Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
49469 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 19.03.2020. 23:25h

U Crnoj Gori do sada registrovano 13 slučajeva koronavirusa.

Ovo su fiskalne mjere koje će Vlada sprovesti:
  • Odlaganje otplate kredita kod svih banama mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnom fondu u trajanju od 90 dana.
  • Odlažu se uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno zakonu o reprogramu
  • Kreranje nove kreditne linije IRF namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzetnika do maksimalnog iznosa po korisniku 3 miliona eura.
  • Obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura. Opredijeljeno milion eura.
  • Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u vlasništvu države na 90 dana.
  • Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima... Preporuka lokalnim upravama da urade isto.
  • Članovi Vlade uplatiće po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
  • Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za fiunkcionisanju zdravstvenog sistema.
  • Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u visini avansa. Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni.
  • Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede, odnose se i na privredna društva koji su osnivači crnogorskih medija. Uputili smo preporuku Agenciji za elektronske medije, odnosno Ministarstvu kulture da pronađu način i na period od 90 dana elektronske medije oslobe plaćanja naknade, a štampanim medijima omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na društveno djelovanje.
Kompanija Franca donirala je 23.899 eura Opštoj bolnici u BIjelom Polju za kupovinu respiratora.
"U ovom složenom trenutku za sve nas, trudimo se da na ovakav način pružamo punu podršku zdravstvenom sistemu u borbi protiv virusa COVID 19", saopšteno je iz kompanije.
Preduzeće "Braća Šofranac" stavilo je na raspolaganje hotel "Lovćen" operativnom štabu Službe zaštite Glavnom gradu. Hotel raspolaže sa 14 smještajnih jedinica, odnosno 30 ležajeva.
"S obzirom na alarmantnost novonastale situacije navedeno može biti dato na raspolaganje istog momnenta", navodi se u saopštenju preduzeća.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom donijelo je odluku da donira 20.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Novčana sredstva su opredjeljena, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tima za nabavku neophodne medicinske oprem, liječenje i pomoć građana Crne Gore u novonastaloj zdravstvenoj krizi izazavanoj globalnom pandemijom korona virusa", navodi se u saopštenju JP Morsko dobro.

Pozvali su sve da poštuju preventivne mjere Vlade Crne Gore.

Marko Bertanjoli, direktor društva Euroinvest, koje upravlja investicionim fond Eurofond potvrdio je „Vijestima“ da su nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom ustupili hotel "Grand" kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa, smještaj medicinskog osoblja i potrebe oboljelih, ukoliko to bude potrebno.

"Želimo da bar malo učinimo lakšu postojeću situaciju u Crnoj Gori, koja se suočava sa pandemijom koronavirusa. Zato smo donijeli odluku da hotel za ove potrebe ustupimo Opštini Cetinje. Nadamo se da ćemo kao i do sada uz zajedništvo, solidarnost i humanost uspjeti da se uhvatimo u koštac sa pandemijom i iz nje izađemo samo jači, pametniji i humaniji", naveo je Bertanjoli.

Novi koronavirus potvrđen je još kod dvije osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Novi i korisnici koji obnavljaju digitalni sertifikat, dok traju mjere protiv širenja novog virusa korona, zahtjeve mogu da pošalju putem elektronske pošte, bez potrebe da dolaze na šalter, kazali su “Vijestima” iz Pošte Crne Gore.

Digitalni sertifikat obavezan je za korišćenje servisa poput usluga Poreske uprave (prijava poreza...). Obnavljanje sertifikata i dosad je bilo moguće online, ali je za izdavanje novog, korisnik morao otići na šalter Pošte.

“Zbog novonastale situacije u vezi sa korona virusom, Pošta CG je omogućila svim korisnicima, bez obzira da li je riječ o novom ili obnovljenom digitalnom sertifikatu, da potpisanu, odnosno pečatiranu dokumentaciju skeniraju i pošalju na mejl info@postacg-ca.me”, kazali su “Vijestima”.

Korisnik će putem mejla biti obaviješten kad može da preuzme sertifikat. Iz Pošte objašnjavaju da je lično preuzimanje neophodno.

“Neophodno je da korisnici, radi identifikacije, dođu lično na šalter Pošte, potpišu ugovor i dostave original dokumentacije koju su prethodno poslali mejlom”, objasnili su.

Ako su u pitanju stariji ili korisnici koji zbog zdravstvenog stanja pripadaju rizičnoj grupi, Pošta će, kako su rekli, organizovati dostavu i kontakt sa korisnikom preko dostavne mreže.

Normal Company stavila je na raspolaganje Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti i zdravstvenim radnicima kapacitete hotela "Podgorica".

"Imajući u vidu novonastalu pandemiju koronavirusa koja predstavlja ozbiljnu javnu zdravstvenu prijetnju naša kompanija kao društveno odgovorna organizacija želi da u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalazimo pruži pomoć Crnoj Gori u borbi protiv nevidljivog neprijatelja čovječanstva i bude na raspolaganju onima kojima je pomoć potrebna".

U Normal Company se nadaju da će ovim potezom pružiti pomoć zajedničkim naporima da što brže, uspješnije i efikasnije izađemo iz ove borbe kao pobjednici.

Opštoj bolnici u Baru donacije od preko 115.000 eura za borbu protiv koronavirusa.
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti upozorava sve budžetske korisnike da je njihova dužnost da budu odgovorni i da štede novac, a ne da razmišljaju o uplati donacije za suočavanje sa koronavirusom.
"Svi drugi koji žele da pomognu borbu cijelog društva protiv širenja koronavirusa ne treba da razmišljaju o donacijama pojedinačnim medicinskim i drugim institucijama, već treba donacije da usmjere na jedinstveni račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti" Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti upozorava sve budžetske korisnike da je njihova dužnost da budu odgovorni i da štede novac, a ne da razmišljaju o uplati donacije za suočavanje sa koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric

Sava osiguranje doniralo je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Na ovaj način pomažemo napore koje država Crna Gora sprovodi u suzbijanju koronavirusa. Sve članice Osiguravajuće Grupa Sava u Crnoj Gori prate smjernice Instituta za javno zdravlje i Vlade Crne Gore i sprovode mjere prevencije širenja virusa Korona u cilju zaštite svojih zaposlenih i klijenata", saopšteno je iz Sava osiguranja.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore obavijestila je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da izdvaja 20.000 eura donacije državi za borbu protiv koronavirusa.
Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje donio je na današnjoj elektronskoj sjednici novi set mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Prijestonici.
Da Komunalna policija, u skladu sa ovlašćenjima, pojača nadzor ugostiteljskih i drugih objekata i javnih površina, te da upozorava građane koji ne poštuju preporuke nadležnih o samoizolaciji i smanjenju socijalnih kontakata Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje donio je na današnjoj elektronskoj sjednici novi set mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Prijestonici.
Vijesti.me | Sourcefabric
UPRE zatražila od Vlade da od koronavirusa zaštiti RE populaciju
Oni smatraju da predstavnik UPRE, treba da se uključi u Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Građanska inicijativa UPRE zatražila je od Vlade da od koronavirusa hitno zaštiti ugrožene porodice u romskim i egipćanskim (RE) naseljima, posebno one koje nemaju pristup vodi.
Vijesti.me | Sourcefabric
Opština Budva doniraće respirator Opštoj bolnici Kotor u vrijednosti od 26.000 eura.
"Respiratori, aparati za vještačko disanje, najvažniji su dio medicinske opreme u borbi sa pandemijom ove vrste te se lokalna uprava, na inicijativu predsjednika Opštine Marka Carevića, odlučila da na ovaj način pomogne kotorskoj bolnici, prema trenutnim mogućnostima.Opština Budva poziva još jednom sve građane da se u ovoj situaciji ponašaju odgovorno, poštujući mjere i preporuke nadležnih organa, posebno mjere socijalne distance i izolacije", saopšteno je iz Opštine Budva

Kako navodi, u "ovoj situaciji, zajedničkim i odgovornim činjenjem i nečinjenjem, možemo učiniti puno i zaštititi ranjive grupe od infekcije".

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su uvoznici medicinskog alkohola od sada oslobođeni plaćanja akciza za taj proizvod.
Državne dažbine sada čine dvije trećine maloprodajne cijene ovog dezinfekcionog sredstva Ministarstvo finansija saopštilo je danas da su uvoznici medicinskog alkohola od sada oslobođeni plaćanja akciza za taj proizvod. Vlada je takvu odluku doniejla 13. marta kako bi cijena ovog sredstvo za dezinfekciju na tržištu bila niža.
Vijesti.me | Sourcefabric

Pivara "Trebjesa" podržaće zdravstveni sistem u borbi sa epidemijom koronavirusa donacijom 10.000 eura za nabavku neophodne medicinske opreme.

Donacija će biti odmah realizovana, uplatom novca na žiro-račun Kliničkog centra Crne Gore.

Iz kompanije se pridružuju apelima o održavanju lične higijene, poštovanju socijalne distance i razmaka od dva metra između osoba, ostanku kod kuće i obaveznom informisanju kod relevantnih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Društvo za proizvodnju, inženjering, promet i usluge - RAVEL doniralo je opremu za zaposlene u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija (UIKS) u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Donirano je 70 mantila za jednokratnu upotrebu, 10 kombinizona sa zaštitom za medicinske radnike i rukavice za jednokratnu upotrebu (100/1 – 3 komada).

Upravni odbor Američke privredne komore u Crnoj Gori donio je odluku da Izvršna kancelarija uplati 5.000 eura na žiro račun, koji je Vlada Crne Gore otvorila za prikupljanje sredstava za borbu protiv virusa COVID-19.

"Imajući u vidu da je jedna od temeljnih vrijednosti naše poslovne zajednice društvena odgovornost, pozivamo sve naše članice da, u skladu sa mogućnostima, doniraju sredstva i na taj način izraze solidarnost. Izražavamo zahvalnost svim našim članicama koje su to već učinile", navodi se u saopštenju AmCham.

Kompanija "13.Jul-Plantaže", donirala je u prvoj tranši 20.000 litara alkohola, crnogorskim zdravstvenim ustanovama. Plantaže, kako je saopštenom na ovaj način, pružaju punu podršku zdravstvenom sistemu Crne Gore u borbi protiv virusa COVID 19.

"Alkohol kao sredstvo za dezinfekciju koji Plantaže doniraju biće podijeljen crnogorskim bolnicama i apotekama, kroz zdravstveni sistem Crne Gore. Pomoć zdravstvenim ustanovama je prioritet u ovom trenutku i stoga se nadamo da će ova donacija biti od pomoći onima koji će u predstojećim danima podnijeti najveći i najteži teret odgovornosti. Kompanija „ 13. Jul-Plantaže“ će shodno potrebama obezbijediti dodatne količine alkohola i dati puni doprinos u borbi protiv ove pošasti", navodi se u saopštenju kompanije.

Donacija se realizuje u saradnji sa Montefarmom i Nacionalnim koordinacionim tijelom za borbu protiv zaraznih bolesti.

Plantaže apeluju na sve građane u Crnoj Gori da se odgovorno odnose prema aktuelnoj situaciji i poštuju privremene mjere i preporuke za zaštitu građana koje su na snazi.

Uhapšena zbog sumnje da je kršila rješenje o samoizolaciji
Iz kotorskog ODT-a je rečeno da A.S. nije postupila po rješenju nadležnog organa o stavljanju u samoizolaciju. Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, uhapšena je A.S. zbog sumnje da je izvršila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Iz kotorskog ODT-a je rečeno da A.S.
Vijesti.me | Sourcefabric
Glavni grad: Privremeno zaključani Karađorđev park, Kruševac (glavna kapija), park šume Tološi, Gorica i Ljubović.
U skladu sa naredbom Ministarstva zdravlja o preduzimanju privremenih mjera za sprečavanje prenošenja koronavirusa, u JP Kulturni centar Bar od danas je za posjetioce privremeno zatvorena i biblioteka, kazao je direktor Erol Marunović.
Kompanija Cijevna Komerc stavila je na raspolaganje Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) kompletne smještajne kapacitete hotela “Premier”, kao svoj doprinos u sprječavanju širenja koronavirusa.
Iz KCCG su kazali da je hotel prenamijenjen za potrebe zaposlenih KCCG, koji su angažovani u novonastaloj situaciji pojave bolesti.
Tim povodom direktor KCCG Jevto Eraković zahvalio se kompaniji, a naročito zaposlenima hotela, koji je vrijedanpoštovanja.
„Veliko mi je zadovoljstvo da se ispred KCCG-a, zahvalim kompaniji Cijevna Komerc koja je prva prepoznala značaj podrške ustanovi u smeštajnim kapacitetima“, istakao je Eraković.
Kompanija je, kako je rekao, ponudila smještaj ljekarima KCCG-a, koji će biti značajno opterećeni i na taj način omogućila period odmora, koji će im biti neophodan.
„To je veoma važno za nesmetan rad KCCG u periodu koji slijedi, a zaposleni izražavaju veliku zahvalnost i želju da Cijevna Komerc i dalje nastavi uspješnu profesionalnu priču“, zaključio je Eraković.
Direktor Cijevna komerca Ranko Petrović kazao je da je njihova kompanija KCCG-u ustupila sve što je mogla da ponudi i da stoji na raspolaganju i ubuduće.
On se zahvalio zaposlenima hotela, koji su, kako je naglasio, u ovom trenutku prihvatili da rade i budu na usluzi zdravstvenim radnicima.
„Želim iskreno da se zahvalim osoblju hotela koji su se složili da podrže ovaj projekat pod ovim uslovima“ kazao je Petrović.
Menadžment kompanije i svi zaposlenih hotela zaslužuju poštovanje što su prepoznali značaj brige o zdravstvenim radnicima, koji su trenutno najopterećeniji i izloženi najvećem riziku.
„To je najbolji dokaz da smo u borbi za zdravlje crnogorskog naroda svi na istom zadatku, jedinstveni i bezrezervno posvećeni“, poručili su iz KCCG-a.
Petrović i Eraković
Petrović i Eraković autor: KCCG

Odbornici, poslanici i ministri iz redova Demokratske partije socijalista donirali su 20.000 eura KBC Crne Gore.

"Na ovakav potez naši predstavnici odlučili su se kako bi ličnom novčanom donacijom dali simboličan doprinos u daljem jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema čiji se predstavnici hrabro i danonoćno bore protiv ove globalne prijetnje koja je nažalost već par dana prisutna i u Crnoj Gori. Ovo je samo početak akcije doniranja koja će biti nastavljena i narednih dana te podsjećamo javnost da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti otvorilo žiro račun za prikupljanje novca za borbu protiv COVID19 virusa. Pozivamo ne samo naše članove, simpatizere i birače, već i sve građane Crne Gore da u mjeri mogućeg daju svoj doprinos uplatom na žiro račun 510-117161-85. Pokažimo svi zajedno, kao mnogo puta do sada u našoj istoriji, da se zajedništvom, hrabo i dostojanstveno, bez obzira na naše međusobne razlike, možemo suprostaviti i najozbiljnijim prijetnjama kakva je ova sa kojom se suočavamo ovih dana", poručili su iz DPS-a.

Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović donirao je 10 000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za nabavku osnovnih zaštitnih medicinskih sredstava.
"Ovim gestom Popović je pozvao i druge političare,sportiste,privrednike koji su u mogućnosti,da kao vid podrške medicinskom i farmaceutskom osoblju pomognu crnogorskom zdravstvenom sistemu u presudnoj borbi za sve nas, protiv globalne pandemije COVID-19 virusa", saopšteno je iz Liberalne partije.
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i najviši predstavnici pravosuđa saglasili su se danas da je u cilju zaštite građana i cijelog društva od daljeg širenja koronavirusa potrebno u kontinuitetu preduzimati najstrože zakonom predviđene sankcije prema svim fizičkim i pravnim licima koja krše naredbe Ministarstva zdravlja, a posebno prema fizičkim licima koja ne poštuju rješenja o samoizolaciji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
Kultura korektiv/Nezavisna kulturna scena Crne Gore apelovala je na Vladu Crne Gore i Ministarstvo kulture da hitno reaguju i preduzmu korake u pružanju pomoći nezavisnim kulturnim radnicama i radnicima, organizacijama i preduzetnicima u kulturi, kojima je onemogućen rad i privređivanje otkazivanjem planiranih kulturno-umjetničkih programa, usljed neophodnih mjera zaštite od koronavirusa.
Kompanija Azmont Investments, koja gradi u Crnoj Gori jedan od najvećih turističkih kompleksa u regionu, donirala je 20 hiljada EUR Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti.Iz te kompanije, koja zapošljava skoro dvije hiljade ljudi, su poručili da "stoje na raspolaganju u potpunosti" za svu potrebnu pomoć.„Način na koji je Vlada Crne Gore upravljala i nastavlja da upravlja novonastalom zdravstvenom krizom predstavlja jedan od najsvjetlijih primjera na svijetu kada je u pitanju odgovornostprema društvu“, navodi se u dopisu Azmonta.Izvršni direktor Azmont investments Rašid Alijev izražava nadu da će donacija biti dodatna podrška već zavidnim naporima države, zajednički nastojeći da se spriječi nastanak nacionalne krize.Nacionalni koordinacioni tim za borbu protiv zaraznih bolesti zahvalio se kompaniji Azmont Investmetns.
OSTANIDOMA!
OSTANIDOMA! autor: Azmont
Vojska sa medicinskom timom spremna je da pruži pomoć, rekao je u jutarnjem programu TV Vijesti Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane.
Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalaze 3.523 osobe uključujući i crnogorske državljane koji su organizovano doputovali u Crnu Goru, a koji su iz preventivnih razloga smješteni u karantine.
Iz apotekarske ustanove "Montefarm" juče su “Vijestima” kazali da su zdravstvene ustanove prioriotet kada je riječ o nabavci medicinske zaštitne opreme i alkohola i da se isporuke sprovode u skladu sa vanrednim okolnostima.
Centralna banka (CBCG) trebalo bi da, zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom, donese odluku kojom će se omogućiti privremena obustava plaćanja kredita (moratorijum) na period od tri mjeseca, saznaju “Vijesti” nezvanično iz više izvora.

Bonus video: