„Kriminalno umreženi” ojadili državu?

Gradonačelnik Budve obavijestio glavnog specijalnog tužioca da Ministarstvo nije bilo dužno da isplati kompaniji WTE više od 29 miliona eura, jer navodno nije bilo riječi o bankarskoj garanciji već o ugovoru o jemstvu
24368 pregleda 18 komentar(a)
Glava boli državu i Budvu od postrojenja, Foto: Vuk Lajović
Glava boli državu i Budvu od postrojenja, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.03.2020. 16:54h

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević obavijestio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je javnost navodno obmanuta i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno da odmah isplati njemačkoj kompanija WTE iz državnog budžeta više od 29 miliona eura, jer nije riječ o bankarskoj garanciji već ugovoru o jemstvu koji je morao prvo biti osporen pred sudom.

Resor na čijem je čelu Darko Radunović krajem 2019. je isplatio 29,25 miliona eura garancije koje je država Crna Gora dala na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima, nakon što je njemačka kompanija uputila protest.

“Želim da se razluči da su bivši gradonačelnik Rajko Kuljača i tadašnji ministar finansija Igor Lukšić potpisali ugovore o jemstvu i da nisu u pitanju bankarske garancije. Po srijedi je obmana javnosti koju je sve vrijeme provodila majka (WTE Wassertechnik GmbH) i kćerka firma (WTE otpadne vode DOO Budva) sa domaćim kriminalno umreženim licima“, naveo je Carević u dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Marko Bato Carević
Carević(Foto: Vuk Lajović)

Istakao je da su nedavno doznali da nije riječ o garanciji, već o ugovoru o jemstvu.

“Ministarstvo finansija je po uobičajenom ugovoru o jemstvu koje je krstilo bankarskom garancijom, što nije bila, platilo bezmalo 30 miliona eura i zadužilo budžet Crne Gore, što je apsolutno nedopustivo. Ministarstvo finansija je dobro znalo o krajnje eksplicitnom pravnom poslu po kojem se nije moglo ništa platiti bez odluke suda“, navodi Carević.

Tvrdi da je Ministarstvo finansija moralo uputiti majku ili kćerku firmu na nadležni sud ili arbitražu i postupiti po odluci.

“A ne da plaća sa tolikom dozom nesmotrenosti ili nečega drugog, sa čime nisam upoznat. Isključujem diplomatske ljubaznosti jer je ovdje posrijedi koruptivni posao, a EU je prva na ljestvici progonitelja korupcije, bilo onih koji daju ili primaju mito, a posebno kada se to pomiješa sa međunarodnim faktorom“.

Iz Ministarstva finanisja ranije su pojasnili da su isplatili garanciju kako ne bi narušili ugled Crne Gore.

Katnić
Katnić(Foto: Savo Prelević)

“Ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled i da se pokaže kao država koja ne poštuje međunarodne obaveze, a u konkretnom slučaju ne izvrši plaćanje date garancije, Vlada je usvojila informaciju i stvorila pretpostavku da ispuni svoju finanijsku obavezu. Takođe, konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan, Vlada je donijela zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitiniku imovinsko-pravnih interesa sa zaduženjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i inostranstvu koji su nanijeli štetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese države i Opštine Budva“, objasio je tada državni sekretar Ministarstva finansija Nemanja Katnić.

Iz Radunovićevog resora tada je ocijenjeno da su učinjeni veliki propusti u zaključenju samog ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima... Naveli su da je posao otpadnih voda u Budvi u najmanju ruku sumnjiv i problematičan, te da su učinjene kriminalne aktivnosti, što je konstatovano u nalazima angažovanih vještaka.

Njemačka kompanija nedavno je odbacila sve optužbe o umiješanosti u afere i korupciju. Od Budve i građana, kako su naveli, potražuju još oko 36 miliona eura i tvrde da nisu krivi za “nakratko” ispuštanje fekalija, i da je krivica lokalne vlasti to što će se u more u narednim godinama ispuštati neprečišćene otpadne vode.

“Trenutno imamo oko 36 miliona eura potraživanja koja nisu naplaćena. Ukupna vrijednost radova koji su realizovani na osnovu ugovora iznosi 76,6 miliona eura. Budva je na osnovu ugovora o izgradnji platila 12,5 miliona, a na osnovu aktiviranih garancija Vlade dobili smo 29,25 miliona eura”, kazao je Hubertus Šite, predstavnik “WTE otpadne vode Budva” na konferenciji za medije.

On je naveo da je njemačko-austrijski koncern WTE/EVN zabrinut za svoje zaposlene u Budvi, kao i zaštitu reputacije firme.

Carević je prošle sedmice Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identitet, kako je naveo, treba utvrditi, zbog potpisivanje sumnjive garancije od 66 miliona eura.

Carević traži da se utvrdi ko je sve sa Kuljačom dogovorio o milionskoj garanciji i ne isključuje mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

Njemčako-austrijski koncern napustio je postrojenje za tretman otpadnih voda krajem januara, dva mjeseca prije Protokolom predviđenog roka, te aktivirao državnu garanciju, a na adresu Opštine dostavio i garanciju od 66 miliona eura koja ne postoji u arhivi lokalne uprave, na koju saglasnost nisu dali ni Skupština opštine Budva ni Ministarstvo finansija.

Bonus video: