Atlas grupa: Šegrt ne poštuje ugovor i destabilizuje bolnicu Meljine

Iz Atlas grupe je saopšteno da je konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene po ugovoru, ali je nakon usvajanja plana, na početku investicionog ciklusa u Meljinama, talas svjetske ekonomske krize zahvatio Crnu Goru
122 pregleda 4 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.04.2016. 17:00h

Atlas konzorcijum, kako tvrde njegovi predstavnici, nijesu od Vlade dobili nikakvo obavještenje o daljoj sudbini privatizacionog ugovora za bolnicu u Meljinama, niti im je do danas predata u posjed cjelokupna imovina tog kompleksa.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt saopštio je danas da Vlada temeljno, sa ekonomskog i pravnog aspekta, analizira način za raskid ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama, nakon čega će biti predložena metodologija tog postupka.

Vlada je ranije odlučila da raskine ugovor sa Atlas grupom, biznismena Duška Kneževića, jer investitor nije ispunio ugovorene obaveze.Vlada je sredinom oktobra prošle godine zadužila ministarstva finansija i zdravlja, koja su ocjenjivala privatizacioni ugovor, da u saradnji sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa pokrenu proceduru raskida kupoprodajnog ugovora za Meljine.

Konzorcijum, na čijem čelu je Atlas grupa, taj kompleks na 50 hiljada kvadrata zemljišta sa 19 objekata kupio je 2008. Trebalo je da državi za bivši vojni kompleks uplati 25 miliona eura, ali je platio u obveznicama koje je ranije kupio po nižim cijenama, pa im je imovina koštala duplo manje od ugovorene cifre.

Iz Atlas grupe je saopšteno da je konzorcijum u potpunosti ispoštovao plaćanje kupoprodajne cijene po ugovoru, ali je nakon usvajanja plana, na početku investicionog ciklusa u Meljinama, talas svjetske ekonomske krize zahvatio Crnu Goru.

„To se negativno odrazilo na investicione prilike u Crnoj Gori, što je dovelo do toga da naši partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izađu iz projekta“, rekli su iz Atlas grupe.

Oni su objasnili da su, imajući u vidu činjenicu da je koncept važećeg urbanističkog plana (UP) Zdravstveni i turistički kompleks Meljine generisan prije više od pet godina, postojali objektivni razlozi za pokretanje inicijative za izmjenu važećeg i donošenje novog planskog dokumenta.

„S tim u vezi, a pri tome ne želeći da u bilo kojem slučaju odustanemo od obaveze da realizujemo investiciju, konzorcijum je u martu 2012. godine pokrenuo inicijativu za donošenje odluke o izmjenama i dopunama važećeg UP-a i izradi Detaljnog urbanističkog plana (DUP)“, naveli su iz Atlas grupe.

Iste godine, kako su podsjetili, konzorcijum se obratio Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte inicijativom za zaključivanje aneksa II ugovora, nakon čega su resorna ministarstva dala pozitivno mišljenje Vladi za tu aktivnost.

„Od preuzimanja Meljina do sada bolnici i njenim osnivačima nije stigla nijedna primjedba na kvalitet zdravstvenih usluga koje pruža Opšta bolnica Meljine Herceg Novom“, kazali su iz Atlas grupe.

Oni su naveli da se na predlog prethodnog rukovodstva, na čelu sa sadašnjim ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, bolnica Meljine zadužila zbog izmirivanja zarada za zaposlene i isplate dobavljača od kojih su pojedini, kako su dodali, povezani sa njim.

Kako tvrde, Šegrt utiče na finansijsku destabilizaciju bolnice Meljine tako što ne poštuje ugovor sa Fondom zdravstva koji je sastavni dio privatizacionog ugovora u dijelu koji se odnosi na korišćenje usluga, a posebno baro komore za zdravstvene osiguranike Crne Gore.

Time je bolnici, kako kažu, uskraćen značajan dio prihoda i onemogućeno da servisira obaveze prema zaposlenima i dobavljačima.

“I pored pokušaja da dovedemo strateškog partnera Aci Badem grupu, sa kojima smo u pregovorima dvije godine, nemamo podršku i razumijevanje resornih ministarstava”, naveli su iz Atlas grupe. Raskid ugovora sa Atlas konzorcijumom je krajem aprila prošle godine inicirala Skupština opštine Herceg Novi glasovima svih odbornika, navodeći da Duško Knežević nije ispunio obaveze. On je, kako je upozoreno, umjesto najavljenih 119 miliona eura uložio manje od tri miliona, što je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja. Raskid je tražen i zbog toga što su objekti pod hipotekom na skoro 12 miliona za kredite koje su koristile Kneževićeve firme.

Bonus video: