Traže plan prije bojkota

Opozicioni lideri od pokreta “Odupri se” očekuju pojašnjenje ideje o napuštanju institucija
4318 pregleda 22 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Filip Roganović
Sa jednog od protesta, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.09.2019. 12:24h

Većina opozicionih partija neće se odazvati pozivu pokreta “Odupri se” da bojkotuju državne i lokalne institucije, saznaju “Vijesti”. Pokret “Odupri se” pozvao je opoziciju da napusti sve državne i lokalne institucije, ocijenivši da rad u bilo kom odboru i bilo kojoj instituciji neće stvoriti uslove za fer i slobodne izbore. U većini opozicionih partija juče nijesu željeli zvanično da komentarišu poziv, ističući da ih niko iz pokreta nije kontaktirao.

“Čelnici pokreta nijesu tražili sastanke na kojima bi se razgovaralo o eventulnom totalnom bojkotu državnih institucija i neozbiljno je o tome polemisati putam medija. Očekujemo da nam na sastancima objasne na koji način bi se takav bojkot organizovao, jer se radi o ozbiljnoj i širokoj akciji”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz jedne opozicione partije.

Nakon što je objavljen snimak razgovora traženog biznismena Duška Kneževića sa sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem na kojem on tvrdi da je od Kneževića uzimao novac i davao ga vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. Stanković je juče demantovao te optužbe, dok je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao da je Vujošević član organizovane kriminalne grupe koju vodi Knežević. U pozivu pokreta “Odupri se” kazali su da su totalni bojkot i nastavak građanskih protesta jedini odgovor na objavljene snimke.

“Jasno je svima da su korijeni zarobljene države toliko duboki, da rad u bilo kom odboru i bilo kojoj instituciji neće stvoriti uslove za prve fer i slobodne izbore. S tim u vezi pozivamo predstavnike opozicije da preuzmu punu odgovornost prema građanima i državi Crnoj Gori, napuštajući sve državne i lokalne institucije”, navodi se u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici pokreta.

U neformalnim razgovorima više istaknutih funkcionera opozicionih stranaka kazao je da se potpisivanjem Sporazuma o budućnosti nije obavezala na bojkot parlamenta. Oni smatraju da predstavnici pokreta ‘Odupri’ se ne smiju uslovljavati dalju saradnju novim zahtjevima, već da razgovaraju kao ravnopravni partneri.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica ocijenio je da će bojkot državnog parlamenta koji je ta partija započela 2016. godine, nastaviti dok se ne stvore uslovi za fer i slobodne izbore. Odgovarajući na pitanje kako će se Demokrate odrediti prema pozivu pokreta “Odupri se “ da opozicija napusti sve državne i lokalne institucije, Koprivica je kazao da su Demokrate jedina opoziciona partija koja je bojkotovala ne samo državni parlament, nego i sve skupštine jedinica lokalne samouprave tokom trajanja protesta.

“Za to vrijeme su kolege iz Demokratskog fronta (DF) raspravljale su o Zakonu o kozmetičkim proizvodima u Skupštini”, kazao je on i pojasnio da se zalažu za vaninstitucionalnu borbu i da to “nikako nije dovedeno u pitanje”.

Bez razgovora o protestima

Sagovornici “Vijesti” tvrde da ih iz pokreta “Odupri se” nijesu kontaktirali o organizovanju protesta, koji su najavljeni za 30. septembar. Jedan od čelnika pokreta “Odupri se” Džemal Perović nedavno je najavio nastavak protesta i pozvao opoziciju da “oživotvore Sporazum o budućnosti”.

“Podržavamo svaki vid borbe za političke promjene, što podrazumijeva i proteste.

Očekujemo od čelnika pokreta da nam, nakon višemjesečne pauze, u direktnoj komunikaciji izlože koji je plan i dinamika građanskih protesta”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: