Krivokapić u začaranom krugu kršenja mjera

Zdravko Krivokapić, Milojko Spajić, Vesna Bratić i Božo Milonjić skinuli maske kada su cjelivali odar... Premijer se nedavno izvinio građanima zbog nenošenja maske i nepoštovanja distance u Sabornom hramu u Podgorici

62743 pregleda 1377 reakcija 321 komentar(a)
Krivokapić odaje počast Atanasiju, Foto: Privatna arhiva
Krivokapić odaje počast Atanasiju, Foto: Privatna arhiva

Svega nekoliko dana nakon javnog izvinjenja, premijer Zdravko Krivokapić ponovo je prekršio mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa - u vrijeme kada najavljuje potpuno “zaključavanje” države zbog teške epidemiološke situacije, on je sa delegacijom Vlade juče prisustvovao sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju.

Pored Krivokapića, na skupu na kojem su se kršile epidemiloške mjere, bili su i ministar finansija Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, što je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i javnosti.

Premijer i članovi delegacije Vlade nosili su zaštitne maske, a skinuli su ih kada su cjelivali odar.

Iz Vlade juče nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja u vezi sa novim slučajem kršenja mjera.

Spajić je saopštio da se delegacija ponašala u skladu sa epidemiološkim mjerama.

“Volio bi kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog epidemioloških razloga, pošto smo se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama (nosili maske na otvorenom, iako u BiH to nije obavezno, itd) i nije bilo zadržavanja. Broj prisutnih nijesmo mogli mi kontrolisati. Bojim se da je priroda napada drugačija: pojedincima smeta religioznost crnogorskog premijera (ili članova Vlade), a ne smeta religioznost na primjer praktično svih američkih predsjednika, što je politika licemjerstva”, napisao je Spajić na Tviteru.

Krivokapić i Vlada na čijem je čelu svakodnevno apeluju na poštovanje mjera i upozoravaju da je to jedini način da se epidemiji stane na put.

U Republici Srpskoj zabranjena su sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba. Na fotgrafijama i snimcima vidi se da je bogosluženju i sahrani Atanasija prisustvovalo mnogo više ljudi nego što je dozvoljeno, iako su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske zamolili za strogo pridržavanje protivpandemijskih mjera.

Krivokapić je 28. februara prekršio mjere protiv koronavirusa na Svetosimeonovskom saboru u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. On tada nije nosio masku, ni poštovao fizičku distancu od dva metra.

Krivokapić krši mjere u Sabornom hramu
Krivokapić krši mjere u Sabornom hramufoto: Mitropolija.com

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će Krivokapiću i članovima Vlade skrenuti pažnju da moraju da poštuju mjere protiv koronavirusa i daju primjer ostalima.

“Kao ministarka zdravlja insistiram na poštovanju mjera i smatram da ih se moraju pridržavati apsolutno svi građani u državi, bez obzira na njihovu funkciju, političko opredjeljenje i poziciju u društvu”.

Krivokapić se nakon dva dana, najavljujući mogućnost potpunog zatvaranja Crne Gore, izvinio građanima “što u određenom periodu nije nosio masku”.

“Razlog leži u činjenici da imam antitijela, ali to me ne oslobađa odgovornosti koju svi treba da iskažemo. Da bismo jedni o drugima brinuli, moramo svi jednako da poštujemo mjere, bez izuzetka.

On je ocijenio i da trenutno epidemiološko stanje nije izazvano lošim mjerama, već njihovim nepoštovanjem.

Krivokapić se oprašta od Amfilohija
Krivokapić se oprašta od Amfilohijafoto: Savo Prelević

Crna Gora je posljednjeg dana februara bila na prvom mjestu u Evropi po broju inficiranih od početka pandemije COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Iz opozicionih partija juče su osudili postupanje Vlade i ponašanje na sahrani u Trebinju.

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da su Krivokapić, Bratić i Spajić nisu dorasli odgovornosti koju nose njihove javne funkcije.

“Današnjim nepoštovanjem epidemioloških mjera na sahrani crkvenog velikodostojnika, prisustvovanjem epidemiološki visokorizičnom događaju, skidanjem maske i ljubljenjem kovčega, šokirali su građane Crne Gore... Više od hiljadu građana je preminulo, sahranjeni su pod posebnim mjerama koje je ova država propisala, van ustaljenih običaja, uz prisustvo jedne ili dvije osobe“.

Navode da su “premijer i ministri ponizili svoje građane” i da su “pokazali svu svoju oholost i potpuno odsustvo empatije”.

“U svijet su poslali sliku da se na čelu ove države nalaze neodgovorni klero-fanatici koji u ovako složenim okolnostima, zanemaruju činjenicu da su formalno izabrani da obavljaju najsloženije i najodgovornije funkcije u državi, kojih očigledno nijesu dostojni”.

Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić ocijenio je da je izvinjenje Krivokapića zbog nepoštovanja mjera bilo neiskreno.

“Dok još 58 familija oplakuje svoje najmilije koje su izgubili usljed korona virusa samo ove nedjelje, premijer i članovi njegovog kabineta pokazuju da im javno zdravlje, mjere koje propisuju i briga za ljudske živote ne znače ništa. Istog dana kada se premijer izvinio građanima zbog nepoštovanja mjera, Vlada je apelovala na građane da ih poštuju. Ministarka zdravlja saopštila je da je ona zagovarala “zaključavanje” već od srijede i još strože mjere, ali da je “konsenzusom donesena odluka da se još ovih desetak dana... pokuša prevazići postojeće stanje i kriza, na način što ćemo pooštriti već postojeće mjere”.

Tako su u srijedu posebne mjere, koje su već važile za Budvu, Tivat i Herceg Novi, uvedene i u Ulcinju, a oformljena su i tri tima za nadgledanje njihovog poštovanje mjera u svim gradovima.

Prvi tim čine pripadnici Uprave policije koji kontrolišu primjenu mjera na javnim površinama, a drugi predstavnici Uprave za inspekcijske poslove i policije koji nadziru poštovanje propisa u javnim ustanovama, privrednim društvima, ugostiteljskim objektima...

Treći tim čine pripadnici Vojske, raspoređeni u najkritičnijim gradovima, koji podsjećaju građane da poštuju mjere, razgovaraju sa njima i dijele im maske i drugu zaštitnu opremu.

Predstavnici ove, kao i bivše Vlade, u više navrata kršili su mjere protiv koronavirusa koje su donijela njihova tijela za sprečavanje širenja COVID-19. Tako su pojedini članovi rasformiranog Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti prisustvovali patriotskim skupovima, dok su sadašnji predstavnici Vlade, dok još nisu bili na funkcijama, prisustvovali sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija bez zaštitne maske, uključujući i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, koja je tada objasnila da nikoga nije dovela u rizik i da ima antitijela.

Nakon parlamentarnih izbora, član tadašnjeg NKT-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prisustvovao je takozvanom patriotskom skupu na Cetinju bez zaštitne maske, ne vodeći računa ni o fizičkoj distanci.

Epidemiolozi su u više navrata apelovali na građane da poštuju mjere i tvrdili da je posle svakog javnog okupljanja skočio broj inficiranih koronavirusom.

Lekić: Od Vlade očekujem više kulture i odgovornosti

Predsjednik Demosa i poslanik u Skupštini Miodrag Lekić ocijenio je juče da se od Krivokapića i predstavnika Vlade očekuje nešto više institucionalne kulture i odgovornosti.

On je kazao da ljudsko pravo svih građana, uključujući premijera i članove Vlade, da odlaze na sahrane, “ne znači da imaju uvijek pravo da to čine u ime institucija”.

“U ovom mom stavu ne polazim od epidemioloških momenata, mada i ta obaveza stalno zaslužuje pažnju i respekt, prije svega primjera i drugih državnih predstavnika. Niti sada govorim o očekivanjima da se delagacije vlade danas radno nalaze u KAP-u sagledavajući uzroke i ostavštvinu opljačkanih i preminulih crnogorskih preduzeća. U konkretnom slučaju ukazujem na manjak institucionalne kulture i dobrog ukusa, inače obaveznih za državne zvaničnike u demokratskim društvima”.

On je istakao da uz sav respekt prema svim vjerskim licima, posebno u momentima njihovog vječnog odlaska, odredbe i duh Ustava ukazuju na sekularnost države, otuda i potrebu selektivnosti u javnim ritualima crkvenog karaktera.

“Naravno, ukazujem na ustavni princip sekularnosti koji je grubo prergazio partijski predsjednik države Đukanović baveći se neuko i agresivno crkvenim preuređivanjima u državi zavisno od političkih interesa, a nakon što je u višedecenijskoj vladavini učestvovao u ritualima odanosti prema više crkvenih zajednica”.

Bonus video: