Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
46192 pregleda 2 komentar(a)
Vojska čuva karantin u studenskom domu u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Vojska čuva karantin u studenskom domu u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2020. 18:06h

U Crnoj Gori je do sada registrovano 14 slučajeva koronavirusa.

Zbog koronavirusa.
Novi termin biće donijet u roku od 90 dana od dana kada odlukama nadležnih državnih organa i zdravstvenih institucija bude potvrđeno da je prestala opasnost od unošenja i širenja koronavirusa u Crnoj Gori Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović odložio je lokalne izbore u Tivtu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Donacije Kine i Turske
"Cijeli svijet je u borbi protiv opakog virusa, a prijatelji stoje jedni uz druge", saopšteno je iz Vlade Po 1.000 testova na koronavirus koje su Crnoj Gori donirale NR Kina i Republika Turska dopremljeni su u zemlju.
Vijesti.me | Sourcefabric
Do okončanja usvojenih mjera protiv širenja koronavirusa
Glavni grad usvojio je set mjera protiv širenja koronavirusa, pored ostalih i posjete skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce na Vrelima ribničkim za sve građane Do okončanja usvojenih mjera protiv širenja virusa korona, sklonište za zaštitu životinja u Podgorici obustavlja udomljavanja pasa, kazali su "Vijestima" iz Čistoće, preduzeća koje upravlja skloništem.
Vijesti.me | Sourcefabric
Regionalni direktor SZO.
"Borićemo se protiv epidemije. Male zemlje zadaju jak udarac", poručio je Kluge. Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge pohvalio je odvažne mjere Crne Gore u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa. On je na svom Twitter nalogu naveo da se treba voditi primjerom izuzimanja ekspertskih timova SZO iz zabrane putovanja, kako bi doputovali i pomogli u odgovoru na koronavirus.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poštujte zvanične preporuke.
Saopštio ministar kulture.
„Na ovaj način želimo da podržimo aktivnosti dnevnih štampanih medija za kreiranje i proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, radi ostvarivanja prava građana na informisanost i edukovanje o svim pitanjima, problemima i posljedicama koje se odnose na koronavirus" Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Ministarstvo kulture, na osnovu Zaključka sa sjednice Vlade održane 19.
Vijesti.me | Sourcefabric
Održali sastanak.
Predsjednik Opštine Igor Golubović koji je i rukovodilac Opštinskog tima pozvo je građane da pokađu najveći nivo odgovornosti kroz sprovođenje preventivnih mjera Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja donio je na današnjem sastanku odluku o preduzimanju dodatnih mjera u cilju povećanja i intenziviranja preventivnih aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja "Imajući u vidu novonastalu situaciju povodom potvrđivanja 14 slučajeva oblijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori i konstatacija direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da raste broj zaraženih osoba, ukazuje na to da se epidemija širi u Crnoj Gori.
Vijesti.me | Sourcefabric
Novi podaci.
Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 4.828 osoba Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je kod još jedne osobe potvrđen koronavirus. To znači da je u Crnoj Gori ukupno 14 osoba zaraženo koronavirusom. "Upravo je završena grupa uzoraka za danas.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poslodavic nezadovoljni.
UPCG kaže da se bez diorektnih subvencija i opraštanja poreza i doprinosa neće moći spasiti mnogo crnogorska preduzeća u ovoj krizi Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštila je da su mjere Vlade i Centralne banke za pomoć privredi i građanima u vrijeme pandemije korona virusa nedovoljno konkretne i adekvetne i da su trebale obuhvatiti direktne subvencije i opraštanja poreskih obeveza a ne samo odlaganja.UPCG kaže da se bez diorektnih subvencija i opraštanja poreza i doprinosa neće moći spasiti mnogo crnogorska preduzeća u ovoj krizi Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštila je da su mjere Vlade i Centralne banke za pomoć privredi i građanima u vrijeme pandemije korona virusa nedovoljno konkretne i adekvetne i da su trebale obuhvatiti direktne subvencije i opraštanja poreskih obeveza a ne samo odlaganja.
Vijesti.me | SourcefabricVijesti.me | Sourcefabric
Poznati humanista.
Brčvak je poznat po mnogobrojnim dobročinstvima, brojnim donacijama za liječenje, a nerijetki su i njegovi primjeri pomaganja đacima u školama Poznati crnogorski biznismen i humanista Hajriz Hačko Brčvak, rodom iz Bistrice kod Bijelog Polja uplatio je 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Premijer ocijenio da je Crnoj Gori potrebno znanje koje nude UN i SZO.
"Marković je dao nalog da se formira operativno multiresorsko tijelo koje će pripremiti nacionalni Plan i kandidovati ga preko kancelarije SZO, a zbog značaja tog Plana, tijelom će rukovoditi potpredsjednik Vlade Milutin Simović" Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usljed širenja koronavirusa, saopšteno je na sastanku premijera Crne Gore, Duška Markovića i stalne koordinatorke UN u Crnoj Gori Fione Mekluni .
Vijesti.me | Sourcefabric
Od ponedjeljka prijavljivanje za odlaganje kredita.
"Pojašnjena su pravila korištenja moratorijuma koji može da traje do 90 dana, gdje se odlaganje obaveza može uraditi i za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi" Klijenti banaka koji nijesu u prilici da elektonskim putem pošalje zahtjev za moratorijum na kredite ili da ga banci dostave u pisanoj formi to mogu da urade telefonskim putem.
Vijesti.me | Sourcefabric
Akcija se širi
Na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti iz podgoričkog kluba uplaćeno je 5.000 eura FK Budućnost se uključio u akciju pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa. Na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti iz podgoričkog kluba uplaćeno je 5.000 eura.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nova epizoda
Srđan Stanojević Dido i Miodrag Miga Manerik objavili su novu epizodu iz serije kratkih klipova "Kumare". I "Kumare" su povodom aktuelne zdravstvene situacije. poslale jasnu poruku - #ostanidoma.
Vijesti.me | Sourcefabric
Bivši predsjednik Opštinskog odbora Nove i nekadašnji funkcioner Demokratskog fronta Slavko Fuštić, ponudio je svoj motel "Ravna rijeka" u Bijelom Polju, za potrebe borbe protiv koronavirusa. Motel ima osam soba sa kupatilima i više od 20 ležaja.
"Pošto nisam u situaciji da na drugi način da pomognem, želim da ustupim objekta na korišćenje Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv korona virusa", kazao je Fuštić.
Na raspolaganju gradu.
"IPA podregija Ulcinj svoje ljudske kapacitete stavlja na raspolaganje u dijelu pomoći starijim osobama, dopremanja hrane i ostalih potrepština, shodno vašim procjenama i analizama" Predsjednik Internacionalne policijske asocijacije - IPA, podregija Ulcinj, Stojan Kuzman stavio je na raspolaganje sve raspoložive ljudske kapacitete te institucije u borbi protiv koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Podržali dosadašnje mjere.
"Posebno je važno da preporuke poštuju stariji građani, a da im mi kao društvo pomognemo da mogu nesmetano da žive u samoizolaciji pomagajući im u nabavci životnih namirnica i podmirivanju ostalih životnih potreba", kaže se u saopštenju Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore pruža apsolutnu podršku zdravstvenom sistemu u ovim teškim i izazovnim vremenima, te pohvaljuje požrtvovanost koju ovih dana pokazuju ljekari i ostalo medicinsko osoblje, a sve u cilju zaštite građana Crne Gore, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pomno će pratiti razvoj situacije.
U subotu je poseban let.
„Let će se realizovati u okviru kampanje "Lot do Domu" (Let do kuće), koju je organizovala poljska vlada, zahvaljujući kojoj se Poljaci trenutno evakuišu iz cijelog svijeta u Poljsku", kaže se u saopštenju Poljska će pomoći crnogorskim državljanima, koji su ostali u toj zemlji nakon zatvaranja granica usljed izbijanja epidemije koronavirusa, da se vrate u Crnu Goru, saopšteno je iz poljske Ambasade u Podgorici.
Vijesti.me | Sourcefabric
Klub odbornika DPS u Skupštini opštine Kotor odlučio je da jedan mjesečni paušal uplati Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.
"Na ovaj način odbornici su iskazali svoju spremnost i odlučnost da daju svoj doprinos u prevazilaženju problema sa kojim su se suočili građani Crne Gore", saopšteno je iz OO DPS Kotor.

INA-Crna Gora doniraće Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti 10.000 eura.

"Ovim putem apelujemo na građane da, u ovim trenucima punim izazova, pokažu odgovornost i solidarnost, vodeći računa o sebi i drugima, pridržavajući se naredbi Vlade Crne Gore i preporuka crnogorskog Instituta za javno zdravlje, kako bi se posljedice globalne pandemije što manje osjetile u Crnoj Gori", saopšteno je iz kompanije INA.

Mijačeve firme raspolažu jednim od najvećih šoping centara u Crnoj Gori, podgoričkim Mol of Montenegro, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade "Europoint" u Podgorici. Kompanija "Savana" donirala je 100.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa. Vlasnik firme je Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porijekla.
Vijesti.me | Sourcefabric
Riječ je o osobama koje su boravile u područja gdje je evidentiran virus Covid 19 ili imale kontakt sa građanima koji dolaze iz tih područja i koje su u kućnom nadzoru U Nikšiću je oko 550 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog virusa Covid 19, kazao je "Vijestima" epidemiolog Redžeb Zejnelagić.
Vijesti.me | Sourcefabric
„Situacija je nova, ali su pripadnici VCG apsolutno pripremljeni da odgovore svakom izazovu koji nosi virus Covid-19. Pripadnici koji izvršavaju zadatke biološke dekontaminacije su iskusni, iza sebe imaju mnogo godina staža, vježbi i, što je najvažnije, realnih situacija koje su prošli", naglasio je on, kaže se u saopštenju
Vijesti.me | Sourcefabric

Akciji prikupljanja pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti pridružio se predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

On je donirao 1.500 eura iz sopstvenih sredstava.

Kolašin: Svi koji su pod ljekarskim nadzorom ili u samoizolaciji su dobrog zdravstvenog stanja
Prema riječima direktorke Doma zdravlja Dragice Popović pod zdravstvenim nadzorom u toj opštini je jedna ženska osoba, koja je prije nekolio dana doputovala iz Njemačke i muškarac, koji je državljanin Italije Sve osobe, koje su na području kolašinske opštine pod ljekarskim nadzorom ili u samoizolaciji, dobrog sz zdravstvenog stanja, saopštila je direktorka Doma zdravlja Dragica Popović.
Vijesti.me | Sourcefabric
Predsjednik OO DPS Nikšić, Ivan Mitrović, donirao jemjesečnu platu od 1.000 eura nikšićkoj organizaciji Crvenog krsta. Klub odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić, svoje dvomjesečne naknade, uplatiće na jedinstveni žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i borbu protiv korona virusa."Vjerujući da će iznos od dodatnih 3.000 eura pomoći u nabavcineophodnog materijala, Klub odbornika Demokratske partije socijalista Nikšić, poziva i druge koji su u mogućnosti da pokažu svoju solidarnost i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore i novonastaloj situaciji", ističe se u saopštenju Kluba odbornika DPS Nikšić.
Kompanija "Sveti Stefan hoteli" AD Budva uplatiće 50.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti kao pomoć u borbi protiv COVID 19. Odbor direktora kompanije koja je vlasnik hotela "Sveti Stefan" i Vile Miločer, a koja je u većinskom vlasništvu države Crne Gore, kako je rečeno "Vijestima", danas je donio jednoglasnu odluku da se uputi pomoć.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) donirao je JZU Domu zdravlja Nikšić poslaničku platu u iznosu od 1.465 eura.

"Niko od nas pojedinačno neće spasiti Crnu Goru, ali ako sačuvamo sebe, sačuvaćemo i našu državu. Zato, ‘Ostani doma’!", poručio je Nikolić

Andrija Nikolić
Andrija Nikolić autor: skupstina.me
Stanari još jedne zgrade u Siti kvartu donirali su 1.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti za kupovinu respiratora.
autor: Privatna arhiva

Advokatska komora Crne Gore je u korist Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti opredijelila donaciju u iznosu od 5.000 eura.

"Ova donacija je samo dodatna podrška osvjedočenoj posvećenosti i neumornim naporima sistema zdravstva naše zemlje u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa. Pridržavajući se i primjenujući preporučene i propisane mjere, Advokatska komora Crne Gore nastavlja sa radom", navodi se u saopštenju Advokatske komore.

Centralno klirinško depozitarno društvo Podgorica donirajući 5.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti. U donaciji je pored kompanije, učestvovao i Odbor direktora i Izvršni menadžment. Pozvali su sve njihove članove, emitente hartija od vrijednosti, da u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuju na human i solidaran način, kako bi svi zajedno pomogli društvenoj zajednici da prebrodi trenutnu situaciju.
Odbornici podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević, Milena Vuković, Zoran Mikić i Marija Radulović, donirali su svoje odborničke zarade Nacionalnom kooordinacionom tijelu za zarazne bolesesti. Oni su o tome obavijestili predsjednika Skupštine Glavnog grada Đorđa Suhiha, i pozvali ostale odborničke klubove i gradske funkcionere da isprate primjer i doniraju novčana sredstva.Uporedo sa ovom donacijom, svi odbornici cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA su takođe donirali svoje odborničke zarade.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) uplatila na žiro račun Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori iznos od 20.000 eura u svrhu borbe protiv korona virusa

Agencija u saradnji sa drugim, državnim institucijama, operatorima elektronskih komunikacija i poštanskim operatorima preduzima sve mjere za očuvanje telekomunikacionog i poštanskog saobraćaja, a ovom uplatom sredstava Agencija se pridružuje naporima Vlade Crne Gore, kao i svih državnih organa i društveno odgovornih institucija da zaštite zdravlja i živote naših građana.

Savjet stranih investitora donacijom od 10.000 eura pomoći će aktivnosti koje sprovodi Ministrarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Vlada Crne Gore.
Hotelska grupa "Budvanska rivijera", doniraće 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti. Novčana sredstva namijenjena su za nabavku prioritetno neophodne medicinske opreme u prevenciji i liječenju građana Crne Gore od bolesti COVID-19.
Hotelska grupa “Budvanska rivijera” apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih mjera Vlade Crne Gore te
preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Crne Gore i tako pokažu ličnu odgovornost prema sebi i najbližima, a time i prema cijelom društvu.

Sindikat prosvjete uplatiće Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 5.000 eura kao pomoć u borbi protiv COVID19.

Uputili su podršku zdravstvenim radnicima koji se u ovim trenucima nesebično bore za očuvanje zdravlja stanovništva, i zaposlenima u proizvodnji i distribuciji hrane, prvenstveno radnicima u trgovinama i apotekama koji su u ovom trenutku najviše izloženi riziku

Budvanska kompnija Megapromet donirala je Crvenom krstu Budva 100 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima namijenjenim najugroženijim porodicama.
"Cilj akcije je bio da zajednički stanemo uz naše sugrađene, prevashodno misleći na one kojima je ovakav vid pomoći u ovom trenutku najpotrebniji. Kao društveno odgovorna kompanija nastavićemo sa ovakvim akcijama i sa drugim subjektima" kazao je izvršni direktor kompanije Blaša Mitrović.
Etno selo "Sveti Georgije" sa Njeguša i hotel "Grand" saCetinja stavili su lokalnoj upravi i nacionalnim vlastima naraspolaganje smještajne kapacitete kojima raspolažu za potencijalne karantine. Zajedničkoj borbi protiv koronavirusa pridružio se i vlasnik "Pansiona 22" Peja Martinović, koji je ustupio dva apartmana za smještaj medicinskog osoblja. Etno selo "Sveti Georgije" na raspolaganje je stavilo 15 bungalova- vila sa ukupno 90 ležajeva, a hotel "Grand" 40 soba sa 80ležajeva.
Prijestonica Cetinje je opremila prostorije Doma učenika i studenata, koji su joj ustupljeni za potencijalni karantin, te preuzela i druge mjere kako bi se zaštitilo javno zdravlje.

Bošnjačka stranka donirala je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa.

Pozdravlili napore koje ulažu Vlada Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti Bošnjačka stranka donirala je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa. „Pozdravljamo napore koje ulažu Vlada Crne Gore, kao i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana.
Vijesti.me | Sourcefabric

Pisarnice svih sudova Crne Gore, od 20 marta 2020. do daljeg, obustavljaju prijem stranaka, postupajući u skladu sa naredbama i preporukama Ministarstva zdravlja.

"Informacije o kontaktima svih sudova, stranke mogu pronaći na inretnet stranicama sudova, na portalu www. sudstvo.me. Napominjemo da je e-mail Vrhovnog suda: [email protected], a telefon pisarnice 020/665-388", navodi se u saopštenju Vrhovnog sud Pisarnice svih sudova Crne Gore, od 20 marta 2020.
Vijesti.me | Sourcefabric
Građanska alijansa je odlučila da uplati donaciju Nacionalnom koordinacionom timu za pomoć u saniranju posljedica pandemije. Uz to, svih 17 zaposlenih su odlučili da uplate dio plate. Sve svoje aktivnosti uprilagodili su novonastaloj situaciji.

U Beranama je sinoć, odlukom Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje, a u organizaciji Službe zaštite, Komunalnog preduzeća i Doma zdravlja, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, počela dezinfekcija javnih površina u tom gradu.

Koristeći hlor kao dezinfekciono sredstvo, koje je sinoć obezbijedio Dom zdravlja, akcija je sprovedena na platou ispred te zdravstvene ustanove i u nekoliko ulica u gradskom jezgru U Beranama je sinoć, odlukom Opštinskog štaba za zaštitu i spašavanje, a u organizaciji Službe zaštite, Komunalnog preduzeća i Doma zdravlja, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, počela dezinfekcija javnih površina u tom gradu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Kolektiv Ministarstva sporta i mladih donirao je hiljadu eura za borbu protiv novog koronavirusa.

Navodi se da su funkcioneri Ministarstva, sekretarka i dva generalna direktora tog resora donirali po trećinu svojih zarada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, saopštila je da će karantini u Danilovgradu biti popunjeni u naredna dva dana, nakon čega će, kako kaže, krenuti popunjavanje karantina i u drugim opštinama.

Predsjednica Opštine Kolašin je kazala da je sa ministrom zdravlja bila u objektu RESPA, te istakla da je taj objekat, kao i Policijska akademija, apsolutno opremljen Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, saopštila je da će karantini u Danilovgradu biti popunjeni u naredna dva dana, nakon čega će, kako kaže, krenuti popunjavanje karantina i u drugim opštinama.
Vijesti.me | Sourcefabric

Crnogorski građani su naša najveća vrijednost - srećni smo što ih evakuišemo iz područja zahvaćenih epidemijom novog koronavirusa, kazao je premijer Duško Marković.

"Dobrodošli kući, poštujte preporuke i naredbe o izolaciji", poručio je Marković.

Čelebić grupa doniraće 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, te stavti na raspolaganje, u slučaju potrebe, Vladi Crne Gore sve raspoložive kapacitete svojih kompanija, uključujući i hotelske.

Iz kompanije poručuju da će i sprovođenjem svih neophodnih mjera za očuvanje svojih zaposlenih podržati sve napore institucija na čelu sa Vladom i zdravstvenim sistemom Crne Gore Čelebić grupa doniraće 20.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, te stavti na raspolaganje, u slučaju potrebe, Vladi Crne Gore sve raspoložive kapacitete svojih kompanija, uključujući i hotelske.
Vijesti.me | Sourcefabric

Crnogorsk ireprezentativac, Stevan Jovetić donirao je 50.0000 eura za borbu protiv koronavirusa.

"Čast mi je da, pridružujući se brojnim ljudima dobre volje i prijateljima naše države, u zajednički fond uplatim 50,000 eura, u nadi da se brzo gledamo u mojoj, ponosnoj Crnoj Gori" Crnogorsk ireprezentativac, Stevan Jovetić donirao je 50.0000 eura za borbu protiv koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Saučešća se tokom preventivnih mjera zbog koronavirusa ne primaju, a sahrane se obavljaju u najužem krugu porodice, rekao je Srđan Miljanić, direktor pogrebnog preduzeća – Podgorica.

"Građani su reagovali i prije donošenja uredbe, jer su prepoznali ozbiljnost situacije kako bi zaštitili sebe i druge", kazao je Srđan Miljanić, direktor pogrebnog preduzeća - Podgorica Saučešća se tokom preventivnih mjera zbog koronavirusa ne primaju, a sahrane se obavljaju u najužem krugu porodice, rekao je u Bojama jutra Srđan Miljanić, direktor pogrebnog preduzeća - Podgorica.
Vijesti.me | Sourcefabric

Vlada Crne Gore je pozdravila spremnost Mitropolije crnogorsko-primorske da ustupi svoje zgrade za stacionare, kako je to najavio rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

"Pozivamo rektora Perovića da dostavi spisak objekata koji se mogu koristi za karantinski smještaj, kako bi stručne službe Ministarstva zdravlja sagledale i ocijenile ispunjenost uslova", navodi se na Tviter nalogu Vlade.

Do sada se u Crnu Goru vratilo 212 crnogorskih građana, a otputovalo 650, najviše Rusa, oko 550.

"Država preduzima sve mjere u smislu povratka, i obezbjeđivanja smještaja, transporta do mjesta gdje će biti smješteni. Na aerodromu ih čeka opremljeno osoblje, sanitarni inspektori, i određuje se da li će neko ići u karantin, ili u samoizolaciju", ističe Pejanović
Vijesti.me | Sourcefabric
Posljednji poziv da se uozbiljimo: Epidemija se širi jer nismo disciplinovani
Sinoć potvrđena još tri slučaja COVID-a 19, juče registrovano ukupno pet oboljelih Pod nadzorom 4.369 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile u područjima pogođenim virusom Vlada objavila nove mjere - zabranjen prevoz više od dvije osobe u istom vozilu Otvorene linije za pomoć najugroženijima
Vijesti.me | Sourcefabric
U Domu starih Risan stanje je redovno, nemamo ni obične prehlade, rekao je u Bojama jutra Petar Pajković.
Trenutno je u domu 275 ljudi U Domu starih Risan stanje je redovno, nemamo ni obične prehlade, rekao je u Bojama jutra Petar Pajković. "Sproveli smo sve mjere po preporuci Instituta. Imamo dovoljno dezifenkcionih sredstava. Svi naši korisnici su tu. Ne plaše se stanari, ali nije ni prijatno.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nrekić: Danas zabranjujemo javna okupljanja
"Dobio sam informaciju da je karantin u Zoganju spreman za 36 ljudi, pokušavamo da nađemo hotel koji će biti karantin. Komunalna policija i državna policija rade svoj posao", rekao je prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić, predsjednik Opštine Ulcinj, rekao je Jutarnjem programu TV Vijesti da su preuzeli sve mjere i da se primjenjuju.
Vijesti.me | Sourcefabric
Krivokapića pozvali u policiju: U crkvi bilo više od 20 ljudi
Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske pozvan po nalogu tužioca Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Momčilo Krivokapić pozvan je sinoć u kotorsku policiju, kako bi dao izjavu. To su Vijestima nezvanično rekli iz Uprave policije, precizirajući da je Krivokapić u svojstvu građanina dao izjavu inspektorima. Kazali su da je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske pozvan po nalogu tužioca.
Vijesti.me | Sourcefabric
Odbornici cetinjske URA doniraju svoje mjesečne naknade
Istovremeno, pet odbornika URA uputili su poziv ostalim kolegama iz Skupštine i ostalim lokalnim funkcionerima Prijestonice Cetinje da slijede njihov primjer i daju doprinos u borbi protiv virusa Odbornici Građanskog pokreta URA odlučili su da svoje mjesečne naknade iz Skupštine Prijestonice doniraju Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za borbu protiv korona virusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Evropska komisija podnijela je predlog uredbe kojom se mijenja postojeće zakonodavstvo o Fondu solidarnosti EU tako da ga mogu koristiti i države članice i države u procesu pregovora - Crna Gora, Srbija i Turska, u hitnim slučajevima u sektoru zdravstva.

Fond solidarnosti EU postoji od 2002. godine, ali koristio se samo u situacijama velikih prirodnih katastrofa kao što su poplave, oluje, zemljotresi, vulkanske erupcije, šumski požari ili suša Evropska komisija podnijela je predlog uredbe kojom se mijenja postojeće zakonodavstvo o Fondu solidarnosti EU tako da ga mogu koristiti i države članice i države u procesu pregovora - Crna Gora, Srbija i Turska, u hitnim slučajevima u sektoru zdravstva.
Vijesti.me | Sourcefabric

Odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i plaćanja poreza i doprinosa na zarade na tri mjeseca, kao i nova kreditna linija državnog IRF-a za poboljšanje likvidnosti kompanija, neke su od ekonomskih mjera koje je Vlada juče usvojila da odgovori na posljedice epidemije koronavirusa.

Odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i plaćanja poreza i doprinosa na zarade na tri mjeseca, kao i nova kreditna linija državnog IRF-a za poboljšanje likvidnosti kompanija, neke su od ekonomskih mjera koje je Vlada juče usvojila da odgovori na posljedice epidemije koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Konsultantska firma Fidelity na Facebooku je objavila analizu prve ekonomske mjere Vlade za podršku domaćoj privredi.
Konsultantska firma Fidelity Consulting o najvažnijim mjerama za podršku domaćoj privredi Konsultantska firma Fidelity na Facebooku je objavila analizu prve ekonomske mjere Vlade. Analizu prenosimo u cjelosti: "Do prije mjesec dana smo živjeli statistički san ekonomskog lidera u regionu uz svakodnevno ponavljanje mantri o impresivnim stopama rasta BDP-a, rekordnim stranim direktonim investicijama, najvećima prosječnim platama, rekordnom zaposlenosti.
Vijesti.me | Sourcefabric

Fond PIO je obezbijedio pravovremenu isplatu penzija, red i distancu pri isplati rekao je za Boje jutra Dušan Perović, direktor Fonda PIO.

Penzioneri mogu na bilo kom bankomatu da podignu penziju bez provizije.

Pošta će direktno isplaćivati penzije na kućnu adresu Fond PIO je obezbijedio pravovremenu isplatu penzija, red i distancu pri isplati rekao je za Boje jutra Dušan Perović, direktor Fonda PIO. Penzioneri mogu na bilo kom bankomatu da podignu penziju bez provizije. Pošta će direktno isplaćivati penzije na kućnu adresu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Korisnici kredita koji hoće da zamrznu otplatu na tri mjeseca treba o tome da obavijeste svoju banku elektronskim putem ili u pisanoj formi, nakon čega banka to obezbjeđuje u roku od pet dana od prijema zahtjeva.

To je predviđeno odlukom Centralne banke objavljenoj sinoć u Službenom listu.

Privremeno se obustavljaju sve obaveze po osnovu kredita (glavnica, kamata, zatezna kamata, naknada...) Korisnici kredita koji hoće da zamrznu otplatu na tri mjeseca treba o tome da obavijeste svoju banku elektronskim putem ili u pisanoj formi, nakon čega banka to obezbjeđuje u roku od pet dana od prijema zahtjeva.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: