Liješević: Ministarstvo ukazalo na niz nepravilnosti povodom sporne sjednice Skupštine TO Budva

Ona je kazala da je "predsjednik Skupštine organizacije očigledno imao jasan cilj da, i pored finansijske stabilnosti i rezultata koje TO Budva bilježi prethodnih godina, nanese štetu ovoj Organizaciji, ne mareći čak ni za to što ulazi u zonu vršenja krivičnog djela nesavjestan rad u službi u produženom trajanju"

5485 pregleda 4 komentar(a)
Liješević, Foto: Vuk Lajović
Liješević, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo ekonomskog razvoja je kao nadležni resor 24.11. uputilo dopis kojim je još jednom ukazalo na niz nepravilnosti povodom sporne sjednice Skupštine Turističke organizacije (TO) Budva, koja je izazvala niz događaja a koji su u konačnom doveli do blokade rada TO Budva, saopštila je danas direktorica TO Budva Maja Liješević .

"Nesazivanje sjednice Skupstine prethodne tri godine od strane predsjednika Skupštine organizacije dovelo je do brojnih pravnih posljedica, između ostalog neusklađivanja Statuta TO Budva sa Zakonom o turističkim organizacijama, a koji je stručna služba TO Budva dostavila u zakonskom roku jos 2019. godine, a koju je trebalo da usvoji skupština u prethodnom sazivu kako bi usklađivanje bilo blagovremeno uoči prve sjednice novog saziva i biranja upravljačkih tijela. Upravo ta neusklađenost podzakonskog akta sa Zakonom jedan je od razloga iz kojih je sporna sjednica održana 5.11. nelegitimna, na šta je stručna služba ukazala prije održavanja iste, a potvrdilo i resorno ministarstvo", istakla je Liješević.

Ona je dodala da je "predsjednik Skupštine organizacije očigledno imao jasan cilj da, i pored finansijske stabilnosti i rezultata koje TO Budva bilježi prethodnih godina, nanese štetu ovoj Organizaciji, ne mareći čak ni za to što ulazi u zonu vršenja krivičnog djela nesavjestan rad u službi u produženom trajanju".

"Podsjećanja radi, dopisom broj 018-330/21-9131/2 od 03.11.2021. godine a zatim i dopisom broj 018-330/21-9131/4 od 10.11.2021., dakle nakon održane sporne sjednice Skupštine, Ministarstvo je dostavilo mišljenje da predmetna sjednica ,,nije sazvana i održana u skladu sa zakonom”. Dana 15.11.2021. godine održan je i sastanak u Ministarstvu ekonomskog razvoja kome su, na poziv ministra, prisustvovali predsjednik Opštine Marko Carević sa saradnicima i direktorica TO Budva Maja Liješević sa saradnicima, na kojem je predsjednik odbio da prihvati dogovor", rekla je Liješević.

Ona ka kazala da "shodno svemu navedenom, pozivaju predsjednika da se ovog puta ne ogluši na stav Ministarstva, već da uvaži preporuke nadležnog resora, među kojima je i preporuka da se u što kraćem roku Statut dostavi Skupštini opštine Budva na davanje saglasnosti kako bi se ispoštovala zakonska obaveza da se isti usaglasi sa Zakonom o turističkim organizacijama, te da nakon toga sazove sjednicu Skupštine TOB u skladu sa Zakonom i Statutom uključujući i u saradnji sa Stručnom službom, kako bi se funkcionisanje Organizacije u potpunosti vratilo u pravne okvire, kao i da neovlašćena lica napuste prostorije TOB-a kako bi se uspostavio ponovo normalan rad Turističke organizacije".

"Sve suprotno tome bilo bi nepoštovanje nadležnih institucija i sprovođenje samovolje ne birajući sredstva da se uruši integritet i nanese šteta kako TOB-u tako i privredi i našim sugrađanima", zaključila je Liješević.

Bonus video: