UŽIVO Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 109 osoba je oboljelo od koronavirusa
7711 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Tivta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2020. 17:43h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 109 osoba je oboljelo od koronavirusa.

Policija je večeras u Nikšiću zbog kršenja naredbe o zabrani izlaska od 19.00 do 05.00 časova krivično procesuirala četiri osobe.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti sinoć usvojilo mjeru o zabrani izlaska nakon 19 časova Policija je večeras u Nikšiću zbog kršenja naredbe o zabrani izlaska od 19.00 do 05.00 časova krivično procesuirala četiri osobe, saopšteno je iz Uprave policije.
Vijesti.me | Sourcefabric

U Crnu Goru je stigao najavljeni novi kontigent donirane medicinske i zaštitne opreme.

Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je još četiri slučaja koronavirusa, čime je broj oboljelih u Crnoj Gori porastao na 109.

Od jutrošnjeg presjeka u osam sati, kada je registrovano 14 novih slučajeva, analiziran je 51 uzorak među kojima su bila četiri pozitivna rezultata ažurirano Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je još četiri slučaja koronavirusa, čime je broj oboljelih u Crnoj Gori porastao na 109.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poziv na broj 1555
"Tim KCCG koji čine doktori, psiholozi, će vam biti na usluzi, i siguran sam, uz njihovu pravu asistenciju ćemo lakše prebroditi težak period koji slijedi," rekao je Eraković Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković rekao je na današnjoj pres konferenciji da je ta ustanova na broj 1555 omogućila psihološku podršku građanima Crne Gore, zbog teškog perioda samoizolacije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Potvrdio Lazović.
Rukovodilac Kriznog tima je kazao da je situacija dobro regulisana kada su u pitanju pacijenti koji primaju onkološku terapiju Rukovodilac Kriznog tima, Ranko Lazović, saopštio je da su za sada obustavljeni svi operativni zahvati na pacijentima sa malignim bolestima koji nisu hitni.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pres konferencija KCCG-a.
Eraković je kazao da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih 12 na infektivnoj klinici Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je donijelo dobre uslove i mjere, ali da bi se epidemija koronavirusa pobijedila, neophodna je velika odgovornost i disciplina građana, saopštio je direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković.
Vijesti.me | Sourcefabric

Odluka Vlade o ograničenju slobode kretanja ustavno i zakonski je pravno utemeljena, njen cilj je legitiman, ali nadležni organi nijesu adekvatno komunicirali sa građanima, ocijenila je Građanska alijansa (GA).

Iz GA navode da bez adekvatnog obrazloženja laička i ukupna javnost teško može da ispita pravno utemeljenje donijetih mjera, što, kako se ocjenjuje, može pojačati strah i paniku. Odluka Vlade o ograničenju slobode kretanja ustavno i zakonski je pravno utemeljena, njen cilj je legitiman, ali nadležni organi nijesu adekvatno komunicirali sa građanima, ocijenile je Građanska alijansa (GA).
Vijesti.me | Sourcefabric

“Vijestima” se obratilo više lica kojima je rješenje o obaveznoj samoizolaciji isteklo dan ili dva prije nego je ta mjera produžena, a u međuvremenu nisu dobili novo rješenje o produženju, ali ni potvrdu o prestanku samoizolacije.

Nacionalno tijelo za zarazne bolesti donijelo je 28. marta novu privremenu mjeru prema kojoj se licima kojima je određena mjera stavljanja u samoizolaciju, po isteku 14 dana, samoizolacija produžava za još 14 dana "Vijestima" se obratilo više lica kojima je rješenje o obaveznoj samoizolaciji isteklo dan ili dva prije nego je ta mjera produžena, a u međuvremenu nisu dobili novo rješenje o produženju, ali ni potvrdu o prestanku samoizolacije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Obratili se premijeru.
Snabdijevanje stanovništva osnovnim životnim namirnicama zahtijeva, smatraju u KOD-u, oslobađanje od PDV za osnovne prehrambene i higijenske proizvode te kupovinu u ograničenom obimu, kako bi se spriječile nestašice i gomilanje kućnih zaliha kod jednih, a na štetu drugih koji time ostaju uskraćeni za minimalnu količinu osnovnih namirnica
Vijesti.me | Sourcefabric
Iskazuju zahvalnost medicinskim radnicima.
"Don Brankovi dani muzike, kao najveći segment KotorArta, poznati su ne samo kao festival umjetničke muzike i platforma za savremeno stvaralaštvo, već i kao prostor za promatranje aktuelnih tema van svijeta umjetnosti" KotorArt Don Brankovi dani muzike poklanjaju besplatne ulaznice za zdravstvene radnike iz Crne Gore "U skladu sa trenutnom vanrednom situacijom, KotorArt Don Brankovi dani muzike iskazuju zahvalnost medicinskim radnicima kroz besplatno prisustvo koncertima u okviru narednih pet festivalskih izdanja.
Vijesti.me | Sourcefabric
Direktorica Zavoda za transfuziju krvi:
Zavod za transfuziju krvi trenutno raspolaže dovoljnim količinama krvi, a od pojave epidemije koronavirusa uspješno je odgovorio potrebama zdravstvenog sistema, saopštila je direktorica Zavoda, Gordana Rašović. Ona je objasnila da je Zavod zbrinuo hronične pacijente, na prvom mjestu hematološke i onkološke bolesnike, koji zbog prirode oboljenja zahtijevaju svakodnevnu suportivnu transfuziološku terapiju različitim komponentama krvi koje imaju različiti rok trajanja.
Vijesti.me | Sourcefabric

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužne predloge sa predlozima za određivanje pritvora protiv četiri osobe: D.L., B.R., A.Đ. i P.M. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Uvaženi predlozi za određivanje pritvora Osnovnog državnog tužilastva u Podgorici Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužne predloge sa predlozima za određivanje pritvora protiv četiri osobe: D.L., B.R., A.Đ. i P.M. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric
Liberalna partija apelujovala je na Vladu Crne Gore da, pored ostalih mjera "koje efektivno sprovodi, posebnu pažnju obrati i na građane koji su podstanari u Crnoj Gori i koji su u veoma nezgodnoj situaciji."
Iz ove aprtije kažu da u Crnoj Gori ima oko 20.000 podstanarskih porodica i samaca sa preko 60.000 članova domaćinstva.
"Ovaj broj je nezvanično mnogo veći. Građani koji stanuju kao podstanari i svakoga mjeseca plaćanju zakup stana, prvi su pogođeni u trenutku uvođenja mjera koje su obustavile najveći dio poslova u državi. Ako imamo u vidu da najveći dio njih radi kod privatnika koji su već u ogromnom ekonomskom problemu i koje je Vlada najavila da će da pomogne raznim mjerama, onda nije teško pretpostaviti pred kakvim izazovom se nalaze zapošljeni koji n eće primati platu mjesecima a obavezni sa da stanarinu plaćaju svakog mjeseca. Neophodno je, zato, da Vlada i NKT razmotre način na koji bi se ova kategorija stanovništva, ili makar oni najugroženiji, mogli pomoći i na neki način osloboditi ove obaveze ili im se ista olakšati i rasteretiti makar u ovim udarnim mjesecima krize", saopšteno je iz Liberalne partije.
U suprotnom, kažu iz ove partije, "prijeti nam scenario u kojem veliki broj ovih ljudi sa svojim porodicama može ostati na ulici, bez krova nad glavom i bez ikakve sigurnosti i egzistencije."
"Ne možemo a da ne pohvalimo i jedan dio stanodavaca koji su bez problema ustupili zakupcima i njihovim porodicama odlaganje obaveze plaćanja ili čak oslobađanje od plaćanja za tekući mjesec. Bez obzira na poteze Vlade, apelujemo na stanodavce da, u skladu sa svojim mogućnostima, imaju razumijevanja prema stanozakupcima i olakšaju njima i njihovim porodicama preživljavanje u ovom teškom vremenu za sve", zaključili su iz Liberalne partije.

Crnogorska policija je u šest gradova procesuirala osobe zbog nepoštovanja privremenih mjera donijetih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

U Nikšiću su policajci uhapsili četiri osobe zbog kršenja privremenih mjera Crnogorska policija je u šest gradova procesuirala osobe zbog nepoštovanja privremenih mjera donijetih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. "Beranska policija je, 27. marta, sprovodeći aktivnosti na kontrolisanju poštovanja privremenih mjera na jednom stadionu zatekla pet lica, gdje su i legitimisani.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kako bi pomogli mališanima da zanimljivije provedu vrijeme kod kuće, a roditeljima olakšali na koji način da zabave djecu, studentkinje studijskog programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Filozofskog fakulteta u Nikšiću pokrenuli su Fejsbuk i Instagram stranice (Kreativne ideje studentkinja FF, Nikšić) na kojima dijele praktične ideje za edukativne igračke i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta.
Pomoć su im pružile profesori metodičkih predmeta, prof. dr Tatjana Novović, prof. dr Veselin Mićanović, prof. dr Mirko Đukanović i saradnica mr Marijana Blečić.
“Ideja je da se buduće vaspitačice korisnim savjetima obrate roditeljima, kako bi na zabavan i kvalitetan način proveli vrijeme sa svojom djecom u toku trajanja kampanje: Ostani doma. Na ovaj način studentkinje koje su svuda po Crnoj Gori daju doprinos kampanji, a ujedno nude i kreativne ideje za predškolsce koje nekako ostali zaobilaze u ovim danima izolacije. Cilj je da igračke/aktivnosti zajedno urade/osmisle sa roditeljima od minimum materijala kojeg imaju u kući, a onda i da uče kroz igru”, kazala je Marijana Blečić i dodala da planiraju da videa sa predlozima igračaka i aktivnosti objavljuju dok traje izolacija.
Među brojnim ljudima koji ovih dana na najrazličitije načine iskazuju humanost u borbi sa pandemijom korona virusa su i Bjelopoljke Zineta Selimović i Rozana Božović, koje u tri romska naselja, u Rakonjama, Nedakusima i Strojtanici, svakog jutra dopremaju hranu, lijekove i najrazličitije potrepštine.

Bonus video: