OSNOVNI SUD U PODGORICI

Zakazano suđenje Vulić i Orlandić: Optužene da su nezakonito pomagale DPS-u

Vulićevoj će se suditi za krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, dok će Orlandić odgovarati za uništavanje dokumenata glasanja

34514 pregleda 482 reakcija 29 komentar(a)
Orlandić i Vulić, Foto: Zelenilo, Facebook
Orlandić i Vulić, Foto: Zelenilo, Facebook

Suđenja dvjema aktivistkinjama Demokratske partije socijalista (DPS) Dušici Vulić i Mileni Orlandić, inače zaposlenim u podgoričkom javnom preduzeću Zelenilo, zakazano je za 12. i 18. oktobar u Osnovnom sudu u Podgorici.

Vulićevoj će se suditi za krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, dok će Orlandić odgovarati za uništavanje dokumenata glasanja.

To je “Vijestima” saopšteno iz podgoričkog Osnovnog suda u Podgorici.

Oni su objasnili da Osnovno državno tužilaštvo, koje je podnijelo optužni prijedlog protiv Vulić, nije tražilo određivanje pritvora. Postupak je pokrenut na osnovu audio snimka razgovora koji je 18. avgusta objavio portal In4s. Na njemu se čuje kako Vulić uslovljava kandidata za profesionalni angažman u Vojsci Crne Gore podrškom DPS za parlamentarne izbore. Ona tom prilikom poručuje Slavoljubu Markoviću podoficiru u Vojsci, i njegovoj kćerki Mariji, kandidatkinji za prijem u Vojsci po ugovoru, da ih teren ne prepoznaje, aludirajući da ih DPS nije prepozao kao njihove glasače i Crnogorce.

I Orlandić, koja je inače pomoćnica direktora u “Zelenilu”, braniće se sa slobode jer joj je pritvor ukinut 8. 9. na prijedlog ODT, zato što su, kako je kazala “Vijestima” savjetnica za odnose s javnošću Osnovnog suda Nikoleta Golubović, prestali razlozi zbog kojih je određen četiri dana ranije.

Pritvorski osnov bio je - uticaj na svjedoke ili falsifikovanje dokaza.

“Shodno predlogu ODT Podgorica... od 8. 9. 2020. za ukidanje pritvora osumnjičenoj, Osnovni sud u Podgorici je 8. 9. 2020. ukinuo pritvor osumnjičenoj M. O., određen rješenjem ovog suda 4. 9. 2020. godine, jer su prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen, i odredio da se osumnjičena ima odmah pustiti na slobodu”, navodi se u odgovoru suda.

ODT u Podgorici je prije tri dana “Vijestima” saopštilo da je podnijelo prijedlog za određivanje pritvora protiv Milene Orlandić, ne navodeći da su u međuvremenu tražili njeno puštanje na slobodu.

Milena Orlandić je 2. septembra vršeći uvid u izborni materijal u ime DPS pokušala da izazove nepravilnost na biračkom mjestu i stvori, kako je sumnjala opozicija, uslove za ponavljanje izbora.

U Službenoj zabilješci o radu izborne komisije Glavnog grada Podgorica piše da su u službenim prostorijama Skupštine Glavnog grada prilikom kontrole izbornog materijala na biračkom mjestu 63 od strane ovlašćenih predstavnika DPS sklonjeni kuponi sa glasačkih listića.

Član komisije Nikola Terzić (URA) je u tom trenutku ustao sa svog mjesta i glasno kazao prisutnima da je vidio kako Milena Orlandić (DPS), jedna od ovlašćenih predstavnika, tokom brojanja kontrolnih kupona za odnosno biračko mjesto svjesno uklanja kupone. Dva kupona su nađena ispod njenih stopala i stolice.

Nepoklapanje glasačkih listića i kupona smatra se jednim od najtežih prekršaja u izbornom procesu.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neposredno nakon događaja saopštio je da je pokušaj falsifikovanja rezultata glasanja jedno od najtežih krivičnih djela u izbornom procesu, što je definisano u crnogorskom zakonodavstvu.

Preporučujemo za Vas