budva čime se rukovodim, odluke sa pomenutih sjednica neće biti protokolisane kroz djelovodnik TO Budva niti pečatirane kolektiv TO Budva i ja ćemo nastaviti sa svojim redovnim obavezama", zaključila je Liješević.

Bonus video: