Ovo je 10 kompanija koje su najviše poslovale sa državom

Glosarij je tokom prošle godine od strane države i lokalnih uprava anagažovan na poslovima vrijednim čak preko 20 miliona eura, dok je Farmegra dobila poslove vrijedne blizu 10 miliona eura
1642 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2015. 16:40h

Krajem prošlog mjeseca Uprava za javne nabavke Crne Gore objavila je Izvještaj za 2014. godinu, u kom je Crnu Goru predstavila maltene kao lidera u regionu kad su u pitanju regularnost i transparentnost javnih nabavki.

Iako se u dokumentu pod nazivom Izvještaj o javnim nabavkama u Crnoj Gori za 2014. godinu konstatuje da problem korupcije u toj oblasti postoji, kroz uporedne podatke sa zemljama regiona, stvara se predstava da je kod nas skoro pa raj. Uprava, kao ilustraciju tog raja, između ostalog navodi da su se u prošloj godini nabavke bez javnog konkursa sprovele u tek 2,6 odsto slučajeva, dok su ti procenti u komšiluku veći, i do 39 odsto, kao što je slučaj sa BiH.

“Potignut je ograničen napredak u oblasti javnih nabavki. Poboljšane su efikasnost I djelotvornost sistema javnih nabavki, ali napredak u tom pravcu treba da se nastavi”, navodi se u Izvještaju.

Sređivanje statistike za Brisel očito je u toku. Iako se brojke koje su parametri korupcije u javnim nabavkama smanjuju, jedno ostaje isto – lista deset kompanija sa najvrijednijim poslovima sa državom u prošloj godini gotovo je identična listi iz 2013. godine. To su uglavnom privilegovane i firme premijerovih prijatelja, kumova ili partijskih saboraca.

U vrhu iste, na prvom i trećem mjestu tradicionalno se nalaze veliki distributeri ljekova, kompanije Glosarij i Farmegra. Glosarij je tokom prošle godine od strane države i lokalnih uprava anagažovan na poslovima vrijednim čak preko 20 miliona eura, dok je Farmegra dobila poslove vrijedne blizu 10 miliona eura. Gotovo identična je situacija bila i prošle godine.

Vlasnici Farmegre su biznismeni Sreten Đikanović i Janko Radunović, koji su prema pisanju medija bili u milosti Miomira Mugoše, bivšeg podgoričkog gradonačelnika, dok je osnivač firme Glosarij biznismen Branislav Martinović, bivši direktor Bajfarma. Martinovića je na toj poziciji kasnije zamijenio Oleg Obradović, nekadašnji predsjednik Borda Prve banke i jedan od aktera afere Telekom.

Borba između te dvije kompanije bila je u pozadini nekadašnjih višemjesečnih nestašica insulina na tržištu. Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavio je prošle godine da su Glosarij i Farmegra među privilegovanim firmama kojima je 2013. godine Investiciono razvojni fond (IRF) pomagao kroz dodjelu povoljnih kredita, ali i kroz otkup njihovih milionskih potraživanja, svakoj po 1,8 miliona eura. Na čelu IRF je Zoran Vukčević, funkcioner DPS. Glosarij je i prvi na listi najvećih pojedinačnih poslova sa državom. Radi se o nabavci ljekova vrijednoj 10 miliona eura.

Ove godine im se u samom vrhu najvećih ponuđača pridružio i Urion, kompanija o čijem je povlaščenom položaju u poslovanju sa državom, u oblasti nabavki medicinske opreme, Monitor više puta pisao. Urion je prošle godine dobio poslove vrijedne preko 4 miliona eura, što je više za million u odnosu na 2013. godinu. Vlasnik Uriona je Milan Ćuković.

Na trećem mjestu na listi je kompanija Novi Volvox koja je tokom 2014. dobila od države poslove vrijedne preko 8,5 miliona eura, što je duplo više nego 2012. godine Jedan od vlasnika kompanije je Vladan Ivanović, brat Miodraga Ivanovića, još jednog aktera afere Telekom, te bivšeg predsjednika Borda državne Pobjede. Ivanović je u prijateljskim odnosima sa porodicom premijera Đukanovića. Vladan Ivanović je i vlasnik kompanije Master Inženjering koja je izgradila zgradu u centru grada, u ulici Vuka Karadžića, u kojoj je smještena Prva banka.

Novi Volvox se bavi građevinskim poslovima, a jedan od poslova na kojima ga je Vlada angažovala bili su i završni radovi na Eko zgradi, koja je zbog kašnjenja plaćena iz budžeta umjesto donacijom i u čiju je izgradnju pod sumnjivim okolnostima uključen i premijerov sin Blažo Đukanović, sa tek formiranom kompanijom BB Solar.

Novi Volvox je i u samom vrhu liste najvećih pojedinačnih poslova sa državom. Radi se o poslu izgradnje elektroenergetskih vodova za Crnogorski elektroprenosni sistem, vrijednom 5.109.979 eura.

Kada je u pitanju prehrana, na prestolu je opet kompanija Veletex, koja godinama odnosi najveće sume iz budžeta. Prošle godine Veletex je od države angažovan na poslovima vrijednim 3.252.000 eura. Veletex je jedina kompanija iz oblasti prehrane koja se i ove kao i prošle godine našla na listi najvećih ponuđača. Vlasnik Veletexa Vlastimir Golubović, bio je na odborničkoj listi podgoričkog DPS –a na posljednjim lokalnim izborima.

Među najvećim ponuđačima kada je u pitanju prehrana, ranijih godina je bila i nikšićka kompanija Goranović, koja se bavi mesnom industrijom. Goranović međutim već dvije godine nije među top ten. Među najvećim ponuđačima za prošlu godinu kao ni u 2013. godini nema ni kompanije Bemax, koja je ranijih godina bila na samom čelu po broju poslova sa državom. Iako nije među deset najvećih ponuđača, Bemax je našao svoje mjesto na listi najvrijednijih pojedinačnih poslova. Radi se o poslu izgradnje elektroenergetskih vodova za Crnogorski elektroprenosni sistem vrijednom 3.325.026 eura. Bemax je taj posao radio u konzorcijumu sa Novim Volvoxom.

Ipak, izvještaj za 2015. godinu kada je u pitanju Bemax, moguće da će izgledati drugačije, obzirom da se od početka godine samo ređaju poslovi između države i te kompanije koja se povezuje sa kapitalom bivšeg ministra inostranih poslova Milana Roćena, što je on više puta demantovao.

Na devetom mjestu je Tehnogradnja Pljevlja, kompanija čiji je vlasnik Mirko Bjeković, član opštinskog odbora DPS u Pljevljima. Tehnogradnja je tokom 2014. godine za državu odradila oko dva miliona eura vrijednih poslova. Kada je njegov partijski kolega Filip Vuković bio na čelu tog grada, Bejkovićeva firma bila je na listi nekoliko firmi kojima je opština isplaćivala dugovanja, dok su ostali čekali.

Na desetom mjestu na listi je građevinska komanija Ing invest iz Danilovgrada u vlasništvu Veselina Radulovića. Ta kompanija nerijetko je u konzorcijumu za RZUP-om premijerovog brata Aleksandra Đukanovića kada konkuriše za neki od poslova sa državom. To je bio slučaj sa ponudom za izgradnju Gradskog pozorišta u Podgorici, izrade planskih dokumenata u Budvi. Nerijetko su i u konzorcijumu sa Novim Volvoxom Ivanovica, kao na poslu izgradnje Sportske dvorane na Žabljaku.

Ili su se zvijezde poklopile da su premijerovi najbliskiji najsposobniji biznismeni, ili može biti nešto dugo? To drugo u Crnoj Gori nema ko da provjeri.

Bonus video: