Opozicija očekuje novo mišljenje Venecijanske komisije

Tužilačka organizacija ponovila da je nezadovoljna nacrtom izmjena

19019 pregleda 85 reakcija 16 komentar(a)
Snažno normativno nazadovanje u odnosu na sadašnje rješenje o Tužilaštvu: Zeković i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Snažno normativno nazadovanje u odnosu na sadašnje rješenje o Tužilaštvu: Zeković i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović

U javnoj debati o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, za koji opozicija očekuje da će biti poslat Venecijanskoj komisiji, sjutra bi trebalo da učestvuju predstavnici diplomatski, predstavnici civilnog sektora, parlamentarnih partija - očekuju u Vladi.

“VIjestima” je rečeno da su zainteresovani za reformu tužilačkog zakona potvrdili prisustvo.

Oprečni stavovi o Nacrtu zakona i juče su saopšteni, nakon sastanka u Skupštini potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa predstavnicima opozicije ali i proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva.

U zajedničkom saopštenju Proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva, Tužilačkog savjeta i Udruženja državnih tužilaca, navodi se da se nepoštovanjem redovnih procedura nastavlja praksa kršenja Ustava i zakona i ignorisanja stručnih mišljenja svih relevantnih domaćih i međunarodnih subjekata.

“Analiza ponuđenih zakonskih rješenja nedvosmisleno potvrđuje da je isključivi motiv i krajnji cilj izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu obezbjeđivanje političke kontrole nad Državnim tužilaštvom, uz prethodno diskreditovanje i razrešenje određenih nosilaca tužilačke funkcije, a što bi se sve postiglo djelovanjem vladajuće političke većine, preko članova Tužilačkog savjeta koje bira Skupština Crne Gore i predstavnika Ministarstva pravde. Predstavljanje navodno drugih motiva za donošenje predviđenog zakona samo je paravan iza koga se kriju jasne namjere predlagača...,” navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Iz opozicije su nakon sastanka sa Abazovićem novinarima rekli da je on najavio da će konačan Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu, nakon javne rasprave, uputiti Venecijanskoj komisiji da se o njemu izjasni.

Vicepremijer je “Vijestima” objasnio kako je kazao da, “što se njega lično tiče, nema nikakav problem da usaglašen tekst izmjena i dopuna zakona pošalje VK na izjašnjenje”.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

Predstavnici parlamentarne opozicije su iznijeli primjedbe koje su se čule i na javnoj debati u ponedjeljak. One su se odnosile na mogućnost da se za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca izabere neko van tužilačke organizacije, povećanje broja “netužilaca” u Tužilačkom savjetu. Zamjerke se tiču i disciplinskog postupka protiv tužilaca.

Oni, kao i predstavnici Tužilaštva, kritikovali su to što se još ne zna ko je autor Nacrta izmjena.

Abazović je nakon debate u ponedjeljak novinarima rekao da je dokument spremio njegov kabinet, a da je on zatim usaglašen sa liderima parlamentarane većine. Prema informacijama “Vijesti” u konačnoj verziji pomagali su i pravnici koji su nestranačke ličnosti.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković smatra da će mišljenje VK na tekst predloga biti kao i na prethodne predloge tužilačkih zakona.

“Nedopustivo je da imamo dezavuisanje ustavne norme o dvije trećine kroz uvođenje mogućnosti da za vrhovnog državnog tužioca (VDT) u v.d. statusu bude izabrano lice van tužilačke organizacije i istovremeno mijenjamo strukturu Tužilačkog savjeta povećanjem broja netužilaca, koji se biraju prostoim većinom, koju ima aktuelna vlast i prekid mandata svim trenutnim članovima Savjeta”, kazao je Zeković.

Važećim zakonom članovi TS iz redova uglednih pravnika biraju se u Skupštini prostom većinom, za razliku od članova Sudskog savjeta za koje je potrebna kvalifikovana većina.

Zeković je kazao i da se neophodnošću personalnih promjena u tužilaštvu ne može pravdati normativno nazadovanje.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da se “kroz zakonske norme stvorio prostor za klasičnu politizaciju tužilačke organizacije”.

On smatra da nije dobro da se koristi klasična zamjena teza da svako ko je protiv ovakvog Nacrta je protiv borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.” Želja svih nas je da se unaprijedi normativno i suštinski rad državnog tužilaštva. Često se iz Evrope čuje da imamo korektan zakonski okvir, ali da je problem u implementaciji. Možemo i u normativnom dijelu da unapređujemo taj dio, ali ne na način da ga normativno unazađujemo, a mislim da je Nacrt u ovom obliku klasično normativno nazadovanje u dijelu tužilačkog sistema”, poručio je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Boris Pejović

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu rekao je da je ovo fingiranje javne rasprave, ali da “cijeni političku hrabrost potpredsjednika Vlade da preuzme na sebe nešto što je teško preuzeti”.

“Mi smo sada pri kraju četvrtog mjeseca, a nemamo budžet države. Taj budžet je blokiran zato što je zahtjev DF-a da se ništa neće glasati do promjena tužilačkih zakona”, rekao je Nimanbegu.

“Dolazimo u situaciju da nam jačaju konflikti na svim nivoima. Prenio sam jasnu poruku, mi smo spremni razgovarati ali u pravom dijalogu za utvrđivanje predloga koji su u interesu države i građane a neke političke orjentacije. Dijalog između opozicije i pozicije je neophodan”, poručio je Nimanbegu.

Pažin negodovao zbog prozivki za stan

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, početak sastanka u Skupštini je obilježila rasprava između Abazovića i predstavnika DPS-a Zorana Pažina jer je bivši ministar pravde negodovao zbog “prozivanja” u vezi sa dobijenim stanom od države po povoljnim uslovima. On je Abazoviću rekao da je bilo sve po zakonu i da ga u suprotnom procesuira, rekao je učesnik sastanka.

Pažin nije “Vijestima” odgovorio da li je tačno da se raspravljao sa Abazovićm zbog stana. On takođe juče nakon razgovora sa vicepremijerom nije izašao pred novinare.

Ranije juče su na konferenciji za novinare Abazovića i šefice stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanje Ćalović Marković iznijeti podaci o povoljnim uslovima pod kojima su zvaničnici bivše vlasti, među kojima i Pažin, dobijali kredite i stanove od Vlade.

Bonus video: