"Djevojčica Tara i čarobno drvo" najbolja knjiga za djecu u 2019.

Ovo je četvrti dječiji roman Žarka Vučinića, a objavila ga je izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice
1934 pregleda 1 komentar(a)
Autor knjige Žarko Vučinić
Autor knjige Žarko Vučinić

Roman „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ književnika Žarka Vučinića najbolja je knjiga za djecu objavljena u 2019. godini, saopšteno je iz Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

"Priča o djevojčici Tari i čarobnom drvetu je maštovito djelo protkano uzbudljivim dogodovštinama neobičnih stanovnika Stobojnih planina. To je moderna ekološka bajka o borbi za čistiju planetu i djecu uči osnovama koncepta 'svijet bez otpada' (“Zero Waste”). Knjiga je štampana ekološkim bojama na recikliranom papiru i opisuje negativne pojave društva koje se ogledaju u prevelikom korišćenju plastike, promoviše vunu kao prirodni materijal i značaj mudrog postupanja sa prirodom kao osnove održivog razvoja", navodi se u opisu ove knjige.

„Djevojčica Tara i čarobno drvo“
„Djevojčica Tara i čarobno drvo“

Žiri, u sastavu predsjednik prof. dr Draško Došljak, Dragiša Jovović, i prof. dr Milutin Đuričković obrazložio je svoju odluku ističući i još jednu, nesvakidašnju "posebnost romana".

"Posebnost romana je i to što su njegovi glavni likovi (pored djevojčice Tare i dječaka Timotija) životinje koje se prave od vune (jež, vrana, žabac, magarac). Ove lutke se od nedavno plasiraju na svjetsko tržište, a heklaju ih vrijedne pletilje iz Berana okupljene u društveno preduzeće 'Znuggle'", piše u saopštenju povodom odluke.

Još jedan od zanimljivih segmenata u ovoj knjizi su i ilustracije koje su uradile učenice drugog i trećeg razreda obrazovnog programa Grafički dizajner iz Srednje likovne škole 'Petar Lubarda' sa Cetinja, pod mentorstvom nastavnice Ane Knežević, a tokom školske 2018/2019. Cilj toga je, kažu, promovisanje mladih talenata iz Crne Gore.

Ovo je četvrti dječiji roman Žarka Vučinića, a objavila ga je izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice.

Žarko Vučinić poznat je po nagrađivanoj ekološkoj trilogiji o puhu Đorđu koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.

Kao šumarski inženjer i ambasador djece svijeta kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta - učimo uz puha Đorđa“ čiji je cilj povratak djece prirodi, koji je promovisao pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Bonus video: