U Hrvatskoj i krave idu na pedikir

"Krava je danas fabrika na četiri noge kojoj se mora omogućiti normalno kretanje i ishrana"
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 14:13h

Krešimir Bašić iz Hrvatske ima radnju za njegu papaka krava i jedini je čovjek u ovoj zemlji koji se bavi ovim poslom, a kaže da može da se izbori sa podsmijehom, ali je glavni problem ipak loša naplata.

On je jedno vrijeme živio u Njemačkoj gdje je završio i višu trgovačku školu.

Povratkom u Hrvatsku otvorio je prodavnicu mješovite robe koja je, poslije nekoliko godina rada, zatvorena.

"Jednostavno nije išlo kako sam očekivao. Tada sam pokušao da dobijem i kredit jer sam planirao otvoriti farmu krava. Međutim, nisam uspio", kaže Bašić koji je prije nekoliko godina pokrenuo radnju za njegu papaka krava i trenutno je jedini pedikir za krave u Vukovarsko-sremskoj županiji i jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se bave tim poslom.

Kaže da je do ovoga posla došao sasvim slučajno. Prije nego se odlučio za otvaranje radnje upoznao je što sve posao nosi ali i krenuo i na kurs.

Po znanje u Njemačku

S obzirom na to da u Hrvatskoj nema škole za ovo zanimanje, kurs, koji sam plaća, upisao je u Njemačkoj i uskoro će ga završiti. Kada se odlučio za taj posao, Bašić je morao da uloži mnogo novca u alat, kombi te kavez u kojem se drže krave pri pedikiru.

"Taj kurs, na kom se znanje stiče teorijski i praktično, upisuje se u radnu knjižicu. Kod nas je to nemoguće, dok je u inostranstvu to uobičajen i veoma cijenjen posao kojim se ljudi generacijama bave", rekao je Bašić za Večernji list.

O svom novom poslu Bašić kaže da odlazi gdje god ga stranke pozovu pa vrlo često putuje u Zagreb, Bjelovar, Đakovo...

"Koliko god se ovaj posao nekome činio smiješnim, mogu reći da je on veoma bitan. Krava je danas fabrika na četiri noge kojoj se mora omogućiti normalno kretanje i ishrana. Ako toga nema, krava se razboli i u najgorem slučaju ugine. Od njege i zdravlja papaka zavisi i kvalitet mesa i mlijeka kao i njihova količina", kaže Krešimir.

Pedikir po kravi, i zavisnosti od obima posla i broju krava, košta od 65 kuna (9 eura) pa naviše. Bašić i njegov radnik rade pod geslom:

"Zdrav papak naš je zadatak."

Bonus video: