Žugić: Potrebno je uraditi i analizu povećanja minimalne zarade

Prema ocjeni CBCG, crnogorska ekonomija, kao i prethodnih godina, ima hronični problem nelikvidnosti i manjak konkurentnosti
62 pregleda 2 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2017. 16:26h

Centralna banka (CBCG) sačinila je preporuke Vladi za ekonomsku politiku za narednu godinu, koje su zbog promjene metodologije ove godine konciznije i u korist kvaliteta, a ne kvantiteta, saopštio je guverner, Radoje Žugić.

Prema ocjeni CBCG, crnogorska ekonomija, kao i prethodnih godina, ima hronični problem nelikvidnosti i manjak konkurentnosti.

"Konkurentnost vuče za sobom i najvažnije naše preporuke. Ključni teret realnoj ekonomiji, osim parafiskaliteta, su stope javnih prihoda na zarade zaposlenima. Potrebno je uraditi i analizu povećanja minimalne zarade", kazao je Žugić za Radio Televiziju Crne Gore.

On je rekao da se socijalna politika mora zasnivati prema licima u stanju stvarne socijalne potrebe.

"Ako budemo povećavali stope javnih prihoda, ili pravili progresiju, mi smo protiv toga u CBCG", poručio je Žugić.

Poslanik Aleksandar Damjanović je, na preporuku da se smanji porez na dobit, rekao da su budžetom za narednu godinu planirani prihodi od te dažbine od oko 50 miliona eura, ili pet odsto ukupnih prihoda i da nema osnova za njihovo smanjenje.

“Ni to nije dovoljno nego se traži da se ta poreska stopa smanji, a znamo dobro kako i na koji način ovdje rade monopolisti iz oblasti energetike, telekomunikacija, banaka”, kazao je Damjanović.

On je naveo da u dokumentu CBCG nema preporuka o povećanju prihoda od koncesija, igara na sreću, ekoloških naknada i boravišnih taksi, vrijednih ukupno oko 25 miliona eura.

“Ni riječi o tome kako povećati porez na luksuznu imovinu, kao ni o tome koji su glavni faktori za investicije. Nije to smanjenje poreske stope na dobit, još manje smanjenje poreza na doprinose u cilju rješavanja sive ekonomije”, tvrdi Damjanović.

Žugić je rekao da je Crna Gora lider u naplati stranih direktnih investicija.

“To je benefit koji nam je neophodan za dalji razvoj i valoroizaicju ogromnih resursa koje imamo i životni standard svih naših građana”, zaključio je Žugić.

Bonus video: