Božović iz zatvora odlučuje ko gradi u Budvi

Nakon što je predsjednik Višeg suda dozvolio, potpisano šest ugovora s investitorima, vrijednih oko 320.000 eura

28723 pregleda 54 reakcija 48 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Boris Pejović
Milo Božović, Foto: Boris Pejović

Građevinski biznis, jedan od ključnih izvora prihoda za Budvu, nije stao hapšenjem prvog čovjeka metropole turizma Mila Božovića, jer je predsjednik Višeg suda Boris Savić u protekla tri mjeseca dozvolio da se u spušku ćeliju Istražnog zatvora pritvorenom gradonačelniku dostave na potpisivanje i ugovori o naplati komunalija.

“Vijesti” su imale uvid da je Božović tokom juna, jula i avgusta, nakon što je Viši sud dozvolio, potpisao ukupno šest ugovora, po dva za svaki mjesec, čime se u opštinsku kasu slilo oko 320 hiljada eura.

Posljednja dva ugovora Božović je potpisao 8. avgusta. Jedan za izgradnju petoetažnog apartmanskog objekata od 1.800 kvadrata u naselju Podkošljun, za šta je investitor dužan da plati 120 hiljada eura, a Božović je parafirao i ugovor Opštine i turskog investitora za gradnju trospratnog apartmanskog objekta od 1.333 kvadrata u naselju Komoševina, na ime koga će investitor da plati 95 hiljada eura.

U julu i junu takođe su u Spuž dostavljena po dva ugovora, koje je potpisao Božović, a kojima je dozvoljena gradnja manjih objekata.

Bez Božovićevog potpisa ugovori o komunalijama, koji su ključni da bi investitor mogao da započne gradnju, nijesu validni.

Pošto nije imenovao svoje zamjenike, a Božović je imao mogućnost da izabere dva potpredsjednika, niko u Opštini Budva nema pravo potpisa za ovjeru službenih dokumenata, počev od isplata zarada zaposlenima do zaključenja ugovora.

Potpisao dozvolu: Boris Savić
Potpisao dozvolu: Boris Savićfoto: Savo Prelević

Do sada su iz Opštine uglavnom Višem sudu dostavljana službena dokumenta koja se odnose na platne liste, naknade za advokate u sporovima koji zastupaju Opštine, a Božović je potpisao i nekoliko ugovora o javnim nabavkama, koji se odnose na gradnju saobraćajnica, pa čak i nabavku teretnog kamiona.

Omogućavanjem da se prvom čovjeku Budve u Spuž omogući potpisivanje i ugovor o komunalijama, građevinski lobii, koji je jedan od najmoćnijih u Budvi jer se u tom biznisu pune dvije decenije vrte milionski profiti, mogu slobodno da odahnu.

Punjenje budžeta godinama unazad je omogućeno naplatom poreza i komunalija. Godišnje Opština je uspijevala da od komunalija naplati i više od deset miliona eura, duplo više nego što je projektovala.

Činjenica da Milo Božović i iz pritvora formalno rukovodi Opštinom Budva je svojevrstan društveni i pravni kuriozitet koji može na određeni način potencijalno dovesti u pitanje legitimitet njegovih odluka u narednom periodu, ako to bude nečiji interes, ocijenila je nedavno advokatica Andrijana Razić.

Božović je uhapšen 13. aprila ove godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog optužbi da je stvorio kriminalnu organizaciju, a sumnjiče ga i da je učestvovao u najmanje tri transporta kokaina. Prvi čovjek Budve se od tada nalazi u spuškom zatvoru i u više navrata su njegovi branioci negirali njegovu krivicu.

Zbog hapšenja Božovića Opština se suočava s problemima, jer gradske vlasti ne žele da izaberu novog prvog čovjeka ili njegovog zamjenika, kako bi administracija mogla da funkcioniše. Kako nema zamjenika, Božoviću se u spuški Istražni zatvor dostavlja službena dokumentacija na potpisivanje, uključujući platne liste za radnike, ali to prethodno mora da odobri Viši sud.

Razić je za “Vijesti” kazala da je Božović u trenutku hapšenja i određivanja pritvora vršio funkciju predsjednika Opštine Budva.

“Međutim, on usljed tih okolnosti nije izgubio ni funkciju ni status, jer samo hapšenje i određivanje pritvora nije predviđeno kao zakonski osnov za automatski prestanak mandata ili njegovo razrješenje”, pojasnila je.

Budvu trese i politička kriza, jer za danas je zakazana sjednica lokalnog parlamenta, koja nije održana sredinom jula zbog nedostatka kvoruma, odnosno rascjepa unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta.

Otcijepljeni odbornici bivšeg DF-a traže hitnu sjednicu

Četvoro odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta Mladen Kažanegra, Kristina Rafailović, Filip Vujović i Milica Babić uputili su juče dopis predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću zahtjev za sazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti samo odluke vezane za aplikaciju Budve za Evropsku prijestonicu kulture.

Zahtjev dolazi uoči današnje sjednice lokalnog parlamenta koja je sredinom jula odložena jer DF nije imao kvorum upravo zbog odbijanja četvoro pomenutih odbornika da prisustvuju zasijedanju. Oni su tada naveli da traže da se pod hitno izabere potpredsjednik Opštine do izlaska pritvorenog predsjednika Mila Božovića, ali i iskazali nezadovoljstvo na koji način je koncipirana odluka o davanju Luke Budva na upravljanje Opštini.

Ovim je održavanje iz drugog pokušaja sjutrašnje sjednice dovedeno u pitanje. Odbornici insisitiraju da se na posebnoj sjednici nađu odluke za kandidaturu Budve za EPK, nikako da se uvrste u sjutrašnje zasijedanje. Odluka za EPK mora biti donijeta do 28. avgusta.

Bonus video: