Vučić: Ponašanje Crne Gore najodvratnije, neće donijeti rezoluciju o Jasenovcu, jer ne smiju

"Mogu da pričaju šta god hoće, da pošalju petsto protestnih nota, mi nećemo njima da pošaljemo protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod", kazao je predsjednik Srbije

25767 pregleda 279 reakcija 279 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Pritnscreen
Aleksandar Vučić, Foto: Pritnscreen

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je ponašanje Crne Gore bilo "najodvratnije" uoči Generalne skupštine UN-a na kojoj je usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici. On je u intervjuu za TV Prva izrazio uvjerenje da Crna Gora nikad neće donijeti rezoluciju o Jasenovcu, "jer ne smije".

Vučić je kazao ipak da ga nije razočaralo to što je Crna Gora glasala za rezoluciju o Srebrenici, jer je to očekivao.

"Ja sam razgovarao svojevremeno sa Spajićem i rekao mu da ne moraju da me foliraju, znam da će da glasaju za Rezoluciju i znam da oni ne odlučuju o tome samostalno, nema tu velike filozofije. Mogu da pričaju šta god hoće, da pošalju petsto protestnih nota, mi nećemo njima da pošaljemo protestnu notu čak ni zbog toga što su glasali da smo genocidan narod. Zato što je to besmisleno", izjavio je predsjednik Srbije.

On je dodao da ga glasanje Crne Gore za rezoluciju nije pogodilo, osim "zbog našeg naroda".

"Prvi put ću vam nešto reći. Vidite, Crna Gora je 2006. rekla mi želimo sami da budemo, ne želimo sa vama, nećemo da kažemo da ste kužni i šugavi, ali bolje nam je bez vas. Malo je uvredljivo, ali je okej. Otišli su. Već 2008. oni su priznali nezavisno Kosovo. Jeste li čuli da je iko ikada održao opelo za one koji su priznali nezavisno Kosovo? A nama su držali opelo petsto puta, svaki put kada je trebalo svi da drže pridiku Srbiji. A Crnoj Gori je bilo dozvoljeno da prizna nezavisno Kosovo, dozvoljeno 2015. u NATO da uđe. I sve je to normalno. Normalno je i danas da je bilo u Savjetu Evrope glasanje, oni bi glasali za Kosovo u Savjetu Evrope i nemojte da imate nikakvih iluzija. Crna Gora nikada neće donijeti zakon ili rezoluciju, deklaraciju, opšti pravni akt o genocidu u Jasenovcu. Oni su to sami rekli da hoće, misleći da će time da kupe dva dana oko Srebrenice, a da će onda svi to da zaborave. Ja vam kažem, neće donijeti tu rezoluciju. I spreman sam javno da se izvinim ako to bude drugačije i biću najsrećniji zbog toga. Unaprijed vam kažem da ne smiju", kazao je Vučić.

Bonus video: