Video kampanja o rodnoj ravnopravnosti i procesu pristupanja EU

"Rodna ravnopravnost je fundamentalna vrijednost EU i kao takva mora biti uključena u proces pristupanja EU", ističu iz Centra za ženska prava

2546 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za ženska prava
Foto: Centar za ženska prava

Centar za ženska prava i partnerske organizacije su, u okviru regionalnog projekta “Unapređenje rodne ravnopravnosti u procesu pristupanja EU”, pokrenule video kampanju o rodnoj ravnopravnosti i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Radi se, kako navode, o naizgled dvije različite teme, ali je cilj videa da objasne važnu vezu i na koji način rodna ravnopravnost može biti unaprijeđena kroz proces pristupanja EU.

"Termini rodna racnopravnost i proces EU integracija ne čuju se često u jednoj rečenici. Kada govorimo o pristupanju EU, obično čujemo o kompleksnim reformama u mnogim oblastima. Ove reforme podrazumijevaju da zemlje kandidatkinje imaju stablinu i demokratsku vladu koja poštuje vladavinu prava i odgovarajuće slobode, kao i institucije, a ovo takođe uključuje princip rodne ravnopravnosti. Rodna ravnopravnost je fundamentalna vrijednost EU i kao takva mora biti uključena u proces pristupanja EU", navodi se u saopštenju.

Kao dio video kampanje, osmišljena su dva kratka edukativna videa koja za cilj imaju da objasne kako rodna ravnopravnost može biti unaprijeđena kroz proces pristupanja EU – prvi video, objavljen 17. marta obrađuje temu rodne ravnopravnosti, govori o tome šta podrazumijeva proces pristupanja EU i zašto je rodna ravnopravnost važan dio tog procesa. Drugi video, koji će biti objavljen 24. marta objašnjava zašto je unaprjeđenje rodne ravnopravnosti važno za sve nas i šta možemo učiniti da je unaprijedimo.

Zajedno sa Crnom Gorom, kampanja se sprovodi u četiri druge zemlje Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Kampanja je dio projekta “Unapređenje rodne ravnopravnosti kroz proces pristupanja EU” koji finansira Evropska unija i kofinansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a implementiraju: Centar za ženska prava, Rractor (Sjeverna Makedonija), Fondacija Kvinna till Kvina (Kancelarija u Sjevernoj Makedoniji), Albanska ženska mreža za osnaživanje (Albanija), Prava za sve (Bosna i Hercegovina).

Bonus video: