Odustali od Blagojevića, Damjanović v.d. direktora Uprave policije

"Razmatrajući sve činjenice konstatovali smo da ne može onaj ko je ugrožavao poslanike u Skupštini da bude budući vd direktora Uprave policije"

88348 pregleda 1043 reakcija 140 komentar(a)
Vesko Damjanović, Foto: Savo Prelević
Vesko Damjanović, Foto: Savo Prelević

Vesko Damjanović biće vršilac dužnosti direktora Uprave policije, rekao je premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

On je kazao da između postojećih zakonskih mogućnosti nema dobrih rješenja odnosno da biraju "boljeg od goreg".

Krivokapić je novinarima na pres konferenciji Vlade potvrdio da su razmišljali da na tu poziciju privremeno postave Dragana Blagojevića, ali da su odustali od tog predloga.

Iz DF-a su prije toga oštro osudili mogućnost da Blagojević bude vd šefa policije, nakon što je rukovodio akcijom hapšenja poslanika tog političkog saveza u Skupštini.

"Razmatrajući sve činjenice konstatovali smo da ne može onaj ko je ugrožavao poslanike u Skupštini da bude budući vd direktora Uprave policije (Blagojević). Jeste da je taj predlog postojao. Imenovaćemo vrlo brzo, to će biti ime koje je u ovom trenutku najprihvatljivije za sve nas", kazao je Krivokapić

On je rekao da je svima poznato da je Uprava policije u dijelu rukovodnog kadra "potpuno monolitna":

"Želimo na ovaj način da iskažemo potrebu da se raspiše konkurs i imamo direktora policije koji će profesionalno i isključivo u interesu građana raditi svoj posao".

Premijer Crne Gore, Zdravko Kriivokapić potvrdio je da je doksorašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović podnio zahtjev za razrješenje i da je Vlada to konstatovala.

"Ono što je tačno je da je Veljović podnio zahtjev za razrješenje u Upravi policije i to je konstatovano kao činjenica od strane Vlade. Vi znate da ova Vlada jeste i biće narod i osluškivaće glas naroda. Nema rješenja između postojećih mogućnosti, a mi nećemo da kršimo zakon. Ima samo boljeg od goreg i mi smo razmatrajući sve činjenice konstatovali da ne može onaj koji je na bilo koji način ugrožavao i bio da tako kažem, silobatan, bez obzira ko mu je to naredio, da bude vršilac dužnosti direktora Uprave policije. To je nedopustivo. Jeste da je taj predlog postojao, mi ništa ne krijemo. Da bismo razriješili čitavu situaciju, imenovaćemo vrlo brzo, ali radi brige javnosti, želim da umirim bilo kakve strasti ili bilo kakvu paniku ili potencijalne nerede. To će u ovom trenutku biti najprihvatljivije za sve nas. A da bi imali poptuni nadzor nad radom policije", kazao je Krivokapić.

On je kazao da se zna da je Vladina odluka da potpredsjednik Vlade bude koordinator za bezbjednost.

"Ali pored ministra unutrašnjih poslova koji takođe nadzire rad Uprave policije dogovorili smo se da dam ovlašćenje potpredsjedniku Dritanu Abazoviću da se potpuno izdigne iznad nivoa Uprave policije i da sve što je nasušna potreba naših građana imamo u funkcionalnom obliku, kako bi na taj način prevazišli sve moguće probleme koje imamo. Svima je poznato da je Uprava policije u dijelu rukovodnog kadra potpuno monolitna i želimo na ovaj način da iskažemo potrebu da vrlo brzo dođemo, i to je jedan od zaključaka koji će biti definisan, do konkursa i da imamo direktora Uprave policije koji će profesionalno i samo u interesu građana raditi svoj posao. Ta procedura nije tako brza, ali na ovaj način prevazilazimo sve probleme koji mogu da proizađu iz bilo kakvog imenovanja koje građani ne odobravaju", rekao je Krivokapić.

Bonus video: