Bijelo Polje: Nenaplaćeno 1,5 miliona, od januara skuplja voda

Bjelopoljski Vodovod “Bistrica” na mreži staroj 60 godina ima u prosjeku pet kvarova dnevno

5349 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Opština

Komunalne usluge bjelopoljskog Vodovoda “Bistrica” za narednu godinju biće povećane za više od trećine, što je prvo povećanje cijena od 2012. godine.

Odluka o davanju saglasnosti na odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga za 2024. godinu usvojena je većinom glasova na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, a kako je obrazložio tehnički direktor Marko Bulatović, povećanje cijena vode uslijedilo je isključivo na zahtjev Regulatorne agencije za komunalne djelatnosti.

“Takođe, na zahtjev Regulatorne agencije donijeta je odluka da se cijena vode za pravna i fizička lica izjednači”, kazao je Bulatović, dodajući da je prosječan račun za 20 metara kubnih vode po trenutnim cijenama bio 6,14 eura sa PDV-om, dok će po novim cijenama to biti 8,31 euro, takođe sa PDV-om.

Izvršni direktor Vodovoda Esad Mahmutović je kazao da se preduzeću za utrošenu vodu duguje oko milion i po eura, što predstavlja gotovo nenaplativu potrošnju, te da i po uvećanoj cijeni spadaju među preduzeća sa najnižim cijenama usluga vodosnabdijevanja. On je najavio da će naredne godine, prema planiranom projektu, zamijeniti oko 4,5 kilometara azbestnih cijevi od izvorišta u Majstorovini.

Obrazlažući predlog za korekciju cijena, kazao je da su na povećanje komunalnih usluga najviše uticali troškovi zarade, materijala i proizvodnih usluga.

To preduzeće, objasnio je on, ima 70 zaposlenih na 10.000 registrovanih korisnika, a da je evropska praksa pet zaposlenih na 1.000 korisnika.

“Vodovod je na kvoti 7/1000, što je na rangu najbližih evropskom standardu. Vodovodna preduzeća u Crnoj Gori su uglavnom na koti preko 10 zaposlenih na 1000 pretplatnika, što im se direktno odražava na cijenu vode i na neodrživost poslovanja”, naveo je Mahmutović.

On je kazao da, za razliku od evropskih standarda, to preduzeće na mreži staroj 60 godina ima u prosjeku pet kvarova dnevno.

Objasnio je da su u Evropi znatno bolje opremeljeni potrebnom opremom i softverski, što im omogućava smanjenje radne snage.

“U odnosu na našu, njima je cijena višestruko veća i njihovi korisnici imaju kulturu i obavezu plaćanja računa za komunalne djelatnosti, za razliku od naših korisnika koji u ovom trenutku duguju Vodovodu više od 1,5 miliona eura”, rekao je Mahmutović.

Povećanje cijena kritikovali su odbornici DF-a i PES-a.

Odbornik DF-a Vaso Obradović je kazao da povećanje cijena opterećuje ionako loš standard građana, posebno u Bijelom Polju, gdje ima dosta ljudi koji žive na granici siromaštva.

“Smatram da je sedam zaposlenih u Vodovodu na 1000 korisnika iznad evropskog prosjeka, a trebalo bi povećati efikasnost u radu i naplatu usluga”, kazao je Obradović.

Odbonici DPS-a podržali su odluku o povećanju cijena kao ‘nužan potez’, ističući da je ovo prvo povećanje od 2012. godine, a pohvalili su odluku o smanjenju cijena vode za pravna lica, što je podstaklo investicije, kao i mlade ljude na bavljenje biznisom.

Odbornik Pokreta Evropa sad Andrija Delić upozorio je na opasnost od azbestnih cijevi.

“Voda potrošačima stiže kroz oko 70 odsto cijevi napravljenih od tog otrovnog materijala”, kazao je Delić.

Bonus video: