Je li Šegrt oštetio državu preko Meljina?

Prijava za nerealno prikazivane troškove koje je bolnica dostavljala na naplatu Fondu zbog liječenja pacijenata duže od potrebnog
100 pregleda 15 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2016. 07:49h

Tužilaštvo istražuje da li je ministar zdravlja Budimir Šegrta oštetio državni budžet sa pozicije direktora bolnice u Meljinama.

To je "Vijestima" potvrđeno iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Herceg Novi, iz kojeg su saopštili da su protiv Šegrta dobili anonimnu krivičnu prijavu.

"Njome se ukazuje na nezakonitosti u postupku naplate usluga PZU "Meljine" od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, kroz nerealno prikazivane troškove u fakturama koje je bolnica dostavljala na naplatu Fondu, a koji su nastajali dužim boravkom pacijenata u bolnici od vremena potrebnog za liječenje", precizirao je hercegnovski državni tužilac Nikola Samardžić.

"Meljine" sa državnim Fondom imaju ugovor o pružanju zdravstvenih usluga za građane Crne Gore.

Samardžić je naveo da je u tom tužilaštvu formiran predmet, po anonimnoj krivičnoj prijavi koju im je Specijalno tužilaštvo dostavilo 13. januara ove godine.

"Postupak je u fazi prikupljanja obavještenja u cilju provjere navoda krivične prijave", naglasio je tužilac.

Šegrt nije odgovarao na telefonske pozive "Vijesti" da se izjasni o prijavi u kojoj ga optužuju za nerealno prikazivane troškove sa namjerom da ošteti budžet državnog fonda i odgovori da li je saslušan.

On je bio vođa projekta "Meljine kompleks", nakon što je država 2008. godine prodala tu vrijednu imovinu konzorcijumu, na čelu sa Atlas grupom Duška Kneževića.

Šegrt je bio direktor bolnice u Meljinama, za koju nije ispunjen ugovor o privatizaciji, od marta 2010. do marta 2015. Investicione obaveze nisu ispunjenje, što je Šegrt potvrdio sa pozicije ministra zdravlja, pošto je kontrolisalo učinak u toj privatizaciji u saradnji sa resorom finansija.

"U ovom tužilaštvu ne postoji predmet koji se odnosi na provjeru postupka privatizacije bolnice u Meljinama", odgovorio je Samardžić na pitanje provjeravaju li i dokumentaciju iz privatizacionog perioda.

Iz Atlas grupe nije juče odgovoreno da li su informisani da se tužilaštvo bavi radom Šegrta u bolnici i da li je prijavljen nakon mišljenja ekspertskog tima za kontrolu poslovanja, čije formiranje su najavili za Meljine, a šta je utvrdio nije ozvaničeno.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović je saopštio sredinom februara da je nekadašnjeg direktora privatne zdravstvene ustanove Meljine spriječio da naplati oko 190 hiljada eura neopravdano fakturisanih usluga.

Ministar zdravlja je najavio da će tražiti smjenu Hrapovića, ako ne podnese ostavku, jer između njih postoji dosta nesuglasica. On tvrdi da nisu na ličnom nego “na nivou logike i principa”. Na pitanje da li je najava otkaza Hrapoviću osveta za neraščišćene račune iz perioda kada je Šegrt bio direktor bolnice Meljine, ministar je kazao da što se njega tiče tada nije bilo sukoba, ali jeste “stručnog nerazumijevanja”.

On je problematizovao potrošnju ljekova, troškove bolovanja i slanje pacijenata na liječenje u inostranstvo. Hrapović je odgovorio da tu nema ništa sporno, već da Fond namjenski i zakonito troši budžet.

Utvrdiše li kako je Šegrt radio u bolnici, ima li raskida ugovora?

Vlada nije donijela odluku o raskidu ugovora sa Kneževićem, a ocjene ministarstava zdravlja i finansija to sugerišu zbog neispunjenih obaveza.

Premijer Milo Đukanović je 18. novembra najavio pokretanje postupka za raskid ugovora za bolnicu u Meljinama. Iz Atlas grupe juče nije odgovoreno šta će Knežević preduzeti usljed eventualnog raskida.

Prvobitno je Komisija za ekonomsku politiku Vlade odlučila da se sa Kneževićem potpiše aneks ugovora, a nakon izvještaja resora finansija i zdravlja najavljen je raskid.

Kupac je, umjesto ugovorenih 119 miliona eura, uložio manje od tri miliona. Vrijedan kompleks je plaćen obveznicama, za koje je utvrđeno da su Kneževića koštale 11 miliona eura, a formalno su bile ravne ugovorenom iznosu 25 miliona eura. Novski odbornici su tražili raskid i zbog toga što su objekti pod hipotekom za višemilionske kredite, što je mimo ugovora.

Knežević je krajem novembra saopštio da su angažovali strani ekspertski tim koji ispituje kompletnu dokumentaciju za “Meljine”, uključujući i operativno poslovanje i zaduženje bolnice.

"Ali i poslovanje sa dobavljačima, jer postoje određene spekulacije da su neki od njih povezana lica sa tadašnjim direktorom bolnice", ozvaničio je tada Knežević. Iz Atlas grupe juče nije odgovoreno šta je taj tim utvrdio pri analizi poslovanja bolnice.

Bonus video: