Poslanici EP traže istrage o "Pandorinim papirima": Pominju i Đukanovića

"Žalimo zbog činjenice da su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom EU nivou našli u "Pandorinim papirima", i pozivamo vlasti uključenih država članica da sprovedu odgovarajuće istrage o mogućim prekšajima"

13225 pregleda 57 reakcija 22 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pokrenuli su predlog za donošenje Rezolucije o "Pandorinim papirima" i pozivaju vlasti država da sprovedu odgovarajuće istrage.

Među političarima koji se pominju je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Žalimo zbog činjenice da su se brojni političari, uključujući donosioce odluka na visokom EU nivou našli u "Pandorinim papirima", i pozivamo vlasti uključenih država članica da sprovedu odgovarajuće istrage o mogućim prekšajima. Posebno žalimo zbog činjenice da političari poput Andreja Babiša, premijera Češke i Nikosa Anastasiadesa, predsjednika Kipra, koji su u Evropskom Savjetu, takođe Vopkea Hoekstru, ministra finansija Holandije, Ilhama Alijeva, predsjednika Azerbajdžana, bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore i bivšeg malteškog ministra i bivšeg povjerenika EU Džona Dalija", navodi se u predlogu poslanika EP.

Dodaje se da su svi političari pomenuti u "Pandorinim papirima" navodno povezani sa ofšor kompanijama u više država,

Poslanici koji potpisuju predlog su: Jonás Fernández, Aurore Lalucq, Birgit Sippel, Paul Tang, Luis Garicano, Gilles Boyer, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache, Michal Šimečka, Maite Pagazaurtundúa, Anna Júlia Donáth, Hilde Vautmans, Nathalie Loiseau, Olivier Chastel, Katalin Cseh, Ernest Urtasun, Kira Marie Peter‑Hansen, Sven Giegold, Damien Carême, José Gusmão, Manon Aubry, Martin Schirdewan.

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je 3. oktobra na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom "Pandora papiri" (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je ranije najavila da će pokrenuti postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja, odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li im je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prijavio da je vlasnik nekog trasta.

Povezani članci

05. Oktobar 2021.

ASK pokreće postupak zbog "Pandora papira"

Đukanović je ranije saopštio je da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Bonus video: