"Zatvoren vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Bjelorusije, sankcije za Lukašenkov režim

Na samitu u Briselu, 27 država-članica EU je takođe zatražilo od svojih avio-kompanija da izbjegnu prelet Bjelorusije i zatražile su "puštanje smjesta na slobodu" bjeloruskog opozicionog novinara Romana Protaseviča (26) i njegove djevojke Sofije Sapege - piše u zaključcima samita koje je objavio predstavnik

9565 pregleda 10 komentar(a)
Konferencijska soba u Briselu u kojoj se održava Samit EU, Foto: Reuters
Konferencijska soba u Briselu u kojoj se održava Samit EU, Foto: Reuters

Samit Evropske unije (EU) je u ponedjeljak uveče odlučio da zatvori vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Bjelorusije i da sankcioniše režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka jer je silom u Minsk preusmjerio irski putnički avion na evropskoj liniji da bi uhapsio jednog disidenta koji je bio među putnicima, izjavio je portparol Evropskog saveta.

Na samitu u Briselu, 27 država-članica EU je takođe zatražilo od svojih avio-kompanija da izbjegnu prelet Bjelorusije i zatražile su "puštanje smjesta na slobodu" bjeloruskog opozicionog novinara Romana Protaseviča (26) i njegove djevojke Sofije Sapege - piše u zaključcima samita koje je objavio predstavnik.

Evropski savjet "najoštrije osuđuje prisilno spuštanje aviona kompanije 'Rajaner' u Minsku (...) koje je ugrozilo bezbjednost vazduhoplovnog saobraćaja, i (najoštrije osuđuje) to što bjeloruske vlasti drže Protaseviča i Sapegu", piše u dokumentu. Evropski savjet koji predstavlja države-članice EU, takođe poziva Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovnog saobraćaja (ICAO) da istraži taj "neprihvatljiv incident bez presedana".

Takođe poziva na "što brže proširivanje liste zvaničnika i entiteta" Bjelorusije na meti sankcija EU.

Zbog represije nad opozicijom i ishoda predsjedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine, koje EU smatra "namještenim", već je sankcionisano zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine u EU 88 pojedinaca, uključujući Lukašenka, i sedam "entiteta".

Dvadeset sedmorica takođe pozivaju na "usvajanje drugih ciljanih ekonomskih sankcija" i pozivaju šefa spoljnih poslova EU Žozepa Borela i Evropsku komisiju da "bez odlaganja podnesu predloge u tu svrhu".

EU je takođe izrazila solidarnost sa Letonijom zbog "neopravdanog protejrivanja" njenih diplomata iz Minska.

Bjelorusija je u ponedjeljak naredila protjerivanje letonskog ambasadora i cjelokupnog osoblja ambasade u Minsku, optuživši letonske vlasti da su bjelorusku zastavu zamijenile zastavom opozicije tokom Svjetskog prvenstva u hokeju.

Kao odgovor, Riga je najavila protjerivanje bjeloruskih diplomata.

Bonus video: