pozvao na bojkot francuskih proizvoda

Erdogan: Stop Makronovoj kampanji mržnje, kampanja slična onoj protiv Jevreja, vodi se protiv muslimana

"Kampanja linča, slična onoj protiv Jevreja u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodi se protiv muslimana", rekao je Erdogan optuživši evropske vođe za "fašizam" i "nacizam"

19646 pregleda 535 reakcija 25 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas pozvao građane na bojkot francuskih proizvoda, a evropske zvaničnike da prekinu "kampanju mržnje" muslimana navodno koju vodi njegov francuski kolega Emanuel Makron.

"Kao što u Francuskoj neki kažu ne kupujte turske marke, ja se sada obraćam svojoj naciji: iznad svega nemojte obraćati pažnju na francuske marke, nemojte ih kupovati", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

On je rekao da "evropski zvaničnici treba da kažu 'Stop!' kampanji mržnje koju vodi Makron", u žustrom govoru koji će još više pojačati tenzije između Turske i Francuske.

Makron
Makronfoto: Reuters

"Kampanja linča, slična onoj protiv Jevreja u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, vodi se protiv muslimana", rekao je Erdogan optuživši evropske vođe za "fašizam" i "nacizam".

Erdogan je juče ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje predsjednika Francuske zbog njegovog stava prema muslimanima, dan pošto je Pariz zbog njegove istovjetne izjave "povukao ambasadora na konsultacije".

Šef evropske diplomatije Žozep Borel u petak je osudio kao "neprihvatljive" izjave Erdogana o Makronu i pozvao Ankaru da prekine "opasnu spiralu sukoba".

Spor Francuske i Turske, ali i niza islamskih zemalja zaoštrio se zbog stava francuskog predsjednika da se u ime slobode izražavanja zauzme za pravo na objavljivanje karikatura proroka Muhameda što muslimani smatraju najdubljom uvredom.