"Advokati iz Srbije da ne pristupaju sudovima i drugim državnim organima Crne Gore..."

Iz Advokatske komore Srbije je advokatima iz te države poručeno da ne preduzimaju radnje koje bi mogle imati karakter kršenja odluke Vanredne skupštine Advokatske komore Crne Gore

14986 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokatska komora Srbije pozvala je sve advokate iz Srbije da za vrijeme trajanja štrajka advokata iz Crne Gore ne pristupaju sudovima i drugim državnim organima Crne Gore, kao i da ne preduzimaju radnje koje bi mogle imati karakter kršenja odluke Vanredne skupštine Advokatske komore Crne Gore.

To se navodi u Odluci o usvajanju obavezujućeg uputstva Advokatske komore Srbije koju potpisuje njen predsjednik Viktor Gostiljac.

Advokatska komora Crne Gore je od danas zvanično stupila u štajk i naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je odluka Advokatske komore Crne Gore bez utemeljenja u pravnom sistemu.

Oni pozivaju advokate koji su protiv štrajka da nastave da rade.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović rekao je u Jutarnjem programu RTCG da je štrajk opravdan, i da se nadaju dogovoru.

On je nakon toga u saopštenju naveo da su netačni i pravno neutemeljeni navodi dati u izjavi Vlade Crne Gore te da su postupili po Zakonu o advokaturi i Statutu Advokatske komore.

Državni sekretar u Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore Janko odović rekao je za Televiziju Vijesti da to ministarstvo neće odustati od toga da advokati budu u sistemu fiskalizacije.

Bonus video: