Ambasada Bugarske: Odbacujemo i osuđujemo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici

“Imajući na umu da je EU dobro uspostavljenih vrijednosti, poricanje dobro dokumentovanih i potvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine ili revizionizam protivreči najosnovnijoj od tih vrijednosti”, navodi se u saopštenju Ambasade u ime ambasadorke Meglene Plugčijeve

4583 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasada Bugarske u Crnoj Gori saopštila je da se pridružuje izjavi i stavu Evropske Unije (EU) koja odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

“Imajući na umu da je EU dobro uspostavljenih vrijednosti, poricanje dobro dokumentovanih i potvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine ili revizionizam protivreči najosnovnijoj od tih vrijednosti”, navodi se u saopštenju Ambasade u ime ambasadorke Meglene Plugčijeve.

Iz Ambasade su kazali da očekuju da će se svaka zemlja koja teži pridruživanju EU pridržavati i promovisati vrijednosti EU tolerancije i pravde.

“I na regionalnom nivou, poštovanje istine od suštinske je važnosti za prosperitet i dobrobit Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Leposavić je danas rekao da nije relativizovao i negirao genocid i da neće podnijeti ostavku.

Vlada Crne Gore na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić saopštila je danas da poštuje Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine, kao i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Bonus video: